Hemoroizii. Generalități despre hemoroizi

Hemoroizi. Ce sunt hemoroizii?

Despre hemoroizi s-a vorbit din timpuri stravechi. Hipocrate practica ligaturile sau cauterizarea in cazul pacientilor cu hemoroizi. Hemoroizii sunt dilatatii de tip varicos (asemanatori varicelor de pe membrele inferioare) ale venelor din zona anusului si rectului. De ce apar acesti hemoroizi? Venele din zona ano-rectala se pot dilata fie din cauza unei cresteri a presiunii din abdomen, care impinge sangele catre acea zona, fie din cauza unor probleme de tranzit intestinal, in special din cauza constipatiei. Chiar si diareea poate fi responsabila de dilatarea venelor si poate duce la hemoroizi, de asemenea reducerea tonicitatii tesuturilor din zona ano-rectala cauzeaza hemoroizi.

Hemoroizi externi vs hemoroizi interni

[articol=1928, box-verde]

In functie de nivelul la care apar vorbim despre hemoroizi externi si hemoroizi interni.

  • Hemoroizii externi sunt situati in partea exterioara a anusului, acesti hemoroizi sunt vizibili. Este vorba de fapt despre vene acoperite de piele, care s-au umflat si au o culoarea albastra. Pacientii care au hemoroizi externi sufera mult din cauza durerii, pielea din zona afectata de hemoroizi este foarte sensibila.
  • Hemoroizii interni apar in interiorul canalului anal. Acesti hemoroizi nu sunt vizibili. Hemoroizii interni dau impresia ca rectul este plin, iar efortul de a elimina materiile fecale determina sangerarea acestor hemoroizi. De altfel, sangerarea este simptomul cel mai frecvent la persoanele cu hemoroizi interni.

De hemoroizi sufera deopotriva deopotriva femeile si barbatii. Primele simptome care apar in caz de hemoroizi sunt durerile si disconfortul local, senzatia de mancarime, sangerari la nivelul anusului sau secretie anala. Netratati, acesti hemoroizi se maresc, devin foarte durerosi si sunt impinsi treptat in afara anusului. Pacientii cu hemoroizi pot suferi si alte complicatii: fisuri anale (dureri si sangerari insemnate) si abcese anale (pungi de puroi la nivelul anusului).

Cand mergem la doctor pentru hemoroizi?

  • Cand avem o senzatie de arsura, de inconfort la defecatie.
  • Cand observam prezenta unor protuberante in zona anusului, pentru asa-numitii hemoroizi externi.
  • Cand avem senzatia ca interiorul anusului este plin, umflat, in cazul asa-numitilor hemoroizi interni.
  • Semn de hemoroizi sunt si sangerarile in procesul de defecatie.

Care sunt persoanele cu risc de a suferi de hemoroizi?

[articol=1933, box-verde]

Persoanele care prezinta risc de a suferi de hemoroizi sunt:

  • Persoanele peste 30 de ani.
  • Persoanele care au un parinte care sufera de hemoroizi.
  • Femeile insarcinate.
  • Femeile care au nascut normal.
  • Femeile in timpul menstruatiei.

Factorii de risc pentru hemoroizi

Specialistii vorbesc despre o serie de factori care predispun la hemoroizi:

  • Constipatia cronica: sedentarismul, alimentatia dezechilibrata si stresul cauzeaza constipatie. Chiar si unele laxative utilizate in exces si pentru o perioada mare de timp pot da dependenta si apoi constipatie. Pe termen lung, constipatia poate provoca hemoroizi si sindromul de colon iritabil.
  • Kilogramele in plus cresc riscul de a suferi de hemoroizi.
  • Episoadele frecvente de diaree (uneori, consecinta a abuzului de laxative iritante) pot provoca hemoroizi, in aceeasi masura ca si constipatia.
  • Statul pe scaun foarte multe ore zilnic este factor de risc pentru hemoroizi.
  • Ridicarea de obiecte grele frecvent creste riscul de hemoroizi.
  • Practicarea unor sporturi care necesita eforturi violente este de multe ori cauza de hemoroizi.

