Anason (Pimpinella anisum)

Anasonul este o plantă medicinală aromatică cu veche tradiție în bucătăria și medicina tradiţională. Este originară din Asia de vest si nord-estul Africii. Fructele de anason (considerate de multe ori ca fiind seminte) sunt o sursă bogată de uleiuri volatile, complexul de vitamine B, fier, calciu , magneziu și alte minerale.

Condiment foarte apreciat în special în Orient, fructele de anason erau folosite de vechii romani în prepararea unor prăjituri care se consumau la sfârșitul banchetelor, pentru ușurarea digestiei și a neplăcerilor gastrice. Astăzi se știe că anasonul este un foarte eficient tonic digestiv, precum și antibacterian și antiseptic general. Includerea sa în compoziția ColonHelp Probiotic Forte completează acțiunea anti-patogenă a celorlalte ingrediente și facilitează refacerea florei microbiene benefice din tractul intestinal.

Acțiunea antibacteriană și antimicrobiană a fructelor de anason a fost confirmată de mai multe cercetări, activitatea de inhibare fiind observată față de bacterii precum Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa, E.coli, dar și împotriva mai multor specii de fungi. Efectele benefice asupra tractului digestiv sunt însă mult mai extinse: atenuarea grețurilor, diminuarea leziunilor gastrice provocate de ulcer și calmarea spasmelor musculaturii digestive.

Asemenea psyllium-ului, fructele de anason conțin substanțe mucilaginoase emoliente care ajută sistemul imunitar mucos în reglarea secreției optime de mucus (nu excesive, ca în cazul inflamațiilor intestinale) a mucusului care acoperă, lubrifiaza și protejează pereții intestinali. Fuctele de anason sunt folosite în mod tradițional si pentru tratarea tusei neproductive și a inflamațiilor sinusurilor, având așadar un efect calmant și asupra altor tesuturi mucoase din organism.
Fructele de anason completează acțiunea ușor laxativă a ColonHelp Probiotic Forte și contribuie la reglarea eficientă a tranzitului. Stimulează peristaltismul intestinal şi secreţiile digestive (salivară, gastrică, intestinală, pancreatică) si are rol carminativ (usureaza evacuarea gazelor intestinale) si antispasmodic. Este indicat în cazul digestiilor lente (dischinezii intestinale), colicilor abdominale, si flatulenţei.

Printre alte beneficii ale anasonului pentru organismul uman se numără:
• un bun aperitiv pentru persoanele care suferă de anorexie
• este uşor diuretic
• stimulează lactaţia la femeile care alăptează
• are rol tonic asupra sistemului nervos central
• combate migrenele și somnul agitat
• ameliorează simptomele sindromului premenstrual.

Fructele de anason din ColonHelp Probiotic Forte completează acțiunea protectoare, emolientă și antibacteriană a celorlalte ingrediente și facilitează regenerarea florei bacteriene intestinale, atât de importantă pentru sănătatea întregului organism.