Totul despre diabet. Diabetul, in cifre si fapte
Diabetul este o boala cunoscuta inca din Antichitate. Hipocrate a descoperit si numit pancreasul, iar diabetul a fost definit ca o „boala misterioasa”. In 1877 s-a vorbit pentru prima oare despre diabet pancreatic, ca sindrom ce arata o tulburare a metabolismului energetic. In 1921, profesorul roman Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Incepand din 1922, insulina a inceput sa fie folosita in tratamentul bolnavilor de diabet din toata lumea. A fost un miracol, pentru ca pana atunci despre diabet se spunea ca este o boala mortala.
In 1942, in tara noastra a fost infiintat primul centru destinat persoanelor cu diabet. Ion Pavel, cel care a infiintat centrul si membru al Academiei Romane, a anuntat in ziare ca persoanele cu diabet vor primi un tichet pentru carne. Astfel au fost descoperite primele 800 de cazuri de diabet in Romania. De atunci si pana astazi, numarul cazurilor de diabet este in crestere continua.
In evidentele medicilor se afla in prezent aproximativ 600.000 de persoane cu diabet. Numarul real al romanilor bolnavi de diabet este mult mai mare. Pentru fiecare bolnav cu diabet mai exista inca unul nediagnosticat, avertizeaza specialistii. In fiecare an sunt depistate in jur de 50.000 de cazuri noi de diabet. Ca diabetul face ravagii printre romani o dovedesc si rezultatele Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, initiat de Ministerul Sanatatii Publice. Potrivit acestui program, 30% dintre romani prezinta risc crescut de a se imbolnavi de diabet in viitorul apropiat.
Ce este diabetul? Formele de diabet
Ce inseamna diabetul? In diabet, organismul nu produce sau nu metabolizeaza adecvat insulina, hormonul secretat de pancreas pentru a transforma glucoza in energie. Principalii factori care favorizeaza imbolnavirea de diabet sunt ereditatea, sedentarismul, stresul, dieta dezechilibrata si obezitatea. Riscurile sunt cu atat mai mari, cu cat un diabet netinut sub control poate duce la numeroase complicatii. Pe fondul unui diabet netratat pot aparea boli cardiace, renale, tulburari de vedere, probleme vasculare si neurologice, care pot ajunge chiar la amputari ale membrelor inferioare.
Specialistii vorbesc despre doua forme de diabet: diabet zaharat de tip I insulino-dependent si diabet zaharat de tip II noninsulino-dependent. Foamea insotita de scaderea inexplicabila in greutate, setea cu ingestia unei cantitati mari de apa, urinarea frecventa, uscaciunea gurii sunt principalele simptome pe care le au bolnavii de diabet sau cei cu risc de a dezvolta diabet.
Diabet zaharat de tip I
5%-10% dintre persoanele cu diabet sunt insulino-dependente.
Diabetul de tip I insulino-dependent apare de regula inainte de varsta de 35 de ani, de aceea mai este numit si diabet juvenil. Diabetul zaharat de tip I reprezinta 5%-10% din totalul cazurilor de diabet. In cazurile de diabet juvenil, pancreasul nu secreta suficienta insulina. Daca secretia de insulina este deficitara, glicemia este mare, iar tesuturile nu pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. In aceasta forma de diabet, un nivel crescut al glicemiei se asociaza cu complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia are valori foarte mari apare un dezechilibru metabolic sever (cetoacidoza diabetica).
Pentru controlarea glicemiei este nevoie de insulina, adusa din exterior, din moment ce pancreasul nu o produce. Astfel, bolnavul de diabet de tip I fie isi face zilnic injectii cu insulina, fie foloseste o pompa de insulina. In acelasi timp, in aceasta forma de diabet este nevoie de o abordare deosebita a dietei, astfel incat carbohidratii sa fie atent distribuiti pe parcursul zilei pentru a fi evitate cresterile bruste ale glicemiei imediat dupa masa. Exercitiile fizice au si ele un rol important in diabet, deoarece activitatea fizica creste eficacitatea insulinei.
