Plan de acțiune împotriva hepatitelor

Timișoara, 13 iunie 2013: Asociația Europeană a Pacienților Hepatici (ELPA) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) au inițiat și lansat un proiect unic în România: „Planul strategic de acțiune împotriva hepatitelor în România“. Proiectul a fost prezentat la data de 13 iunie 2013, în cadrul celui de-al XXXIII-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă, desfășurat la Timișoara.

Planul strategic a fost inițiat și realizat cu aportul unor medici de renume din domeniul gastroenterologiei și hepatologiei din România, precum și pe baza experienței și datelor disponibile la nivel european.

Semnal! România, locul 1 la hepatitele B și C în Europa

„Planul strategic de acțiune împotriva hepatitelor“ reprezintă o premieră pentru România și un potențial exemplu de bună practică pentru alte state europene, conform autorilor. Totodată, el răspunde unei necesități acute în România, care are din păcate cea mai mare prevalență a hepatitelor virale B și C dintre țările Uniunii Europene. Implementarea acestui proiect poate ajuta în mod concret la salvarea de vieți. Se estimează că în România există actualmente aproximativ 2 milioane de persoane infectate cu aceste virusuri, dintre care 85% nu sunt diagnosticate, ceea ce presupune atât un risc pentru ele însele (în lipsa tratamentului, calitatea și durata vieții sunt serios afectate), dar și pentru cei din jur, pe care îi pot infecta fără să știe.

Îmbunătățirea accesului la screening

„Planul strategic de acțiune împotriva hepatitelor în România“ cuprinde o analiză concentrată a situației hepatitelor virale în România și a efectului negativ al acestora asupra pacienților, dar și a societății în general. Planul se axează pe patru domenii principale: prevenire, depistare, tratament și monitorizare în domeniul hepatitelor virale. Documentul prevede propuneri concrete (printre care crearea unui registru național al hepatitelor virale), ușor de implementat, cu costuri reduse (în principal prin utilizarea mai eficientă a fondurilor deja existente) și cu impact major pentru îmbunătățirea situației hepatitelor virale din România. Beneficiarii proiectului sunt atât pacienții deja identificați cu hepatite virale, cât și populația generală, care trebuie să fie informată corespunzător despre pericolele reprezentate de aceste infecții virale.

Utilizarea mai eficientă a fondurilor

Deși au mai existat inițiative în sensul creării unei strategii naționale împotriva hepatitelor virale, acest proiect prezintă mai multe avantaje. În primul rând, proiectul reprezintă o analiză bazată pe date concrete și pe experiența unor medici de renume din domeniul hepatitelor virale. Mai mult, presupune în principal măsuri care nu necesită fonduri suplimentare, ci utilizarea mai eficientă a fondurilor deja existente în sistemul de sănătate din România. De asemenea, proiectul implică o colaborare activă între autorități, medici și organizațiile de pacienți (principalii factori implicați în domeniul hepatitelor virale) și se bucură de sprijinul și monitorizarea Alianței Mondiale a Hepatitelor (WHA) și a Organizației Mondiale a Sănătății (WHO).

Zenyth Pharmaceuticals este una dintre companiile care au sprijinit realizarea acestui proiect. În acest fel, compania rămâne fidelă motto-ului „Mai multă educație, mai multă sănătate“ și se implică activ în proiectele de educare și informare a populației în domeniul sănătății și al unui stil de viață echilibrat.

Articolul anterior
Congresul Internațional al Ficatului, Amsterdam
Articolul următor
Wellness Show, 26-29 Septembrie 2013

Nu am găsit niciun rezultat.