Refacerea florei intestinale şi malabsorbţia intestinală

Sindromul de malabsorbţie şi anemia sunt probleme frecvente la toate categoriile de vârstă. Ele pot afecta sănătatea în mod sever sau se pot perpetua în timp, ceea ce influențează calitatea vieții persoanelor afectate. Cauzele incapacităţii organismului de a absorbi, respectiv de a valorifica nutrienţii din alimentaţie sunt complexe şi numeroase, de la deficienţe alimentare, abuz de alcool sau medicamente şi fumat până la diferite dereglări de digestie, afecţiuni autoimune şi altele. Mai multe elemente sunt implicate în absorbţia nutrienţilor din alimentaţie: acizii biliari, enzmele şi sucurile gastrice, echilibrul bacterian intestinal.

Malabsorbţia poate viza lactoza, fructoza, anumite grăsimi şi vitamine liposolubile sau diferiţi alţi nutrienţi precum fierul, caz în care poate apărea anemia feriprivă. Absorbţia intestinală are loc în mod normal pe întreaga suprafaţă acoperită cu vili a pereţilor intestinali. Unii specialiști consideră că numeroasele cauze posibile ale acestei probleme pot fi în general de 4 tipuri:

– Probleme asociate membranelor mucoase ale intestinului.
– Probleme asociate lumenului intestinal (cavităţii intestinale).
– Probleme structurale (de exemplu boala Crohn).
– Probleme exterioare tractului digestiv (precum diabetul sau tulburările de alimentaţie).

Printre numeroasele simptome de malabsorbţie sau anemie (ambele fiind situații în care organismul nu beneficiază de toți nutrienții din alimentație sau de cei de care are mare nevoie) se numără:

– Anemie, oboseală cronică.
– Tulburări digestive (balonare, dureri abdominale, diaree, steatoree, digestie dificilă).
– Fluctuaţii ale greutăţii corporale.
– Probleme ale pielii şi tenului.

Anemia, slăbirea sistemului imunitar, oboseala şi stresul prelungit pot fi atât cauze cât şi consecinţe ale malabsorbţiei anumitor substanţe. Dincolo de tratamentul specific diferitelor patologii care pot genera sau decurge din astfel de probleme, este extrem de importantă menținerea bunei funcționări a sistemului digestiv, pentru a beneficia de cât mai mulți nutrienți din alimentație și suplimente nutritive.

Probioticele produc vitamine

Printre alte roluri importante ale acestor bacterii în organism se numără și cel de producere a unor substanțe importante precum vitamina K2 (esențială pentru coagularea corectă a sângelui), biotina (ajută la metabolizarea grăsimilor și carbohidraților și la asimilarea unor aminoacizi), acidul folic (vitamină din complexul B, esențială pentru sinteza ADN-ului și producerea hematiilor), vitamina B12 (ajută la maturarea hematiilor, deiciența de această vitamină putând genera forme severe de anemie).

Flora bacteriană sanogenă – indispensabilă sănătății digestive

Buna funcționare a sistemului digestiv depinde printre alți factori și de sănătatea (dezvoltarea, colonizarea, activitatea biochimică) a acestor bacterii. Cercetările au arătat că ele pot juca un rol major în optimizarea funcției digestive și inhibarea dezvoltării patogenilor. Alimentația și suplimentele nutritive pe care le consumăm pot avea diferite efecte benefice asupra organismului nostru, însă cu condiția ca acesta să le poată absorbi și procesa în mod optim, în paralel cu menținerea sub control a nivelului toxinelor, reziduurilor metabolice și a agenților patogeni.

ColonHelp Probiotic Forte este un produs natural bogat în prebiotice (fibre), probiotice, argilă și plante cu acțiune antibacteriană, antiinflamatoare, care ajută la regenerarea microflorei bacteriene intestinale și reglarea digestiei și a tranzitului intestinal. Acestea au însă efecte benefice importante asupra sistemului digestiv și a întregului organism, efecte care se explică prin rolul natural al microflorei bacteriene intestinale în menținerea sănătății organismului.

Articolul anterior
Probioticele și sănătatea orală
Articolul următor
Probioticele şi disbioza intestinală

2 comentarii. Leave new

  • Laurentiu Urzica
    13 august 2013 3:36 pm

    Mi-ar placea sa mai aveti diverse pachete promotionale. Veneau mult mai avantajos ca pret produsele.

  • Am observat ca foarte multe persoane stresate sufera de anemii. Cred ca in organismul lor se dezechilbreaza balanta vitaminelor si mineralelor, in sensul ca nu mai sunt asimilate de organism.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.