Culturi probiotice

Bacteriile lactice sunt principalele probiotice care alcătuiesc flora intestinală. Sănătatea colonului este direct legată de dezvoltarea lactobacteriilor, numite astfel deoarece se hrănesc cu lactoză (zahărul din lapte).

Beneficiile lactobacteriilor pentru sănătate sunt numeroase:

  • Îmbunătățesc digestia. Lactobateriile ajută la digerarea zahărului din lapte, diminuând riscul apariției intoleranței la lactoză. De asemenea, ajută la absorbția altor nutrienți și stimulează peristaltismul, asigurând un tranzit normal.
  • Participă la sinteza vitaminelor. Lactobacteriile ajută la sintetizarea vitaminelor din complexul B și a vitaminei K.
  • Cresc imunitatea. Lactobacteriile inhibă reproducerea bacteriilor nocive, dar și a ciupercilor (precum candida). Intrând în competiție cu bacteriile nocive și toxinele produse de acestea, păstrează un mediu acid în intestine. În plus, produc peroxid de hidrogen, cu efect antibiotic natural.

În mod particular sistemul imunitar mucos, reprezentat în tractul digestiv, în cel respirator și cel urogenital beneficiază substanțial în urma unui aport sporit de probiotice.

  • Protejează împotriva agenților cancerigeni. Lactobacteriile leagă agenții potențial cancerigeni, prevenind distrucția celulelor. L. Bulgaricus, principalul lactobacil folosit la prepararea iaurtului, are proprietăți anti-tumorale. De asememea, inhibă creșterea bacteriilor producătoare de nitrați, substanțe potențial cancerigene și ajută la metabolizarea flavonoidelor, substanțe care au un rol anti-tumoral major.
  • Protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Lactobacteriile reglează nivelul de colesterol și trigliceride din sânge.

Știai că flora intestinală are nevoie de aproximativ 6 luni pentru a se reface după un tratament de o săptămână cu antibiotice? Probioticele o pot ajuta să se refacă mult mai rapid.

Alte motive pentru care probioticele sunt foarte benefice pentru sănătate:

–         Previn alergiile alimentare

–         Reduc nivelul colesterolului

–         Previn infecțiile tractului digestiv

–         Împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene în tubul digestiv

–         Reduce simptomele de balonare și diaree în cazul intoleranței la lactoză

–         Elimină diareea ca efect secundar al antibioticelor

–         Tinere sub control a bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree și dureri abdominale

–         Reduce inflamația ileonului la pacienții care au suferit îndepărtarea chirurgicală a colonului

–         Studiile au arătat că probioticele ajută la prevenirea cancerului de colon și reduc simptomele cauzate de colonul iritabil.

Știai că probioticele influențează benefic imunitatea întregului organism, chiar și în zone îndepărtate de tractul digestiv?

Lactobacillus acidophilus

Cea mai cunoscută lactobacterie este L. acidophilus, numit astfel deoarece se dezvoltă cel mai bine într-un mediu acid.  A fost izolat și studiat încă de la începutul secolului XX.  Ajută la vindecarea infecțiilor bacteriene urogenitale și este recomandat pentru tratarea sau prevenirea infecțiilor fungice în urma administrării de antibiotice. A dovedit efecte benefice în tratamentul sinuzitelor, bronșitelor și a altor afecțiuni infecțioase și inflamatorii ale tractului respirator, precum și în infecțiile tractului urinar.

Știai că, conform unor studii clinice, ovulele vaginale cu L. acidophilus sunt foarte eficiente în tratarea vaginozele bacteriene?

Este frecventă recomandarea administrării acestui lactobacil, împreună cu alte specii, pentru contracararea efectelor secundare ale antibioticelor, inclusiv disbioza intestinală (dereglarea florei pozitive). Mai mult, există dovezi că L. acidophilus ajută în combaterea efectelor secundare ale H. pilori, de care unii cercetători (de exemplu cei de la Mayo Clinic) susțin că afectează aproape jumătate din populația globului, chiar dacă fără simptome manifeste.

Lactobacillus rhamnosus

De interes pentru cercetători este în mod particular acțiunea antiinflamatoare a acestui lactobacil, dar și efectele imunomodulatoare. L. rhamnosus este printre cele mai studiate tulpini de lactobacili din punctul de vedere al susținerii sistemului imunitar, atât în mod specific (prin stimularea producției de anticorpi în cazul unor infecții) cât și nonspecific (prin stimularea fagocitozei, unul din cele mai importante mecanisme de apărare ale organismului; cele mai importante celule fagocitare sunt leucocitele).

Un studiu de laborator (Argentina, 2011) a demonstrat acțiunea L. Rhamnosus asupra sistemului imunitar mucos și contribuția la prevenirea infecțiilor intestinale și respiratorii. Recent (2012, BMC Immunology Journal) s-au publicat rezultatele unei cercetări care a reconfirmat potențialul de prevenție și beneficiile terapeutice în infecțiile respiratorii bacteriene și virale. De asemenea, L.rhamnosus stimulează producția de citochine antivirale (proteine implicate în mecanismele inflamatorii și reacțiile imunitare).

Administrarea acestui lactobacil atât la copii cât și la adulți reduce atât frecvența cât și durata episoadelor diareice infecțioase, în mod particular cele provocate de Rotavirus, precum și în diferite infecții gastrointestinale enterococice.

Știai că acest lactobacil s-a dovedit un potențial adjuvant pentru prevenirea și tratarea dermatitei atopice? Această afecțiune cronică inflamatorie, supărătoare din cauza pruritului accentuat, se asociază de multe ori și cu alte afecțiuni alergice și necesită de regulă tratament de lungă durată.

