20% dintre persoanele peste 60 de ani sufera de constipatie, arata Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie. O data cu inaintarea in varsta imbatranesc si intestinele, metabolismul este mai lent, ceea ce duce implicit la scaderea motilitatii intestinale. De aici si pana la constipatie nu mai e decat un pas.

Specialistii explica frecventa constipatiei la varstnici nu doar prin modificarile de motilitate, ci si prin modificarile de secretie si flora intestinala si prin scaderea reflexului defecatiei.


Constipatie = mai putin de trei scaune saptamanal

La varstnici, ca si la celelalte categorii de varsta, se vorbeste despre constipatie acuta si constipatie cronica. Constipatia care dureaza cateva zile este acuta, iar cea care persista mai mult de trei luni este constipatie cronica.

[articol=2860, box-verde]

Tubul digestiv este si el afectat de procesul de imbatranire. Digestia este mai lenta, persoanele in varsta fac mai putina miscare, de aceea tranzitul intestinal este lent, iar resturile alimentare nu mai sunt eliminate corespunzator. Pe acest fond se instaleaza constipatia, dar si alte boli diverse specifice varstei a treia: colecistite, ocluzii intestinale, reflux gastro-esofagian, insotit de tulburari de deglutitie, varsaturi.

Musculatura abdominala care are rol in defecatie slabeste pe masura inaintarii in varsta. De asemenea, flora bacteriana intestinala cu rol protector scade la varstnici, din cauza reducerii secretiei enzimelor digestive. In mod normal, enzimele digestive sunt un factor stabilizator al florei bacteriene intestinale.

De ce apare constipatia la varstnici?

Daca in privinta imbatranirii tubului digestiv nu se prea poate actiona, ceilalti factori care determina constipatia la varstnici pot fi controlati.

Factorii care favorizeaza constipatia la varstnici sunt aceeasi ca si in cazul altor categorii de persoane:

[articol=2861, box-orange]
  • Dieta dezechilibrata, mesele neregulate, sarace in fibre si bogate in arome articificiale duc la constipatie.
  • Carnea, dulciurile, pastele fainoase ingreuneaza digestia si pot favoriza constipatia.
  • Unele persoanele in varsta beau putina apa, de teama de a nu o retine in corp, ceea ce creste riscul de constipatie.
  • Stresul, sedentarismul favorizeaza constipatia.
  • Administrarea de medicamente pentru alte boli ale batranetii − opiacee, analgezice, antiacide, antispatice, antidepresive, antiparkinsoniene, antiepileptice, antihipertensive, antibiotice, sulfat de bariu, laxative in exces − contribuie la aparitia constipatiei.
  • Constipatia apare de asemenea in unele boli: hipotiroidism, diabet, hiperparatiroidism, boala Parkinson, depresie, colon iritabil, diverticuloza, hemoroizi, fisuri anale.
  • Amanarea voluntara a nevoii de a merge la toaleta este factor favorizant pentru constipatie.

Masuri contra constipatiei

Regulile de baza in combaterea constipatiei la varstnici sunt restructurarea dietei, in sensul cresterii aportului de fibre, si efectuarea de exercitii fizice pentru stimularea tranzitului intestinal.

  • Pentru combaterea constipatiei, cresteti aportul de fibre alimentare, din legume, fructe, cereale integrale. Acestea imbunatatesc motilitatea intestinala si ajuta la rezolvarea si prevenirea constipatiei. Daca nu mancati suficiente fructe si legume incercati ColonHelp, un supliment de fibre, 100% natural, care rezolva constipatia bland si eficient.

ColonHelp contine fibre de psyllium si in, care actioneaza sinergic pentru detoxifierea organismului si combaterea constipatiei. Incepeti acum o cura de ColonHelp! O cura de 3 luni va garanteaza reglarea tranzitului.

