Cancerul de colon, in cifre si fapte
Cancerul colonic este una dintre cauzele majore de mortalitate in lume. Cancerul de colon este mai frecvent la persoanele trecute de prima tinerete si, mai rar, la cele sub 40 de ani. Aceasta forma de cancer afecteaza 1 din 20 de locuitori in tarile dezvoltate si este a doua cauza de deces prin cancer, la ambele sexe, in Europa. Din acest motiv, cancerul de colon reprezinta o problema de sanatate publica in majoritatea tarilor europene, in Statele Unite si chiar in Japonia.
Schimbarea obiceiurilor alimentare in Japonia a dus la cresterea incidentei acestei boli de la 10,9 la barbati si 9,7 la femei in 1975, la 42,3 la barbati si, respectiv, 24,4 la femei, in 1998 − raportat la 100.000 locuitori. La sfarsitul anului 2007, in lume s-au inregistrat aproximativ 1.000.000 cazuri noi de cancer colorectal si peste 500.000 de decese. In tara noastra, incidenta cancerului colorectal a crescut de la 13%ooo in 1994 la 23%ooo in 2002. Cancerul de colon si de rect reprezinta cam 20% din totalul neoplasmelor, ocupand locul al doilea la intreaga populatie, depasit la barbati de cancerul bronhopulmonar, iar la femei de cancerul de san. Frecventa creste cu varsta (maxim in deceniul 6 si 7), cancerul fiind intalnit de obicei la barbati. Factorul genetic este sugerat de frecventa cu care se intalneste in familia bolnavului.
Ce spun studiile?
[articol=2102, box-orange]Rezultatele studiilor sunt deosebit de importante, pentru ca ne dau speranta existentei unei metode simple si la indemana de prevenire a cancerului colonic prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie bogata in fibre vegetale, cu activitate fizica, cu renuntarea la fumat sau la alcool. ColonHelp, prin compozitia sa de seminte de in si psyllium, are un efect foarte bun in prevenirea aparitiei cancerului de colon.
Ideea ca fibrele protejeaza contra cancerului de colon a fost emisa prima oara cu cateva decenii in urma, cand studiile au aratat ca in randul africanilor, care au o dieta bogata in fibre, se inregistreaza putine cazuri de cancer de colon. Din acel moment, studiile au analizat impactul fibrelor asupra cancerului de colon.
[articol=2104, box-verde]Astfel, in Nurses Health Study au fost incluse 88.500 de asistente medicale. Acestea au fost impartite in doua grupe, in functie de consumul de fibre (unele au consumat 25 g fibre zilnic, celelalte − 10 g), si au fost urmarite timp de 16 ani. La sfarsitul studiului, in grupul celor care au consumat 10 g fibre pe zi au fost descoperite 787 de cazuri de cancer de colon.
Un studiu publicat in „The Lancet Medical Journal“ si efectuat de dr Ulrike Peters, de la National Cancer Institute (SUA), a urmarit relatia dintre consumul de fibre si prezenta polipilor pe colon. Polipii sunt tumori necanceroase la inceput, insa in timp se pot maligniza. In studiu au fost cuprinsi 34.000 de subiecti fara polipi pe colon si 3.600 de persoane cu polipi. S-a dovedit ca cresterea consumului de fibre se asociaza cu scaderea cu 27% a riscului de dezvoltare a polipilor pe colon.
Legatura dintre fibre si prevenirea cancerului de colon a fost observata de un alt studiu, efectuat de aceasta data de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. La studiu au participat 500.000 de persoane cu varste cuprinse intre 25 si 70 de ani, din zece state europene. Acestea au tinut un jurnal al dietei intre anii 1992-1998. La sfarsitul studiului s-a dovedit ca persoanele care au avut un aport zilnic de 35 g fibre prezentau un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer de colon prin comparatie cu cele care au consumat mai putine fibre.