Predispozitia genetica, infectiile cu virusuri ce afecteaza tesutul pancreatic (virusul rubeolic, oreionul, virusul mononucleozei infectioase), dieta dezechilibrata sunt principalii factori care provoaca diabet de tip I. Laptele de vaca introdus prea devreme in dieta copiilor, cafeaua consumata de copii favorizeaza aparitia acestui tip de diabet.
Diabet zaharat de tip II
Dupa varsta de 35 de ani apare o alta forma de diabet – diabetul de tip II noninsulino-dependent. In aceasta forma de diabet, pancreasul produce insulina, dar ea nu poate fi utilizata corespunzator de catre tesuturi. Glicemia marita, inregistrata in cazurile de diabet de tip II, se asociaza cu modificari lipidice si proteice.
Modificarea stilului de viata, slabitul, alimentatia echilibrata pot duce la regresia acestei forme de diabet , daca aceste masuri sunt luate la scurt timp de la declansarea bolii. Diabetul noninsulino-dependent apare adesea fara nici un simptom. De aceea, multe persoane sufera de diabet noninsulino-dependent fara sa fie diagnosticate. Tratamentul la bolnavii cu diabet de tip II consta in administrarea de medicamente hipoglicemiante si in respectarea unei diete recomandate de medic. Insulino-terapia este recomandata in putine cazuri de diabet noninsulino-dependent.
Aceasta forma de diabet este favorizata de factori genetici. De asemenea, despre diabet de tip II vorbim pe fondul unui stil de viata nesanatos, cu alimentatie hipercalorica, pe fondul obezitatii, sedentarismului, fumatului, consumului de alcool si stresului.
Diabet zaharat gestational
Risc de a dezvolta diabet de tip II prezinta si femeile care au suferit de diabet in timpul sarcinii, asa-numitul diabet zaharat gestational. In caz de diabet gestational, tratamentul consta in regim alimentar si insulina, deoarece in timpul sarcinii sunt interzise antidiabeticele orale. Dupa sarcina, pacienta revine la normal, nu mai sufera de diabet, insa trebuie tinuta sub observatie, deoarece prezinta un risc cu 50% mai mare de a se imbolnavi de diabet de tip II pe viitor.
Diabet zaharat secundar
Acest tip de diabet apare pe fondul unor afectiuni sau mecanisme, altele decat cele care provoaca diabet zaharat de tip I sau II. Astfel, despre diabet secundar se poate vorbi pe fondul unor afectiuni pancreatice (fibroza chistica, pancreatita cronica, cancer pancreatic), endocrine (sindromul Cushing, acromegalia, tireotoxicoza) sau hepatice (ciroza). De asemenea, medicii avertizeaza ca prezinta risc de diabet cei care abuzeaza de medicamente: cortizon, antiinflamatoare, betablocante, preparate hormonale.
Complicatiile care apar in diabet
Inima, vasele sangvine, ochii, rinichii, nervii sunt afectate in timp la persoanele care sufera de diabet.
- Retinopatia diabetica este o cauza importanta a orbirii si apare ca urmare a afectarii vaselor mici de la nivelul retinei la persoanele cu diabet. Dupa 15 ani de boala, aproximativ 2% dintre bolnavii de diabet orbesc, iar 10% dintre ei sufera de diferite tulburari de vedere.
- Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor si apare la aproximativ 50% dintre bolnavii de diabet. Neuropatia duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice in anumite parti ale corpului, afecteaza capacitatea de miscare si forta musculara a persoanelor cu diabet. Cel mai frecvent sunt afectate picioarele, neuropatia contribuind la aparitia ulcerelor, infectiilor si deformarilor osoase si articulare.
- Insuficienta renala este o alta complicatie care poate aparea in diabet. Din cauza insuficientei renale mor 10%-20% dintre bolnavii de diabet.
- Riscul bolilor de inima si al infarctului creste la persoanele cu diabet. 50% dintre bolnavii de diabet mor din cauza bolilor de inima si infarctului.
- In randul bolnavilor de diabet, riscul mortii subite este de doua ori mai mare decat in randul persoanelor sanatoase.
