Dieta saraca in grasimi, dar bogata in fibre! Aceasta este regula de baza in prevenirea polipilor intestinali si a cancerului colorectal, arata studiile. Polipii intestinali sunt excrescente care se dezvolta in colon sau la nivelul rectului. Unii dintre polipi pot vorbi despre riscul de cancer colorectal. De aceea, dupa varsta de 50 de ani sau la persoanele cu risc crescut de cancer sunt recomandate analizele periodice.

Ce sunt polipii intestinali?

Polipii intestinali sunt mici excrescente situate, in general, la nivelul mucoasei intestinale. Polipii au o mare diversitate de forma si de implantare, dar cei mai multi au dimensiuni foarte mici (pana la 1 cm).

[articol=2403, box-verde]

Majoritatea polipilor sunt benigni si sunt silentiosi. Polipii colonici sunt asimptomatici, dar cand acestia depasesc dimensiunile de 1 cm sau cand sunt de natura canceroasa apar simptomele caracteristice. Cele mai comune semne si simptome sunt: hemoragii rectale sau oculte (eliminarea de sange rosu prin scaun pana la 5%), constipatie sau diaree, dureri colicative, tenesme (contractii puternice abdominale).

Se pare ca aparitia si dezvoltarea lor este influentata de un teren genetic predispozant, stimulat de alimentatia dezechilibrata, bogata in calorii, grasimi animale si saraca in fibre vegetale, vitamine si oligoelemente (zinc, seleniu etc.).

Fibrele vegetale tin la distanta polipii intestinali

[articol=2404, box-verde]

Rolul fibrelor vegetale este esential in prevenirea malignizarii polipilor intestinali. Fibrele se gasesc in alimentele de origine vegetala. Daca nu puteti manca prea multe fructe si legume zilnic, puteti lua ColonHelp, un produs de ultima generatie, preparat natural din fibre din seminte de in si psyllium. Prin continutul de fibre, ColonHelp este util in prevenirea multor boli la nivelul colonului: constipatie cronica sau acuta, colita, diverticuloza, sindromul de colon iritabil, polipi colonici, cancer de colon.

Dieta bogata in fibre vegetale face minuni in prevenirea polipilor intestinali. Mentinerea unui bun tranzit intestinal scade ritatia peretelui intestinal de catre produsii de metabolism ai alimentelor. Prin reglarea tranzitului intestinal cu aport de fibre vegetale, se realizeaza evacuarea la timp a toxinelor ingerate prin alimente si prin produsii de digestie proprie, scazand astfel iritatia la nivelul mucoasei intestinale si prevenind aparitia polipilor intestinali.

Depistarea polipilor intestinali

Pentru depistarea polipilor intestinali care au potential malign sunt necesare unele investigatii:

 • testul pentru hemoragia oculta din scaun (detecteaza cantitati mici de sange);
 • sigmoidoscopia flexibila la fiecare 5 ani (detecteaza 76% dintre formele avansate);
 • testul pentru hemoragia oculta si sigmoidoscopie cu tub flexibil asociate, la fiecare 5 ani;
 • irigografia cu bariu in dublu contrast, la fiecare 5 ani (detecteaza 83% din polipii precancerosi mai mari de 1 cm);
 • colonoscopia la fiecare 10 ani (detecteaza 95% dintre polipii precancerosi).

Polipii cu potential de evolutie catre cancer de colon sunt cei adenomatosi. Pentru a putea sti ce fel de polip este, acesta trebuie biopsiat. Toti polipii intalniti la colonoscopie trebuie biopsiati!

La nivel mondial, cancerul de colon afecteaza o persoana din 20. In Europa, cancerul de colon este a doua cauza de deces prin cancer la ambele sexe, dupa cancerul de san la femei si cancerul pulmonar la barbati.

Articolul anterior
Tulburările de ciclu/menopauză
Articolul următor
Afecțiunile biliare

Nu am găsit niciun rezultat.

7 comentarii. Leave new

 • foarte util.multumim

 • isai constantin
  17 august 2010 10:54 pm

  EXCELENT, VA FELICIT

 • Polipii intestinali trebuiesc operati?
  Cat sunt de periculosi la 35 ani?

 • @anonim: Numai daca se dovedesc periculosi in urma biopsiei. Medicul specialist stabileste asta.

 • Odata aparuti polipii pe colon, ei pot disparea instantaneu?

 • O data aparuti polipii nu dispar instantaneu, iar pentru diagnosticul exact trebuie sa va adresati medicului specialist.

 • Polipii intestinali sunt o afectiune destul de serioasa. Am avut un caz in familie si persoana respectiva a ajuns la operatie. PRobabil cazul a fost mai grav si pentru ca avea mai multi polipi si deja erau f inflamati cand i-a descoperit.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.