65% dintre adulti sufera de hemoroizi

In prezent, mai mult de 65% din populatia adulta de peste 50 de ani prezinta hemoroizi in diverse grade. Este ingrijorator insa ca procentul celor cu hemoroizi creste simtitor de la an la an. Din cauza stilului de viata modern nu mai avem posibilitatea sa ne alimentam corect, preferand ca in pauza de masa sa consumam un meniu „fast-food”, care este complet nesanatos si lipsit de fibre vegetale. De aici pana la constipatie si hemoroizi mai este doar un pas.

[articol=1937,box-verde]

In general, specialistii vorbesc despre hemoroizi ca despre o boala subdiagnosticata. Numarul celor care sufera de hemoroizi este mult mai mare decat spun statisticile. Persoanele care sufera de hemoroizi sunt din ce in ce mai tinere, sunt depistati hemoroizi chiar la persoane de 25 de ani. Incidenta in crestere a hemoroizilor este un fenomen ingrijorator. Obiceiurile nesanatoase specifice vietii moderne – alimentatia dezechilibrata, lipsa de miscare -, pozitia pe care o avem la serviciu, toaleta moderna sunt tot atatia factori care provoaca hemoroizi. Daca nu vreti sa suferiti de hemoroizi, noi va ajutam cu ColonHelp, un supliment cu fibre care regleaza tranzitul intestinal, previne aparitia constipatiei sau reduce constipatia in cazul in care aceasta exista. Prin aceasta, ColonHelp previne, amelioreaza si vindeca boala hemoroidala in functie de gradul ei, este de ajutor deopotriva in hemoroizi interni si hemoroizi externi.

Prevenirea hemoroizilor

Igiena intestinala adecvata este principala masura care trebuie luata pentru a nu suferi de hemoroizi. Iata cateva recomandari cu privire la igiena intestinala si prevenirea hemoroizilor:

  • In primul rand, daca vreti sa nu suferiti de hemoroizi mergeti la toaleta in acelasi moment al zilei, in fiecare zi la aceeasi ora, pentru a va obisnui intestinele sa se goleasca cu regularitate. Pentru persoanele ocupate intreaga zi, aceasta ora trebuie sa fie dimineata si sa se respecte in fiecare zi, pentru a se forma un reflex conditionat. Nu amanati momentul defecatiei, daca simtiti nevoia sa mergeti la toaleta. Cu cat asteptati mai mult, cu atat fecalele devin mai uscate si mai dure si exista riscul sa irite peretii intestinului. In momentul defecatiei, evitati sa va fortati tinandu-va respiratia. Este un obicei gresit, care provoaca hemoroizi.
  • Nu stati pe toaleta mai mult decat este nevoie. Evitati sa cititi la toaleta. In aceasta pozitie, muschii anusului sunt relaxati si antreneaza un aflux de sange catre zona respectiva, crescand riscul de hemoroizi. Nu va „scremeti”, deorece aceasta ar putea duce la hemoroizi si, mai mult decat atat, la acest proces participa si muschii abdominali care creeaza o presiune intraabdominala crescuta, cu repercusiuni asupra intregului organism.
  • Pe cat posibil, pentru a nu suferi de hemoroizi, incercati sa adoptati o pozitie fiziologica pentru defecatie. Aceasta este pozitia „pe vine”, adica cu picioarele flectate, astfel incat presiunea asupra scaunului sa fie data de muschii bazinului si de pozitie in principal.
  • Pentru a nu agrava eventualii hemoroizi, cand va stergeti, faceti asta cu un servetel umed, usor, fara sa brutalizati zona. Nu folositi hartie igienica parfumata sau servetele parfumate, deoarece parfumul sau orice produs chimic irita suplimentar.
  • Pentru a scadea riscul de hemoroizi, luati laxative care cresc volumul fecalelor. Un astfel de exemplu este produsul nostru ColonHelp. Acesta contine fibre din semintele de in si psyllium care se umfla cu apa, maresc volum bolului fecal si stimuleaza tranzitul intestinal, prevenind hemoroizii.
  • Pentru situatii acute, cand durerea provocata de hemoroizi este vie, folositi o compresa cu gheata, dar atentie, nu puneti gheata direct pe piele.

