Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni, incidenta acestuia fiind crescuta in randul bolilor gastroenterologice. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie sufera de sindromul de colon iritabil. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei. Prevalenta sindromului de colon iritabil este maxima intre 20 si 50 de ani. Nu toti bolnavii cu colon iritabil se prezinta la medic, numarul persoanelor care au simptome recurente (dar pe care le considera incidentale) fiind mult mai mare.

[articol=2074, box-verde]

Simptomele principale ale sindromului de colon iritabil includ: durere abdominala (uneori declansata de durerile miscarilor abdominale), scaune neregulate (schimbari in ritmul si consistenta scaunelor) si distensie abdominala. Acestea pot fi insotite de alte simptome, legate de tractul gastrointestinal sau de oricare alt organ.

Cele mai multe persoane care sufera de colon iritabil nu sunt diagnosticate si, in timp, aceasta afectiune se poate agrava. Stresul psihologic este un factor agravant al sindromului de colon iritabil, prin accentuarea simptomelor de la inceput sau accentuarea episoadelor dureroase abdominale. De multe ori, aceste simptome sunt puse pe seama altor boli, pentru care ajungem sa luam tratament in mod eronat (de pilda, se prescrie tratament pentru afectiuni biliare sau pentru alte patologii mai grave), dar in realitate suferim de colon iritabil.

Sindromul de colon iritabil este asociat cu o stare de sanatate precara, care variaza in intensitate, de la slabiciune pana la depresie. Din aceste cauze, pacientii cu colon iritabil tind sa respinga locurile publice, calatoriile, deseori le este greu sa-si indeplineasca responsabilitatile la locul de munca.

Care sunt cauzele sindromului de colon iritabil?

[articol=2075, box-verde]
  • Cea mai frecventa cauza a sindromului de colon iritabil este stresul, care perturba motilitatea intestinala (contractia musculaturii care este reglata nervos si hormonal). Pe fondul acestor tulburari apar contractii dureroase fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului. Unii pacienti, diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul ca durerea abdominala creste in intensitate in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.
  • Alta cauza posibila a sindromului de colon iritabil este infectia bacteriana a tractului gastrointestinal.
  • Tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiana, devenind un factor declansator al sindromului de colon iritabil.
  • Alimentele care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general pot fi un alt factor de aparitie a sindromului de colon iritabil. Grasimile sub orice forma (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilitatii intestinale, determinand colon iritabil. S-a observat ca simptomele sindromului de colon iritabil se exprima mai puternic la femei in timpul perioadelor menstruale, din cauza cresterii concentratiei hormonilor sexuali in sange.

Cum se manifesta sindromul de colon iritabil?

[articol=2078, box-verde]

Simptomele sindromului de colon iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in:

  • Durere abdominala care variaza foarte mult ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominale dureroase. Durerea in sindromul de colon iritabil apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, si se reduce dupa cateva zeci de minute;
  • Dificultati in eliminarea scaunului in perioadele de constipatie. Fragmentele eliminate au consistenta foarte crescuta, cantitate mica si sunt in forma de creion, tipice pentru sindromul de colon iritabil;
  • In sindromul de colon iritabil, defecatia este insotita de senzatia de eliminare incompleta si aduce de obicei ameliorarea sau disparitia durerii;
  • Tipic pentru sindromul de colon iritabil este ca episoadele de constipatie sunt urmate de diaree si dureaza si ele 2-3 zile. Adesea poate aparea o falsa diaree, aceasta fiind un scaun lichid de iritatie colonica. Scaunele diareice apar ocazional, cel mai adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale, postprandiale sau la emotii (inainte de examene);
  • Caracteristice pentru sindromul de colon iritabil sunt fecalele amestecate cu mucus. Deseori, aceasta se constata la constipatie, unde scaunele sunt eliminate cu o cantitate crescuta de mucus ca dovada clara a iritatiei la nivelul peretelui colonului;
  • Balonarea este frecventa in sindromul de colon iritabil, fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate usura suferinta pacientului cu colon iritabil in mod tranzitoriu;
  • Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare, regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente la pacientii cu colon iritabil. Multi pacienti se plang de senzatia de plin, distensie abdominala, disconfort si devin incomodati de propriile haine;
  • Simptomele asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenta continua, durerile de cap si de spate, mictiunile frecvente, urgenta de a urina si gustul neplacut in gura.

