Ce legătură au probioticele, despre care știm că au efecte benefice în intestine, cu sănătatea gurii, dinților și a gingiilor? Probioticele – panaceu?! Deloc. Însă legătura dintre un nivel optim de probiotice în intestin și sănătatea întregului tract digestiv a făcut obiectul mai multor cercetări medicale și de nutriție, care au arătat cum contribuie aceste bacterii la sănătatea întregului tract digestiv.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona (Archives of Oral Biology Journal, 2011) au constatat că administrarea de lapte îmbogățit cu probiotice s-a asociat cu o incidență mai mică a cariilor dentare, gingivitei (inflamația gingiei) și halenei (mirosul neplăcut al gurii, care are legătură atât cu probleme ale cavității orale cât și ale digestiei și tractului intestinal). Aceleași efecte s-au constatat și la administrarea direct pe gingie a probioticelor. Lactobacilii și bifidobacteriile sunt principalele bacterii la care au fost analizate aceste efecte.
Atât în tractul intestinal cât şi în gură, probioticele diminuează resursele și mediul de dezvoltare al bacteriilor patogene. Cercetările au indicat că acţiunea benefică a acestora asupra întregii cavităţi orale, de la mucoase la gingii şi dentiţie, se datorează unor procese precum:
- menținerea echilibrului microecologic al gurii (în special prin acţiunea lactobacililor);
- inibarea unor bacterii patogene, din cele implicate în apariţia plăcii dentare şi parodontozei;
- activarea sistemului imunitar local, dar şi a celui din ţesuturile limfoide existente în numeroase părţi ale sistemului digestiv.
- scăderea riscului apariţiei cariilor, la copiii între 1-6 ani dar și la adulți;
- diminuarea colonizării orale a unor bacterii patogene izolate din cariile dentare, în urma administrării de probiotice (în particular Lactobacillus rhamnosus), respectiv a unor agenţi patogeni din salivă;
- reducerea inflamației asociate acesteia din urmă;
- viabilitatea unor tipuri de lactobacili chiar și în mediul cu pH scăzut (acid) generat în gură de prezența unor bacterii patogene.
Știai că…
În 1994 Organizația Mondială a Sănătății a declarat probioticele a doua linie de tratament pentru susținerea sistemului imunitar, în situațiile de rezistență la antibiotice?
La fel ca și în tractul intestinal, în gură se află anumite țesuturi limfoide care funcționează ca părți ale sistemului imunitar, spre exemplu amigdalele linguale (aflate la baza limbii) și cele faringiene. Reacțiile celulelor din aceste țesuturi față de diferiți antigeni și agenți patogeni dau semnalul unor răspunsuri complexe ale sistemului imunitar. Influenţa probioticelor intestinale asupra sistemului mucos local şi general nu mai este un secret pentru cecretarea medicală. Studiile din ultimul deceniu asupra influenţării sănătăţii orale au accentuat legătura dintre echilibrul bacterian din gură şi cel din intestin şi zona urogenitală. Nu rareori, la persoanele cu disbioză intestinală sau dezechilibre bacteriene urogenitale s-au constatat perturbări similare şi în cavitatea orală, şi invers.
Mirosul urât al gurii, o problemă asociată proliferării bacteriene patogene
Tulburări de digeste, consumul anumitor alimente greu tolerate de organism, tulburări metabolice, infecții ale tractului respirator sau ale celui digestiv – toate acestea pot fi cauzele acestei probleme foarte deranjante, halitoza. De multe ori însă, cauza principală sau asociată ține de un dezechilibru al microflorei bacteriene din intestin și din gură.
Se știe că în colon sunt produse gaze și substanțe urât mirositoare și toxice în urma fermentării reziduurilor de către bacteriile patogene. În mod similar, dezechilibrul florei bacteriene pozitive din gură este în directă legătură cu producția unor substanțe urât mirositoare precum compușii sulfuroși volatili. Aceștia sunt produse reziduale ale degradării microbiene a proteinelor, sângelui, mucusului și altor substanțe din gură, precum și a reziduurilor de alimente care stagnează aici.
