De ce oamenii care se roagă sunt mai sănătoşi

Ultima actualizare la 6 ianuarie 2014. Categoria: Medicina la zi
Acest articol a fost citit de 237 ori.
De ce oamenii care se roagă sunt mai sănătoşi

Conform unor cercetări, rugăciunea reprezintă terapia alternativă cea mai răspândită în America de azi. Peste 85% dintre oamenii care se confruntă cu o afecţiune majoră se roagă, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Rochester. Această metodă este mai răspândită decât consumul de plante medicinale sau alte modalităţi de vindecare netradiţionale. Iar studiile arată din ce în ce mai concret că rugăciunea funcţionează. 

Nu contează dacă te rogi pentru tine însuţi sau pentru alţii, pentru vindecarea bolilor sau pentru pacea lumii, efectele asupra trupului par să fie asemănătoare. O mare varietate de practici spirituale s-au dovedit a ajuta la atenuarea nivelului de stres, unul dintre factorii majori de risc în apariţia bolilor. De asemnea, acestea sunt moduri puternice pentru a menţine o perspectivă pozitivă pentru încercările ce oricum apar în viaţă.

O stare fiziologică benefică

Relaţia dintre rugăciune şi sănătate a făcut obiectul a zeci de studii în ultimele patru decenii. Dr. Herbert Benson, specialist în boli cardiovasculare la Şcoala de Medicină de la Harvard şi pionier în descoperirile legate de trup şi minte, a descoperit ceea ce se numeşte „răspunsul de relaxare”, ce apare în timpul perioadelor de rugăciune şi meditaţie. În astfel de momente, metabolismul organismului scade, ritmul cardiac încetineşte, tensiunea arterială scade, iar respiraţia devine calmă şi regulată. Această stare fiziologică este corelată cu undele cerebrale lente şi cu sentimentul de control, vigilenţă şi pace a minţii.
Într-unul din studiile efectuate de Institutul Naţional de Sănătate, persoanele care s-au rugat zilnic s-au dovedit a fi cu până la 40% mai puţin susceptibile de a avea hipertensiune arterială decât cele care nu au practicat rugăciunea. O cercetare de la Dartmouth Medical School a constatat că pacienţii cu convingeri religioase puternice care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord au fost de trei ori mai predispuşi să se recupereze decât cei care nu au avut astfel de convingeri religioase. Un studiu recent recent raportat în Jurnalul de Gerontologie şi efectuat pe 4.000 de persoane în vârstă din Durham a relevat că persoanele care s-au rugat şi au meditat au făcut faţă mai bine bolilor şi au trăit mai mult decât cele care nu au făcut aceste lucruri.
Dar aceste efecte ale practicii spirituale sunt temporare sau se menţin chiar şi după ce ieşim din această stare de meditaţie şi rugăciune? Herbert Genson sugerează că practicile spirituale zilnice pentru perioade lungi de timp ajută la dezactivarea genelor care declanşează inflamaţia şi moartea anumitor celule. Faptul că mintea poate afecta expresia genelor noastre este o dovadă interesantă pentru modul în care rugăciunea poate influenţa modul de funcţionare a organismului chiar la nivel fundamental.

Comandă acum produsul ColonHelp la doar 87 lei!

Instrumente utile

Articole din aceeasi categorie:

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus in pagina