Ce spun statisticile despre diabet?
- Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul bolnavilor de diabet ajunge la 194 de milioane de persoane in intreaga lume. Expertii OMS avertizeaza ca aceasta cifra se poate dubla pana in 2030 daca nu se iau masuri de preventie a imbolnavirii de diabet. Cele mai importante masuri pentru reducerea cazurilor de diabet sunt promovarea stilului de viata sanatos – miscare si dieta echilibrata.
- In lume sunt aproape 440.000 de copii cu diabet zaharat de tip I. Anual sunt diagnosticati cu diabet alti 70.000 de copii sub 15 ani.
- In 2005 au fost inregistrate 1,1 milioane de decese in randul bolnavilor de diabet. Aproximativ 80% dintre decesele prin diabet au fost in tarile sarace. In aceste tari, insulina, medicamentul care salveaza vieti in diabet, nu este disponibila sau exista dificultati de procurare din cauza pretului ridicat.
- Aproape jumatate dintre decesele prin diabet sunt inregistrate la pacienti sub 70 de ani.
- Prognozele OMS arata ca in urmatorii 10 ani, numarul deceselor prin diabet zaharat va creste cu 50% daca nu se iau masuri.
31 de comentarii. Leave new
@ Nikoleta: Pentru aceste probleme cel mai bine ar fi sa va adresati medicului.
am dibet de 20 ani as vrea sa stiu care sunt medicamentele ce au fost gasite necorespunzatoare , intrucat au risc de imbolnavire a inimii- am vazut, dar nu tot, pe REALITATEA TV un comentariu de acest fel , acolo s-au dat si cateva denumiri de medicamente , dar nu am prins denumirea lor – daca este cineva care le cunoaste as vrea un raspuns multumesc
buna ziua. tatal meu in varsta de 56 de ani are diabet de ti 1, obezitate si este hipertensiv cu un infarct facut acum 4 ani. glicemia este de 300 mg/dl. imi puteti recomanda un regim alimentar? multumesc
@ Florentina: Pentru un regim personalizat este indicat sa va adresati medicului sau nutritionistului. In general ar trebui sa evite grasimile, sarea si dulciurile. Glicemia poate fi tinuta sub control prin cantitatea de insulina administrata zilnic. Ideal ar fi sa slabeasca.
Buna, am 33 de ani si recent am facut un test de diabet cu un aparat electronic casnic care a indicat cifra de 198, nu stiu daca pot avea diabet, poate ca da, dar eu am o greutate de 140 kg, si as vrea sa intreb daca poate din aceasta cauza am cifra asa mare, sau poate chiar e diabet, ce ar trebui sa fac, in afara de a merge la medica, pentru ca o sa merg si la analize bineinteles dar care ar fi parerea dv,
@George: Mergeti neaparat la medic pentru analize. Este foarte important sa slabiti si sa incepeti cat mai curand o dieta saraca in grasimi si zaharuri.
daca am facut un accident vascular,am diabet,tensiune,probleme cu inima si cu ochii,pot lua colon help?
@ Madalina: Urmati un tratament pentru problemele cardiovasculare? Fibrele ColonHelp sunt de ajutor in reglarea colesterolului si glicemiei. Totusi, in functie de gravitatea afectiunilor cardiovasculare si de medicatie este indicat sa discutati cu medicul dvs. Inainte de a urma o cura cu orice supliment alimentar.
eu iau de 5 zile si din a doua zi am avut [scaun] foarte confortabil dar am diabet si gl . peste 200 multumesc
Recent, la un control de rutina, glicemia a fost de 122(laborator), analiza fiind efectuata pe nemancate. Trigliceridele sunt 215. In rest toate analizele s-au situat in limite normale( colesterol, creatinina, acid uric, ueree, formula leucocitara, etc … si sumarul de urina ). Poate fi un semnal de diabet valoarea glicemiei? Ce ar trebui sa fac in continuare? Mentionez ca in toamna asta am facut si o cura „serioasa „de struguri. Multumesc si sanatate multa tuturor!