Prevenirea cancerului
Se crede ca pe perioade lungi, consumul zilnic de carne, in special carne rosie (porc, vita sau miel), este asociat cu o crestere de trei ori a riscului de cancer de colon si aceasta din cauza faptului ca preparatele din carne rosie nu contin fibre, adica protectorii colonului.
[articol=2119, box-orange]Activitatea fizica regulata este eficienta pentru reducerea riscului de cancer de colon, precum si a cancerului mamar si pulmonar. Astfel, unul dintre studii estimeaza ca practicarea exercitiilor fizice moderate pe tot parcursul vietii poate scadea riscul de cancer de colon cu 40%.
In ceea ce priveste dieta, se recomanda una saraca in grasimi, bazata pe alimente vegetale. O astfel de dieta este considerata o componenta-cheie in strategia de reducere a riscului de cancer.
21 de comentarii. Leave new
Buna ziua,
Sunt un bun crestin, si cred in dumnezeu am 42 de ani ,in urma cu 3 ani ( 13.11.2006) am fost diagnosticat si operat de NEOPLASM DE COLON DREPT ULCEROVEGETANT HEMORAGIC T3N0M0 STADIU 2A. Anual ma internez in spital si imi fac toate analizele si colonoscopie. Acum ma simt bine, sunt optimist si cred in vindecare. Voi lupta in continuare cu aceasta boala si nu ma voi lasa invins sub nici o forma. M-am pensionat si ma ocup exclusiv de mine si de vindecarea mea, sunt un invingator si voi lupta pana in ultima clipa a vietii mele.
Vreau sa stiu daca exista totusi un tratament pe care sa-l pot urma.
In situatia mea actuala COLONHELP ma poate ajuta cu ceva?
As avea nevoie de sfaturile unui specialist in domeniu, ce trebuie sa fac in continuare?
– fac efort si exercitii fizice zilnic – ma afecteaza intr-un fel au altul?
-ce trebuie sa urmez in continuare si ce trebuie sa fac mai exact!!!
Astept un raspuns afirmativ si pozitiv
Va multumesc si va doresc numai sanatate,
O zi cat mai frumoasa
Petre
Exista numeroase studii stiintifice care confirma faptul ca fibrele pot reduce riscul aparitiei cancerului de colon. Fibrele au efect profilactic in problemele de tranzit intestinal. Avand in vedere antecedentele dumneavoastra de boala, cel mai bine este sa cereti sfatul medicului curant inainte de a lua un supliment de fibre.
Va felicitam pentru vointa si puterea de care dati dovada in lupta cu boala. Va dorim multa sanatate!
fac zilnic efort fizic, am o viata activa normala, din nefericire am hemoroizi. deci va intreb este posibil sa fac cancer de colon?
Un stil de viata sanatos – dieta echilibrata, bogata in fibre, 2 litri de apa pe zi, evitarea sedentarismului – sunt cele mai bune masuri de prevenire a bolilor.
buna seara va rog frumos sa ma ajutati daca se poate, in urma unei colonoscopii tatal meu a fost diagnosticat ca are 2 chisturi pe colon si trebuie operat, are 56 ani, numai ca am inteles ca se poate vindeca si prin aceste ceaiuri pe care dumneavoastra le recomandati. am dori sa stim, se poate nu vindeca, caci stim ca asa ceva nu se poate vindeca, dar totusi sa nu mai ajunga la cutit. va multumesc din suflet si astept raspunsul dumneavoastra.
Daca medicul i-a recomandat operatia, atunci e bine sa o faca. Fibrele pot ajuta la prevenirea cancerului, insa in momentul in care cancerul s-a declansat, cel mai bine este sa urmati sfatul medicului.
Buna Ziua
am sangerari continue la scaun ………….. sunt foarte ingrijorat. ce ma sfatuiti?
Va multumesc
Mergeti la medic!
am cancer de colon operat,pe colonul ascendent,dar inca sufar de constipatie.pot sa iau ,mi-ar prinde bine acest colon help?va rog ajutati-ma!
ColonHelp este de ajutor in caz de constipatie, dar nu este indicat sa-l folositi daca de la operatie au trecut mai putin de 6 luni.