Dieta, cea mai buna solutie pentru colon iritabil

[articol=2080, box-orange]

Pentru combaterea fluctuatiilor diaree-constipatie, specifice sindromului de colon iritabil, este nevoie de o restructurare a dietei. Pentru prevenirea sindromului de colon iritabil trebuie evitate bauturile carbogazoase, laptele, alcoolul, cafeaua, tutunul, grasimile de origine animala. Trebuie introduse obligatoriu in dieta fibrele alimentare, care au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal la pacientul cu colon iritabil. De aceea, va recomandam ColonHelp, un supliment cu fibre de cea mai buna calitate, extrase din seminte de in si psyllium care regleaza tranzitul intestinal in sindromul de colon iritabil.

Colon iritabil
Articolul următor
Rolul ColonHelp în sindromul de colon iritabil

371 de comentarii. Leave new

  • Administrator ColonHelp
    6 martie 2012 3:47 pm

    @ Many: Mergeti la medicul de familie si faceti niste analize pentru a vedea care este problema. In functie de asta, medicul va poate prescrie un tratament sau un regim alimentar.

  • ANTONESCU ION
    12 martie 2012 3:04 pm

    De cca 2 ani am dureri abdominale extrem de puternice, cu localizare mai precisa partea stanga, sub coaste, pentru care am luat zeci de tratamente, date de medicul de familie, medic specialist gastroenterolog, medic de interne. Toti mi-au spus ca am colon iritabil, ca principala cauza, dar medicul gastroenterolog mi-a dat acest diagnostic dupa ce mi-a spus, citez :”imi pare foarte rau, dar nu stiu ce aveti”!. Am facut colonoscopie, CT abdominal, RMN abdominal, endoscopie, zeci de ecografii, examen cu bariu, zeci de analize de sange – totul arata mai mult decat bine – spun medicii. Medicul de interne la care am fost internat 10 zile, a avansat chiar ideea unei afectiuni psihice, drept pentru care m-a tratat cu Xanax si Tramadol, tratament care pot spune ca m-a scutit de durerile puternice cca 3 saptamani (de fapt durerile nu dispar complet, ci ajung in limita suportabilitatii). Aceste dureri apar indiferent ce mananc, chiar si daca nu mananc deloc. Am slabit 25kg. in 2 ani (am 1,8m si 73kg acum). Pana acum 10 zile, cand am inceput tratamentul cu Colon Help, am suferit si de constipatii severe- 1 scaun la 2-3 zile, dar acum „merg normal”, dar durerile au ramas, si in continuare, numai Tramadolul ma aduce in zona suportabilitatii. Inca mai iau si Xanax (1/2-1/2-1seara), si asta de aproape 1 an, dar imi dau seama ca nu fac altceva decat sa ma amagesc singur ca ma ajuta.
    Sunt operat pe inima de 6 ani – 3by-pas-uri. Am fost la consultatii la medic cardiolog, medic chirurg-interne, proctolog. Dupa toate consultatiile (tot ce am descris pana acum le-am facut in regim necompensat-mai putin internarile-desi din salariul pe care-l castig platesc lunar 170 de lei pentru sanatate) am reusit sa aflu numai CE NU AM. Nu stiu la ce medic specialist sa mai apelez, nu stiu cui sa mai cer ajutorul. Sunt din Brasov, si rog pe oricine care crede ca ma poate ajuta in vreun fel (sper ca va fi si cel putin un medic sa citeasca tot ce-am scris pana aici) sa ma indrume spre directia care crede ca poate rezolva problemele pe care le am.