Probioticele sunt o recomandare sigură și cu un substanțial potențial preventiv și terapeutic împotriva halitozei, indiferent dacă aceasta își are cauzele în tractul intestinal sau în cavitatea orală.
Probioticele – un ajutor eficient și împotriva candidozei orale rezistente
În mod particular în urma tratamentelor cu antibiotice, dar și în cazul unui sistem imunitar scăzut, candidoza este o problemă de care multe persoane scapă foarte greu, chiar și în urma unor tratamente. Unele cercetări (Hatakka et al, 2007; Koll et al, 2008) au demonstrat o reducere a prevalenței acestei infecții fungice după administrarea unor probiotice printre care şi Lactobacilus rhamnosus, care se regăseşte în compoziţia ColonHelp Probiotic Forte. De asemenea, s-a constatat că administrarea de probiotice chiar și numai timp de trei zile (Horz et al, 2007) a dus la colonizarea membranelor mucoase, a limbii și a salivei cu aceste bacterii benefice timp de peste trei săptămâni. Cercetătorii au concluzionat că probioticele nu pot coloniza permanent spațiul oral, de aceea se recomandă periodic cure de probiotice.
ColonHelp Probiotic Forte este un produs cu efecte benefice asupra sănătăţii întregului sistem digestiv, inclusiv a gurii. Aceste efecte se explică prin rolul major pe care îl au probioticele în reglarea proceselor digestive, în funcţionarea sistemului imunitar, producţia de energie din organism, sănătatea gurii etc. Alimentaţia şi stilul de viaţă afectează nivelul mai multor nutrienţi din organism, eficienţa proceselor de detoxifiere, dar şi echilibrul microflorei bacteriene. Prin compoziţia echilibrată de fibre, argilă şi culturi probiotice, ColonHelp Probiotic Forte se adresează în mod natural acestor probleme.
11 comentarii. Leave new
Buna ziua! ColonHelp Probiotic Forte se administreaza tot in iaurt?
@Diana: Da, ColonHelp Probiotic Forte se admimistreaza in amestec cu iaurt.
Lactobacilii sunt prezenti si in flora bucala si cea vaginala.Flora vaginala normala nu este un mediu steril, lipsit de microbi. Dimpotriva, mediul vaginal este colonizat de o gama variata de flora microbiana, al carei rol este de a mentine mediul vaginal si pH-ul fiziologic. Flora vaginala secreta in mod natural lactobacili (bacilii lui Döderlein), bacterii a caror prezenta este normala si bine-venita, intrucat lactobacilii produc acidul lactic. Lactobacilii sunt considerati microbi buni, intrucat constituie o bariera naturala impotriva proliferarii agentilor patogeni vaginali, iar acidul lactic contribuie la mentinerea pH-ului in limitele normale si reface flora vaginala. Gasiti multe articole pe internet despre beneficiile lactobacililor!!!!
Niste sfaturi va rugam si pentru cei cu respiratie urat mirositoare!! Ce gargara se poate face?? Ce plante se folosesc? Poate ne puneti la dispozitie si astfel de produse!!:(
@Lacramioara: Halena este semnul unei probleme de sanatate (disbioza intestinala, afectiuni cavitatii bucale etc.), de aceea este bine sa cunosteti cauza si sa o tratati.
Este foarte adevarat! Am simtit personal asta! Probioticele sunt foarte importante pentru intreg tubul digestiv…de fapt pentru sanatatea intregului organism!
Consum de 3 saptamani colonhelp probiotic si ma simt bine! am scapat de constipatie si durerile din partea stanga date de colon. Sunt mai relaxata!!:)
Sunt persoane in varsta pe care le intalnesti in mijloacele de transport in comun si din pacate nu poti sta langa ele pentru ca le miroase foarte urat respiratia. Oare ei stiu de problema asta?
Cum ajunge Candida in gura? Nu aveti o poza cu candidoza bucala, sa vedem cum arata..????
Cauzele care duc la aparitia candidozei:
– Una dintre ele o reprezinta excesul de antibiotic, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice.
– Consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar) are acelasi efect.
– Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia.
– Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta.
– Imediat dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei.
S-a constatat ca apare mai frecvent dupa menopauza.
– Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp.
– Raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice.