Rădăcină de ghimbir

Înrudit cu turmericul şi cardamomul, ingrediente prezente de asemenea în compoziţia ColonHelp Detox Forte, ghimbirul (Zingiber officinale) este utilizat în mod curent ca plantă medicinală şi condiment. Ca remediu medical tradiţional, ghimbirul este folosit datorită efectului său stimulant şi carminativ, în ameliorarea constipaţiei, în tranzit intestinal lent, dispepsie, gastropareză şi colică intestinală.

În medicina tradiţională chineză, preparatele pe bază de ghimbir sunt utilizate în tratamentul răcelilor, tusei, dar şi pentru reducerea inflamaţiilor. Mai multe studii ştiinţifice recente susţin potenţialul antiinflamator al ghimbirului.

Rizomul plantei Zingiber officinale este utilizat de foarte mult timp ca remediu în medicina tradițională asiatică. Numele provine de la forma de corn a rădăcinii – Zingibere. Ghimbirul are o aromă foarte puternică și este folosit la aromatizarea mâncărurilor și a băuturilor.

Ghimbirul este folosit în afecțiunile stomacale, dovedindu-se eficient mai ales în ameliorarea grețurilor, indiferent de motiv:
– sarcină
– postoperatoriu
– rău de mișcare
– chimioterapie

Gingerolul are efect analgezic şi antibacterian

Mirosul şi gustul ghimbirului provin de la uleiurile volatile (shogaol, zingeron şi gingerol) care alcătuiesc 1-3% din masa ghimbirului. Gingerolul este responsabl de acțiunea benefică a ghimbirului asupra sănătății. Ca structură, gingerolul este similar capsaicinei din ardeiul iute. În cadrul studiilor de laborator pe animale, gingerolul s-a dovedit util în creşterea motilităţii gastrointestinale şi totodată are efect analgezic, sedativ şi antibacterian. Efectul antibacterian al ghimbirului este potenţat, în compoziţia ColonHelp Detox Forte, de turmeric şi cardamom.

Beneficii demonstrate prin studii clinice

• Studiile pe animale au relevat faptul că gingerolul poate avea un efect analgezic și antiinflamator în boli ca osteoartrita, deoarece inhibă biosinteza prostaglandinei și leukotrienei (Kiuchi et al., 1992). Din moment de prostaglandina și leukotriena sunt mediatori ai răspunsului antiinflamator, gingerolul ar putea fi folosit pentru diminuarea durerilor și a inflamaţiilor asociate osteoartritei, datorită efectului său antiinflamator și analgezic similar aspirinei.

• Studii preliminare au arătat că nouă compuşi din ghimbir sunt capabili să se lege de receptorii de serotonină care ar putea influenţa funcţia gastrointestinală (Identification of serotonin 5-HT1A receptor partial agonists in ginger, Nievergelt A. Huonker P. Schoop R. Altmann KH. Gertsch J. Bioorganic & Medicinal Chemistry, mai 2010)

• Rezultatele unor studii in vitro au arătat că extractul de ghimbir poate controla cantitatea de radicali liberi şi peroxidarea lipidelor.

• Un studiu realizat în 2010 a arătat că ghimbirul ajută la reducerea durerii musculare asociate exerciţiilor fizice cu 25%.

• Suplimentele alimentare ce conţin rădăcină de ghimbir reduc inflamaţia de la nivelul mucoasei colonului (acţionând asupra markerilor PGE2), indicând faptul că ar putea avea efect asupra cancerului de colon.

• Alte studii (2002) au demonstrat capacitatea ghimbirului de a reduce greţurile cauzate de răul de mare, sarcină şi chimioterapie.

• Un studiu realizat la Universitatea din Michigan în 2007 a arătat că gingerolul poate distruge celulele ovariene cancerigene („Ginger inhibits cell growth and modulates angiogenic factors in ovarian cancer cells”, BMC Complementary & Alternative Medicine)

Efecte adverse. Precauţii şi contraindicaţii

Deşi consumul de ghimbir este considerat în general sigur, pot apărea arsuri stomacale, balonări, gaze şi, în doze mari, ghimbirul poate cauza grețuri.

Ghimbirul nu este recomandat persoanelor cu litiază biliară deoarece stimulează producţia de bilă.

Ghimbirul interacţionează cu wafarina, aşa că nu este recomandat în combinaţie cu medicaţie anticoagulantă.

Reacţiile alergice la ghimbir se manifestă prin prurit (mâncărimi ale pielii).
Crud, ghimbirul nu este indicat în cantităţi mari persoanelor cu ulcere, boli inflamatorii intestinale sau blocaje intestinale.

Atenţie!
Nu se recomandă un aport mai mare de 2g ghimbir/kg corp. În funcţie de toleranţa la acesta, o cantitate prea mare de ghimbir poate avea un efect de suprastimulare a sistemului nervos.

Comandă acum produsul ColonHelp Detox Forte la doar 52 lei!