Rădăcină de turmeric

În medicina Ayurvedică, pulberea de rădăcină de turmeric (Curcuma longa) este folosită ca agent antiseptic, antibacterian și antiinflamator. Datorită rădăcinii de turmeric, produsul ColonHelp Detox Forte ajută la eliminarea agenţilor patogeni de la nivelul tractului intestinal. Cercetări actuale sugerează posible efecte pozitive ale curcumei în lupta împotriva cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de ficat. Aceste beneficii se datorează puternicului efect antioxidant al curcuminei, care în acelaşi timp creşte nivelul de glutation în ficat şi ajută la detoxifierea acestui organ.

Rizomul de curcumă are formă de tubercul şi seamană cu ghimibirul, din familia căruia face parte. Curcumina, un fenol natural, este responsabilă de culoarea intensă a turmericului. Folosită în mod frecvent ca şi colorant, curcumina se regăseşte pe etichetele alimentelor sub denumirea E100.

Bine de ştiut!
Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar o aromă mai puternică şi mai picantă.

Stimulează digestia şi detoxifică ficatul

Totodată, turmericul are efect antibacterian şi o acţiune stimulantă asupra sistemului digestiv şi apetitului. Acţionează în acelaşi timp ca protector al mucoasei gastrice, ameliorând afecţiunile stomacului, inclusiv ulcerele. Pentru toate aceste beneficii pe care le aduce sănătăţii sistemului digestiv, rădăcina de turmeric a fost adăugată în compoziţia detoxifiantului ColonHelp Detox Forte. În plus, compuşii fenolici din turmeric duc la creşterea nivelului glutationului în ficat şi favorizează detoxifierea acestui organ.

Reglează colesterolul şi fluidizează sângele

Curcuma reglează funcţia bilei şi ajută la menţinerea unui nivel normal de colesterol în sânge, protejând astfel de apariţia bolilor degenerative ale arterelor. Contribuie la fluidizarea sângelui şi la stimularea producerii de globule roşii, scăzând riscul de accident vascular cerebral. Datorită proprietăţilor sale antioxidante, curcumina stimulează sistemul imunitar şi protejează împotriva maladiei Alzheimer.

Curcuma este folosită frecvent ca remediu în medicina tradiţională chineză şi indiană datorită capacităţii ei de ameliorare a durerilor cauzate de artrită, reumatism, tendinită sau menstruale. Acest efect antiinflamator remarcabil se datorează curcuminei.

Studii clinice

Studiile in vitro şi cele pe animale au demonstrat proprietăţile antitumorale, antioxidante, antiartritice, antiamiloide, antiischemic şi antiinflamatorii ale curcuminei, substanţa responsabilă pentru majoritatea acţiunilor biologice ale turmericului.

O doză zilnică de extract de curcumă scade durerea articulaţiilor cauzată de osteoartrită similar acţiunii ibuprofenului („Efficacy and Safety of Curcuma domestica Extracts in Patients with Knee Osteoarthritis”, The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2009).

A fost studiat clinic şi efectul curcuminei asupra agregării plachetare beta-amiloide, o cauză majoră a declanşării bolii Alzheimer, iar cercetările au arătat că dozele de curcumină împiedică agregarea plachetară a beta-amiloidelor. Studiul bazat pe doze mici de curcumină a arătat o reducere de 32% a agregării plachetelor insolubile şi cu 43% în cazul plachetelor solubile. Efectul este similar aspirinei, care de asemenea împiedică agregarea plăcii beta-amiloide.

Efecte adverse. Precauţii şi contraindicaţii

Studiile clinice pe subiecţi umani au arătat că dozele crescute de curcumină (2-12 g/zi) au puţine efecte adverse, printre care se remarcă greţurile sau diareea.

Curcuma poate agrava problemele cauzate de calculii biliari.

Curcuma fluidizează sângele, de aceea nu trebuie administrată în cazul unui tratament cu anticoagulante şi nici cu cel puţin două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Nu se cunosc efectele curcuminei asupra sarcinii, dar există posibilitatea ca turmericul administrat în scop medical să stimuleze contracţiile uterine, putând duce la pierderea sarcinii.

Comandă acum produsul ColonHelp Detox Forte la doar 52 lei!