Tărâţe de psyllium

Tărâțele de psyllium (Plantago ovata) sunt un remediu tradițional în constipație și bolile intestinale inflamatorii, fiind utilizate cu succes în detoxifiere şi reglarea tranzitului intestinal, motive pentru care au fost incluse în compoziţia produsului ColonHelp Detox Forte.

De fapt, psylliumul este recomandat în Ghidul german Comisia E (care evaluează și atestă siguranța și eficiența tratamentelor fitoterapeutice) ca tratament în constipația cronică, sindromul de colon iritabil, fisuri anale, hemoroizi și recuperare după intervenții chirurgicale la nivelul rectului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă de asemenea semințele de psyllium pentru reglarea tranzitului intestinal, tratarea constipației acute din sarcină sau asociată diferitelor afecțiuni și a constipației cauzate de ulcerele duodenale și diverticulită.

Cum acţionează fibrele de psyllium?

Psylliumul este o fibră mucilaginoasă, datorită capacităţii sale de a forma un gel la contactul cu apa. Această calitate a ei este dată de rolul endospermei din semințele de psyllium, care are funcția de a reține apa pentru a preveni uscarea semințelor. Numeroase studii au arătat că fibrele alimentare au capacitatea de a accelera tranzitul intestinal și de a mări consistența scaunului, pentru că sunt rezistente la fermentare.

Fermentarea fibrelor solubile din semințele de psyllium de către bacteriile anaerobe din intestinul gros produce acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care joacă un rol important în menținerea sănătății intestinale. Mai multe studii au arătat că apariția unor boli inflamatorii intestinale (ca boala Crohn sau colita ulcerativă) sunt asociate cu producția insuficientă de SCFA. Unul dintre acești acizi grași cu lanț scurt, acidul butiric, are o acțiune anticancerigenă la nivelul colonului și poate fi util în tratamentul colitei ulcerative.

Bine de ştiut!
Administrarea zilnică de psyllium s-a dovedit comparabilă prin efecte cu tratamentul standard medicamentos în cazul colitei ulcerative.

Seminţele de psyllium reduc nivelul colesterolului şi glicemiei

Studiile au arătat că suplimentarea zilnică a dietei cu semințe de psyllium reduce colesterolul total și colesterolul LDL la pacienții cu hipercolesterolemie moderată. Efectul hipocolesterolemiant al psylliumului se datorează, cel puțin în parte, conținutului de fitosteroli. Numeroase studii clinice au confirmat faptul că fitosterolii pot reduce nivelul de colesterol seric la pacienții cu hipercolesterolemie, dar și la persoanele care au un nivel de colesterol normal. Fitosterolii scad colesterolul seric deoarece inhibă absorbția intestinală a colesterolului, ducând astfel la scăderea colesterolului seric LDL și la reducerea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare. Deoarece tărâţele de psyllim se găsesc în cantitate mare în produsul ColonHelp Detox Forte, curele periodice cu acest produs ajută la ţinerea colesterolului sub control şi evitarea problemelor asociate cu un nivel crescut al acestuia.

În plus, psylliumul poate ajuta la reducerea nivelului glicemiei deoarece întârzie absorbția intestinală a zahărului și scade nivelul insulinei după masă. Semințele de psyllium conțin în mod natural crom, mineral care s-a dovedit capabil să reducă nivelul glicemiei și îmbunătățește răspunsul organismului la pacienții cu rezistență la insulină și diabet de tip 2, în special dacă aceștia au un nivel crescut de glicemie pe stomacul gol.

Efecte adverse. Precauţii şi contraindicaţii

Semințele de psyllium nu sunt recomandate persoanelor alergice la psyllium (foarte rare, 1/10.000 de persoane) sau care suferă de stenoza (îngustare anormală) esofagului sau a tractului gastrointestinal.

Comandă acum produsul ColonHelp Detox Forte la doar 52 lei!