  • Beti 2 litri de apa pe zi! Pe masura ce inainteaza in varsta, organismul se deshidrateaza, reactiile metabolice se desfasoara mai greu, detoxifierea organismului este mai dificila. Toate acestea favorizeaza constipatia. Iata de ce apa este aliat de nadejde al varstei a treia. Daca va hotarati sa urmati o cura de ColonHelp, consumul de apa este obligatoriu, pentru ca fibrele sa poata actiona.
  • Nu abuzati de laxative in dorinta de a scapa de constipatie! Laxativele sunt iritante, au efecte nefaste asupra intestinelor. Mai mult, laxativele pot sa impiedice absorbtia unor vitamine si minerale. ColonHelp nu are astfel de actiune asupra intestinelor. Prin continutul de omega 3 din semintele de in, ColonHelp are efect emolient asupra peretilor intestinali, nu irita colonul asa cum fac laxativele obisnuite. In cazul laxativelor, exista riscul de a dezvolta dependenta. Suplimentul cu fibre ColonHelp poate fi luat pe termen lung (in cure de cate 3 luni), fara a exista riscul de dependenta.

„Dupa 2 saptamani, tranzitul s-a reglat perfect si nu am mai avut de atunci nevoie de medicamentele de care eram efectiv dependenta. Concomitent, pe parcursul curei am observat cu surprindere ca nu ma mai dor articulatiile si nu am mai luat nici un fel de pastile antiinflamatorii“ (Elena R., profesor pensionar, 65 de ani).

[articol=2862, box-rosu]
  • Mergeti la toaleta atunci cand simtiti nevoia! Amanarea nevoii de a merge la toaleta duce la intarirea scaunului, ceea ce poate provoca ulterior ulceratii ale intestinului si chiar obstructie completa.
  • Daca suferiti de constipatie, evitati sa va fortati in timpul defecarii. Nu stati mai mult de 10 minute la toaleta, incercati mai bine mai tarziu, dupa o masa sau a doua zi de dimineata.

Investigatii suplimentare in constipatie

Daca nu scapati de constipatie dupa ce ati crescut aportul de fibre, dupa ce ati inceput sa consumati mai multe lichide, adresati-va medicului pentru a investiga posibilele leziuni intestinale care impiedica tranzitul.

[articol=2863, box-verde]
  • Boala Hirschprung este o afectiune printre simptomele careia se numara constipatia.
  • Tumorile obstructive pot determina constipatie, insotita de pierdere in greutate, pierdere de sange si anemie.
  • Fisurile anale, hemoroizii pot determina constipatie, din cauza durerii care apare la defecatie.

„Am incercat produsul ColonHelp deoarece aveam probleme vechi cu constipatia. Inca de acum 20 de ani, dupa nasterea copiilor, am avut probleme cu constipatia, care o data cu inaintarea in varsta s-au intensificat. (…) Dintre toate tratamentele incercate, eu m-am simtit cel mai bine cu acest produs, in prezent nu mai am nici un fel de probleme cu mersul la toaleta, ma simt mai usoara si binedispusa tot timpul“ (Mariana Ungureanu, Iasi).

Constipatia este insotita de dureri de cap, ameteli, anxietate, insomnie, scaderea poftei de mancare, balonari. In unele cazuri mai grave apar greturi sau varsaturi, dureri abdominale, incontinenta (diaree), scadere in greutate. O cura de ColonHelp va scapa de aceste neplaceri si va da mai multa pofta de viata.

Articolul anterior
Totul despre constipație

Nu am găsit niciun rezultat.

16 comentarii. Leave new

  • Cred ca e grea batranetea! Am in jurul meu persoane varstnice care se vaita de multe probleme de sanatate. Constipatia este una dintre ele si trebuie sa-i ajutam si sa le aducem la cunostinta ca exista produse naturale, fibre pe care le pot consuma. Medicamentele sunt foarte ,,rele” pentru organism pentru ca predispun constipatia.

  • Robert Arsinte
    2 iulie 2013 4:37 pm

    Doresc sa achizitionez 6 borcane de ColonHelp pentru a le duce rudelor in Suedia. Pot trece cu usurinta cu ele prin vama?

  • @Robert Arsinte: Cel mai sigur este sa comande produsele pe site: http://www.zenyth.com/order/produse.php

  • Ioana Adela
    3 iulie 2013 10:36 am

    Eu mi-am rezolvat problema digestiva, constipatia, prin consumarea taratelor. Le pun de seara in cana mai mare la inmuitat, dimineat agit cana si le beau!!! Am un tranzit..brici!!!

  • Batranii de ce zic ca se constipa de la medicamente? medicamentele nu se elimina prin fecale, urina si transpiratie?

  • Exista medicamente care pot prezenta ca si efect secundar incetinirea tranzitului sau chiar aparitia constipatiei.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.