Un studiu publicat în 2009 (Renal and Urology News) a subliniat efectul preventiv și terapeutic al consumului zilnic de L. rhamnosus la femeile cu infecții urinare cronice prin secreția unor substanțe care împiedică aderarea agenților patogeni la tractul urogenital. De asemenea, se constată reducerea numărului de bacterii patogene din urină (efect antiseptic).

L. rhamnosus produce substanțe care distrug toxinele produse de stafilococul auriu, care provoacă numeroase infecții nosocomiale (intraspitalicești). Mai mult, la pacienții supuși tratamentului antibiotic împotriva Helicobacter pylori (tratament care de regulă conține mai multe antibiotice și este destul de agresiv pentru tractul digestiv), administrarea de L. rhamnosus a dus la reducerea semnificativă a efectelor secundare precum balonare,a diareea și chiar tulburări ale percepției gustului.

Lactobacillus casei

Este un lactobacil studiat în mod particular pentru efectele asupra diarei induse de tratamentul cu antibiotice, a infecțiilor cu Clostridium difficile și cu Rotavirus (în special al copii). S-a dovedit eficient și în diminuarea efectelor proinflamatorii ale infecției cu E.coli. Un studiu din 2005 (publicat în ”Applied and Environmental Microbiology”) a demonstrat chiar un efect de inhibare a bacteriei E.coli (prin blocarea aderării la peretele celular), prezentă de multe ori în tractul digestiv al persoanelor care suferă de boala Crohn.

The British Journal of Nutrition a publicat în 2012 un studiu care a arătat ca L. casei se numără printre tulpinile probiotice cu cel mai puternic efect de stimulare a reacțiilor imunitare sistemice și mucoase. Printre alte efecte benefice ale acestui lactobacil se numără reducerea intoleranței la lactoză și diminuarea simptomatologiei constipației (balonare, crampe etc).

L. casei stimulează dezvoltarea L. acidophilus, care la rândul său produce enzima amilază, implicată în digestia carbohidraților și în reglarea unor tulburări inflamatorii intestinale. La fel ca alte specii de probiotice, are nevoie de anumiți nutrienți din alimentație pentru a se dezvolta (de exemplu riboflavina, niacina, acidul folic etc) – un motiv în plus pentru care o alimentație variată, echilibrată, bogată în nutrienți naturali este extrem de importantă pentru organism.

Știai că L.casei este utilizat în industria alimentară în procesul de fermentare al brânzei Ceddar și al măslinelor siciliene?

Bifidobacterium bifidum

Este implicat în sinteza complexului de vitamine B (importante pentru producția de energie, în metabolismul proteinelor și carbohidraților, în timpul creșterii și pentru funcționarea sistemului nercos vitaminei K (esențială pentru coagularea sângelui) în intestin și protejează astfel organismul de eventualele deficiențe de aceste vitamine.

Disbioza intestinală (dezechilibrul florei bacteriene pozitive, în favoarea celei patogene) este de multă vreme suspectată ca fiind implicată în producerea anumitor factori carcinogeni. Bacteriile patogene din colon produc, spre exemplu, toxine care stimulează dezvoltarea tumorilor maligne. Există indicii că probiotice precum B. bifidum protejează organismul de acțiunea unor astfel de substanțe, precum și pentru prevenirea transformării unor celule normale în celule tumorale.

Un studiu realizat pe consumatori cronici de alcool (Kirpich et al, 2008) a arătat că afectarea ficatului din cauza alcoolului se asociază cu permeabilitatea excesivă a pereților intestinali, tulburări digestive și scăderea semnificativă a numărului anumitor probiotice, printre care și B.bifidum. Administrarea de suplimente cu acest probiotic a ajutat la restabilirea florei intestinale benefice și îmbunătățirea simptomatologiei hepatice și digestive cauzate de consumul excesiv de alcool.

Știai că, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul probioticelor din organism (deci și al efectelor pozitive ale acestora) scade substanțial? Acest fenomen este de multe ori accelerat chiar și la vârste nu foarte înaintate din cauza alimentației deficitare, a stresului, a stilului de viață, a medicamentelor etc.

B.bifidum contribuie la reglarea absorbției calciului în oase și generează acid acetic și chiar acid succinic (implicat în producția de energie a organismului).

 Lactobacillus Bulgaricus

Acest lactobacil a fost identificat și izolat în 1905 de un medic bulgar, pe baza observațiilor celebrului biolog rus Mecinicov. Acesta documentase ceea ce el a numit ”autointoxicarea intestinală” cu toxine ale unor agenți patogeni, respectiv contracararea acesteia prin anumiți compuși din produsele lactate fermentate tradiționale din estul Europei.

L. Bulgaricus crește capacitatea de dezvoltare a altor bacterii benefice cu care intră în combinație și influențează benefic în mai multe moduri sistemul defensiv al microflorei intestinale, contribuind la reducerea infecțiilor intestinale prin excretarea unor acizi care modifică pH-ul intestinal. La un nivel de aciditate prea mare sau prea mic, mulți agenți patogeni sunt neutralizați.

Un studiu celebru despre L. Bulgaricus a fost efectuat de Baricault (1995), care a descoperit că acest probiotic are proprietăți antitumorale. Studiul a fost făcut pe animale de laborator, însă a reprezentat unul din punctele de pornire ale numeroaselor cercetări ulterioare referitor la proprietățile anticancerigene ale unor probiotice.

Comandă acum produsul ColonHelp Probiotic Forte la doar 61 lei!