Recomandari pentru a scadea riscul de hemoroizi

  • Pentru a scadea riscul de hemoroizi cresteti treptat aportul de fibre alimentare din dieta. Fibrele inmoaie materiile fecale si le cresc volumul, ceea ce faciliteaza eliminarea lor. Fructele, legumele, cerealele integrale sunt surse bune de fibre. O solutie perfecta pentru cresterea aportului de fibre este ColonHelp, un supliment cu fibre din in si psyllium.
  • Daca va este teama de hemoroizi evitati alimentele care pot sa provoace constipatie: banane, orez, suplimente pe baza de ioni de fier.
  • Pentru reducerea riscului de hemoroizi scadeti consumul de alimente sarace in fibre, asa cum sunt dulciurile, branzeturile, painea alba sau carnea.
  • Consumati 1,5-2 litri de apa pe zi, pentru a uita de hemoroizi.
  • Alimentele iritante – asa cum sunt cafeaua (chiar si cea decofeinizata), alcoolul, mustarul si condimentele puternice – cresc riscul de hemoroizi, de aceea evitati-le.
  • Faceti exercitii fizice regulat. 20 de minute de mers de jos in ritm sustinut sunt suficiente pentru a stimula tranzitul intestinal si pentru a nu suferi de hemoroizi.
  • Nu stati pe scaun ore in sir, daca va este teama de hemoroizi. Daca aveti o munca de de birou, ridicati-va de pe scaun macar 2-3 minute in fiecare ora.

Tratamentul potrivit pentru hemoroizi

In caz de hemoroizi, medicii recomanda tratamentul in functie de gradul lor. In stadiile incipiente, tratarea hemoroizilor se face nechirurgical. Pentru aceasta sunt eliminate cauzele ce au provocat hemoroizi: constipatia, lipsa de fibre din alimentatie, dieta necorespunzatoare, aportul insuficient de apa, viata sedentara si stresul cotidian.

In orice tratat de specialitate, pentru a reduce riscul de hemoroizi se recomanda o igiena locala riguroasa, ceea ce implica sa nu ramana urme de scaun pe mucoasa, acestea putand intretine inflamatia si iritatia. Pentru a preveni neplacerile provocate de hemoroizi va este de ajutor produsul ColonHelp. Una dintre proprietatile ColonHelp este aceea de a mentine scaunul legat, moale si de a-l ajuta sa se elimine in totalitate, fara a irita zona sensibila.

ColonHelp previne aparitia hemoroizilor

Pentru hemoroizi in faze avansate este nevoie de interventie chirurgicala (ligatura elastica, diatermocoagulare, fotocoagulare cu laser sau cu infrarosii, ligatura arteriala). Din nefericire, indicatiile de tratament chirurgical in hemoroizi merg dupa sloganul „Cea mai eficienta operatie e aceea pe care o face cel mai bine doctorul la care mergi”. Interventia chirurgicala nu este recomandata decat in 10%-15% dintre cazurile de pacienti internati pentru ca sufera de hemoroizi.

Interventia chirurgicala efectuata in caz de hemoroizi are un risc destul de ridicat de recidiva, putand atinge, in functie de metoda, pana la 50%. De aceea, pentru a preveni recidiva hemoroizilor si pentru a facilita o vindecare mai rapida a cicatricei postoperatorii, unele clinici din Statele Unite recomanda si utilizeaza cu succes fibrele de tip psyllium, care se regasesc si in compozitia produsului ColonHelp. Aceste fibre mentin un scaun moale si neiritant, previn iritarea mucoasei anale, asigurand astfel un climat prielnic pentru scaderea inflamatiei si a durerii provocate de hemoroizi si, implicit, pentru vindecarea acestora.

Nu am găsit niciun rezultat.

