Oamenii simpli ii spun durere de burta. Medicii o numesc dispepsie non-ulceroasa. Termenul dispepsie provine din termenii grecesti „dis“ (dificil) si „peptein“ (digestie). Aceasta este indigestia, o tulburare digestiva care apare pe fondul meselor copioase, al consumului abuziv de grasimi.
Ce este indigestia?
Indigestia inseamna digestie proasta. Cea mai frecventa cauza a indigestiei este abuzul alimentar. Sucurile gastrice nu mai reusesc sa digere alimentele atunci cand stomacul este umplut pana la refuz. Astfel, la scurt timp dupa masa isi fac aparitia simptomele neplacute ale indigestiei: greturi, varsaturi, balonari, arsuri gastrice, dureri de cap sau ameteli.
50% dintre adulti sufera cel putin o data pe luna de indigestie.
Daca aceste simptome apar destul de frecvent e clar ca trebuie sa va schimbati stilul de viata si obiceiurile alimentare. Ce-i de facut?
- Evitati mesele copioase!
- Mancati incet, nu va grabiti si mestecati bine!
- Evitati alimentele fast-food care contin multe grasimi, alimentele foarte picante!
- Evitati consumul abuziv de alcool!
- Renuntati la fumat!
- Evitati abuzul de antibiotice, aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene!
- Evitati mestecatul gumei, deoarece poate provoca acumularea aerului in stomac si favorizeaza indigestia.
- Evitati bauturile carbogazoase!
- Evitati sa beti apa rece inainte de masa! Temeperatura scazuta reduce secretia acida si apa dilueaza sucul digestiv, tulburand in acest fel digestia.
Indigestia apare si pe fond de anxietate, stres. De aceea, incercati sa evitati situatiile stresante.
Indigestia poate aparea si pe fondul unor boli, cum ar fi colecistita, gastrita acuta sau cronica, pancreatita acuta sau cronica, ulcerul gastric si duodenal.
[articol=2505, box-orange]Grasimile sunt greu de digerat prin definitie. Stomacul simte si da comanda pilorului (poarta dintre stomac si intestinul subtire) sa stranga usa si sa incetineasca golirea stomacului, pentru a permite sucurilor digestive intestinale sa digere grasimile.
Recomandari
Daca simptomele indigestiei apar in timpul noptii, evitati sa mancati cu 3 ore inainte de culcare. De asemenea, folositi cateva perne pentru a dormi cu capul ceva mai sus, pentru a impiedica acidul gastric sa urce in esofag.
Indigestia apare prin tulburarea digestiei la nivelul tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden − prima parte a intestinului subtire). Deseori, indigestia poate fi confundata cu alte boli ce afecteaza aceeasi zona a tubului digestiv: refluxul gastroesofagian, ulcerul gastric, gastrita, ulcerul duodenal.
De aceea, daca indigestiile sunt frecvente, daca se transforma intr-o problema cronica, atunci este nevoie de un control medical pentru a vedea daca nu cumva exista o alta afectiune de fond.
ColonHelp si indigestia
În unele cazuri, indigestia apare pe fondul disfunctiilor pancreatice si hepatice. De aceea, un supliment cu fibre, asa cum este ColonHelp, poate fi de ajutor in prevenirea tulburarilor digestive.
Fibrele din seminte de in si psyllium stimuleaza capacitatea naturala de detoxifiere a organismului, ajutand ficatul sa curete sangele de deseuri. În acelasi timp, fibrele reduc absorbtia grasimilor ingerate, prevenind astfel depozitarea grasimilor in ficat. Greturile, balonarile, tulburarile digestive pot aparea pe fondul ficatului obosit. De aceea, cresterea aportului de fibre alimentare si reducerea consumului de grasimi sunt masuri salutare in asemenea situatii.
Indigestia poate aparea si in cazul tulburarilor pancreatice. Consumul unor alimente greu de digerat, alcoolul determina secretia in exces de enzime pancreatice si fenomenul de autodistrugere a pancreasului.
Deoarece intervin in stimularea digestiei si in absorbtia grasimilor, fibrele din ColonHelp sunt de ajutor si in cazul problemelor pancreatice.
13 comentarii. Leave new
intrebarea mea este. colonhelp se gaseste numai an romania sau si in europa de exemplu spania. daca se gaseste si an afara tarii in ce formula, tot colonhelp? multumesc
@ Florinel Radu: Daca va aflati in Spania, puteti achizitiona ColonHelp, ColonHelp Junior, SilhouetteHelp si LiverHelp online (international@zenyth.ro), prin telefon (0034.642.226.620) sau de la punctele de vanzare din: 1) Castellon de la Plana: Rom-Envio, Ronda Magdalena 1bis si Euro-Etnic, Paseo Ribalta 9 bajo; 2) Valencia: Clinica Dental, Calle Berni y Catala 55 (luni-joi) si Voievod, Av. DR. Pesset Aleixandre 109; 3) Madrid: Clinica Dental, Calle Aguilenas 9 (vineri – sambata) si Madrid-Coslada Maty Express, Calle Pablo Picasso 5, tel. 0034.606.406.192
Intrebare mea este daca pot gasi ColonHelp si in Germania si va rog daca este sa imi dati si un numar de telefon unde pot sa comand . va multumesc
@ Curtez Catalina: Va rog trimiteti un e-mail pe adresa international@zenyth.ro cu adresa exacta si veti primi toate informatiile de care aveti nevoie.
ce imi fecomandati pentru colon infectios gros?
@ Sferdian Denis: Va referiti la colita infectioasa? Este indicat sa mergeti la medic pentru a vedea ce a provocat-o si sa urmati tratamentul recomandat. Colita infectioasa este cauzata de virusuri sau bacterii, se manifesta prin diaree cu sange si poate duce la deshidratare.
Nici eu nu am auzit de colon infectios gros…doar de colita infectioasa. Defap am si avut colita infectioasa si a trebuit sa merg la medic, nu te poti vindeca altfel.
De cate ori merg la medic si imi este prescrisa o reteta sunt intrebata daca am probleme cu stomacul. Stiind ca am avut ceva crize de gastrita, iau inainte de anti inflamatoare pansament gastric pentru a evita arsurile si durerile de burta!
Nu consumati maioneza, smantana si oua prea multe daca aveti probleme cu colesterolul! In felul acesta va protejati ficatul si fierea – nu va fi nevoie sa-si intensifice activitatea si nici dureri nu veti resimti!
Cred ca indigestie face toata lumea cand ,,sare calul” si mananca mult, amestecat si mai toarna cativa ml de alcool!