  • Din prima zi a acestui an am avut probleme intestinale severe (senzatie de sticla faramitata in intestine) cu balonare excesiva si dureri intestinale, cat si o senzatie ciudata la spate (durere/presiune cu o senzatie ca de fierbinteala sau rece), care persista si in momentul de fata. In urma investigatiilor facute analizele mi-au iesit negativ, punandumi-se diagnosticul de colon iritabil. Dupa acest rezultat am constat personal ca avusesem oxiuri (paraziti intestinali), ducand un nou set de proba la analize si confirmandu-se prezenta acestora. In urma tratamentului urmat (Albendazol-2×2 buc/2 saptamani si Forever Garlic Thymen) pot spune ca problemele avute s-au ameliorat, dar nu scap de senzatia ciudata de presiune/durere avuta la spate in zona coloanei lombare (uneori in partea stanga a acesteia, alteori in partea dreapta si respectiv toata zona din jurul acesteia). Precizez faptul ca aceasta senzatie persista in perioadele in care sunt balonat. Am rugamintea sa imi precizati daca un tratament cu ColonHelp este recomandabil in cazul meu si care sunt sansele ca acesta sa dea rezultatele dorite.
    Multumesc.

  • Administrator ColonHelp
    20 martie 2012 10:15 am

    @ Florin: ColonHelp ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de sindromul de colon iritabil. Daca insa acea durere sau presiune are o alta cauza este putin probabil ca o cura de ColonHelp poate elimina disconfortul. In cazul acesta este indicat sa mai faceti un control medical pentru a vedea exact care este problema.

  • ma intereseaza foarte multa aceasta cura cu colon help si silhouette help. as vrea sa stiu daca este interzis sa fumez, sa beau cafea si sa bea alcool…..astept nerabdatoare raspunsul.

  • Administrator ColonHelp
    20 martie 2012 12:38 pm

    @ Denisuk: In curele de detoxifiere nu este indicat consumul exagerat de alcool, cafea sau fumatul. Alcoolul este contraindicat si in curele de slabire. Inlocuiti pe cat posibil cafeaua cu ceai verde, reduceti numarul tigarilor si consumati cat mai putin alcool.

  • eu fumez 1 pachet de tigari cam la 2,5-3 zile……cafeaua nu e nici o probleme pot sa renunt la ea…si alcoolul nu consum decat ff rar….vrea sa stiu daca cura isi mai face efectul…multumesc

  • Administrator ColonHelp
    20 martie 2012 1:05 pm

    @ Denisuk: Toate acestea sunt percepute de organism ca toxine. Detoxifierea este cu atat mai eficienta cu cat cantitatea de toxine care ajunge in organism pe parcursul curei este mai mica.

  • gimpl dietmar
    10 aprilie 2012 11:58 am

    diti
    va m mai scris anul acesta dupa ce am iesit din spital am mers la timisoara la o clinica particulara si mi am mai facut un set de analize
    si acelasi rezultat (colon iritabil )iau tratament de o luna si jumatate
    ma simt mai bine nu mai am dureri asa de mare de stomac si intestine ,dar starea de slabiciune si somnolenta nu mi a disparut de loc ba pot spine ca sau accentuat
    nu stiu ce sa mai fac am fost si la endocrinolog nu am nimic la tiroida acuma ,vreau sa merg si la un neurolog sa vad ce zice
    are ideie cineva de la ce ar putea fi starea asta de slabiciune
    sau ce analiza sa mai fac sa vad cauza
    starea de slabiciune si oboseala mi a dat viata peste cap
    nu pot sa fac nimic
    numai as sta in pat cu ochi inchis la lucru debea merg
    nu mai am viata sociala totul sa schimbat
    toate analizele sint bune numai eu ma simt rau
    sa mi dea cineva un sfat ce as mai puta face
    multumesc

  • Administrator ColonHelp
    10 aprilie 2012 12:53 pm

    @ Gimpl Dietmar: Starea de slabiciune ar putea fi accentuata de tratamentul pe care il primiti. Discutati cu medicul sa vedeti ce se poate face in aceasta privinta.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.