126 de comentarii. Leave new

  • Administrator ColonHelp
    11 noiembrie 2011 5:59 pm

    @ Aura: Medicul i-a recomandat un tratament? Simptomele cauzate de hemoroizi pot fi diminuate prin adoptarea unei diete bogate in fibre (fructe si legume proaspete, cereale integrale), care permit un tranzit intestinal normal. De cele mai multe ori, sangerarile apar din cauza constipatiei. Un supliment de fibre alimentare, asa cum este ColonHelp, ii poate fi de ajutor in ameliorarea acestor probleme. Pe langa eliminarea constipatiei si reglarea tranzitului intestinal, ColonHelp reduce si inflamatiile.

  • Noi traim in Spania. Doctorul de la spitalul la care am fost si am facut rectoscopia nu ia dat nici un medicament. Ia dat baiatului decat un plic in care scria ca are hemoroizi interni. Noua parintilor nu ne-a spus nimeni nimic. Am fost cu plicul la medicul de familie si ne-a dat o alifie numita Synalar rectal simple, care se introduce in rect, atat nimic mai mult. Nu sangereaza mereu, la cateva luni, dar ii curge mult sange si este foarte curat. I-am spus doctorului de familie si mi-a zis ca este normal de la hemoroizi pe care ii are interni. Daca puteti sa imi spuneti ce sa ii mai fac va multumesc mult. Am pe cineva care locuieste in Slatina, Judetul Olt si mi-ar putea cumpara ColonHelp de acolo. Va rog frumos daca puteti sa imi spuneti unde putem cumpara ColonHelp. Multumesc frumos

  • Administrator ColonHelp
    14 noiembrie 2011 9:49 am

    @ Aura: ColonHelp reduce inflamatia si a dat rezultate in cazul persoanelor care sufera de hemoroizi. Din Spania il puteti achizitiona online (international@zenyth.ro), prin telefon (0034.642.226.620) sau de la punctele de vanzare din: 1) Castellon de la Plana: Rom-Envio, Ronda Magdalena 1bis si Euro-Etnic, Paseo Ribalta 9 bajo; 2) Valencia: Clinica Dental, Calle Berni y Catala 55 (luni-joi) si Voievod, Av. DR. Pesset Aleixandre 109; 3) Madrid: Clinica Dental, Calle Aguilenas 9 (vineri – sambata) si Madrid-Coslada Maty Express, Calle Pablo Picasso 5, tel. 0034.606.406.192.
    Din Romania poate fi achizitionat online (colonhelp.ro), telefonic (021.3.000.000) sau din farmacii si magazinele naturiste.

  • Am 20 de ani, cu cateva luni in urma am avut mancarimi in anus, si din toamna pana acum am in timpul menstruatiei intepaturi puternice la nivelul anusului. Am spus medicului ginecolog, dar a precizat ca sunt din cauza unor iradiatii. Nu stiu ce sa cred.

  • Administrator ColonHelp
    21 februarie 2012 12:53 pm

    @ Roxana R.: Mergeti la medic pentru a vedea daca nu este vorba de paraziti intestinali sau hemoroizi.

  • Mama mea are de circa 5 zile hemoroizi si dupa cat zice ea s-au extins aproape de stomac cauzand dureri puternice . poate fi vreo infectie la mijloc?

  • Administrator ColonHelp
    12 martie 2012 6:55 pm

    @ Bogdan: Pentru a vedea daca este vorba despre o infectie trebuie sa-si faca un set de analize. Nici durerile nu ar trebui ignorate. Sfatul meu este sa mearga la un control medical.

  • Buna, cum scap de hemoroizi fara sa merg la medic? mi-e si frica rusine… si ..in fine Ajutor

  • Administrator ColonHelp
    15 martie 2012 11:16 am

    @ Alexa: Simptomele cauzate de hemoroizi pot fi ameliorate printr-o dieta bogata in fibre alimentare (fructe si legume crude, cereale integrale, nuci, seminte) si o hidratare corespunzatoare. Daca problemele nu se amelioreaza este indicat sa mergeti la medic pentru tratament.

  • Ok, am inteles dar e hemoroid ? pentru ca eu am vorbit cu mama si sa uitat,si a zis ca este un cos ( o buba ccu un punc alb) cos sau hemoroid help me !

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.