Revista de specialitate Stroke a publicat un studiu în numărul din iulie 2013 efectuat de cercetătorii de la o universitate din America de Sud. La acest studiu au participat peste 27.000 subiecţi americani (bărbaţi şi femei, albi şi negri în proporţii aproximativ egale, subiecţi care au făcut parte şi din studiul REGARDS – studiu ce se referă la posibilele influenţe etnice şi demografice în apariţia patologiilor vasculare cerebrale) cu vârsta peste 45 ani.
Populaţia a fost urmarită timp de 5-7 ani, dintre aceştia 33% fiind clasificaţi ca inactivi, având cel mult o oră de activitate fizică săptămânală.
Cea mai strânsă corelaţie între sport şi incidenţa accidentului vascular cerebral a fost observată în cazul bărbaţilor, dintre aceştia populaţia activă (cei care aveau cel puţin 4 şedinţe de activitate fizică pe parcurul săptămânii în cadrul căreia transpirau intens) a avut o incidenţă a accidentelor vasculare cerebrale cu cel puţin 20% mai mică faţă de populaţia inactivă.
În cazul populaţiei feminine corelaţia a fost mai slabă, demonstrându-se însă eficienţa exerciţiilor fizice mai puţin intense pe o durată mai îndelungată (de exemplu o plimbare de trei ore şi jumătate) în sensul scăderii incidenţei accidentelor vasculare cerebrale.
Dr Michelle McDonnel, unul dintre investigatorii principali în cadrul studiului de la universitatea sud-americană, compară activitatea fizică regulată cu efectul unui medicament, fără a manifesta însă şi efecte secundare. Mişcarea favorizează fluxul sanguin, normalizând tensiunea arterială, prevenind apariţia obezităţii şi a diabetului. Este cunoscut faptul că obezitatea şi diabetul sunt doi factori predispozanţi ai afecţiunilor cardio-vasculare, tratarea acestor afecţiuni fiind cu atât mai importantă în cazul unei afecţiuni cardiace sau vasculare deja existente.
Alături de o alimentaţie sănătoasă, mişcarea reprezintă un stâlp al sănătăţii şi echilibrului organismului.
3 comentarii. Leave new
Da..faceti foare bine ca promovati miscarea! Mergeti la scoli si gradinite si sustineti-va parerile si dati un impuls miscarii!! Promovati si mai mult acest concept al sanatatii deprinse prin miscare!! Bravo!
Asa este Lorena, asta ar trebui sa facem toti, atat pentru altii cat si pentru noi si nu trebuie sa tinem cont de varsta, un accident vascular cerebral poate aparea si la copii si la adulti.
Sunt perfect de acord cu voi(Flavia si Lorena), insa nu conteaza doar miscarea, tot ce este in viata noastra trebuie echilibrat: mancarea, strersul, etc!