De ce nu expiră mierea?

Ultima actualizare la 29 octombrie 2013. Categoria: Medicina la zi
Acest articol a fost citit de 1814 ori.
De ce nu expiră mierea?

Pe lângă proprietățile nutritive de necontestat, mierea este un aliment care poate rezista timp îndelungat fără a se altera. Dovadă în acest sens stau recipientele descoperite în mormintele faraonilor egipteni și care deși datau de peste 2000 ani, totuși mierea nu își pierduse proprietățile. Și toate acestea fără adăugarea de conservanți!  În unele cazuri mierea se poate cristaliza, însă încălzită ușor revine la forma lichidă.


În urma analizelor efectuate, cercetătorii au concluzionat că mierea practic nu are termen de expirare datorită legăturii armonioase dintre trei componente chimice:
1)    pH-ul acid, situat între 3 și 4,5 distrugând astfel majoritatea microorganismelor
2)    abundența în zahăr (mierea este de aproximativ 2 ori mai dulce față de zahărul din comerț), un element higroscopic care împiedică dezvoltarea germenilor prin absorbția apei, mierea fiind în stare naturală un produs foarte sărac în apă.
3)    peroxidul de hidrogen este cel de-al treilea factor care împiedică alterarea mierii. Acesta rezultă prin degradarea glucozoxidazei, o enzimă prezentă în stomacul albinelor.

Comandă acum produsul Vitamina C Naturală la doar 78 lei!

Instrumente utile

Articole din aceeasi categorie:

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. Miere in ceai de tei cand tusesc si tusea in cateva zile ma lasa, lapte cad cu miere seara inainte de culcare, pentru un somn profund si linistit,mire in cafea pentru a ma energiza in timpul zilei. Folosesc miere zilnic si ma simt foarte bine.

  2. Stie cineva cum se face testul mierei pentru a vedea naturaletea ei de 10% ? Pe piata se comercializeaza si miere sintetica Cum sa o recunosc? Cum pot face deosebirea intre mierea naturala 10% sin cea sintetica ?

  3. Doros Nadea spune:

    Super articol! Nu știam că pH-ul acid între 3 și 4,5 distruge microorganismele….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus in pagina