Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni, incidenta acestuia fiind crescuta in randul bolilor gastroenterologice. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie sufera de sindromul de colon iritabil. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei. Prevalenta sindromului de colon iritabil este maxima intre 20 si 50 de ani. Nu toti bolnavii cu colon iritabil se prezinta la medic, numarul persoanelor care au simptome recurente (dar pe care le considera incidentale) fiind mult mai mare.

[articol=2074, box-verde]

Simptomele principale ale sindromului de colon iritabil includ: durere abdominala (uneori declansata de durerile miscarilor abdominale), scaune neregulate (schimbari in ritmul si consistenta scaunelor) si distensie abdominala. Acestea pot fi insotite de alte simptome, legate de tractul gastrointestinal sau de oricare alt organ.

Cele mai multe persoane care sufera de colon iritabil nu sunt diagnosticate si, in timp, aceasta afectiune se poate agrava. Stresul psihologic este un factor agravant al sindromului de colon iritabil, prin accentuarea simptomelor de la inceput sau accentuarea episoadelor dureroase abdominale. De multe ori, aceste simptome sunt puse pe seama altor boli, pentru care ajungem sa luam tratament in mod eronat (de pilda, se prescrie tratament pentru afectiuni biliare sau pentru alte patologii mai grave), dar in realitate suferim de colon iritabil.

Sindromul de colon iritabil este asociat cu o stare de sanatate precara, care variaza in intensitate, de la slabiciune pana la depresie. Din aceste cauze, pacientii cu colon iritabil tind sa respinga locurile publice, calatoriile, deseori le este greu sa-si indeplineasca responsabilitatile la locul de munca.

Care sunt cauzele sindromului de colon iritabil?

[articol=2075, box-verde]
  • Cea mai frecventa cauza a sindromului de colon iritabil este stresul, care perturba motilitatea intestinala (contractia musculaturii care este reglata nervos si hormonal). Pe fondul acestor tulburari apar contractii dureroase fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului. Unii pacienti, diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul ca durerea abdominala creste in intensitate in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.
  • Alta cauza posibila a sindromului de colon iritabil este infectia bacteriana a tractului gastrointestinal.
  • Tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiana, devenind un factor declansator al sindromului de colon iritabil.
  • Alimentele care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general pot fi un alt factor de aparitie a sindromului de colon iritabil. Grasimile sub orice forma (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilitatii intestinale, determinand colon iritabil. S-a observat ca simptomele sindromului de colon iritabil se exprima mai puternic la femei in timpul perioadelor menstruale, din cauza cresterii concentratiei hormonilor sexuali in sange.

Cum se manifesta sindromul de colon iritabil?

[articol=2078, box-verde]

Simptomele sindromului de colon iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in:

  • Durere abdominala care variaza foarte mult ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominale dureroase. Durerea in sindromul de colon iritabil apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, si se reduce dupa cateva zeci de minute;
  • Dificultati in eliminarea scaunului in perioadele de constipatie. Fragmentele eliminate au consistenta foarte crescuta, cantitate mica si sunt in forma de creion, tipice pentru sindromul de colon iritabil;
  • In sindromul de colon iritabil, defecatia este insotita de senzatia de eliminare incompleta si aduce de obicei ameliorarea sau disparitia durerii;
  • Tipic pentru sindromul de colon iritabil este ca episoadele de constipatie sunt urmate de diaree si dureaza si ele 2-3 zile. Adesea poate aparea o falsa diaree, aceasta fiind un scaun lichid de iritatie colonica. Scaunele diareice apar ocazional, cel mai adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale, postprandiale sau la emotii (inainte de examene);
  • Caracteristice pentru sindromul de colon iritabil sunt fecalele amestecate cu mucus. Deseori, aceasta se constata la constipatie, unde scaunele sunt eliminate cu o cantitate crescuta de mucus ca dovada clara a iritatiei la nivelul peretelui colonului;
  • Balonarea este frecventa in sindromul de colon iritabil, fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate usura suferinta pacientului cu colon iritabil in mod tranzitoriu;
  • Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare, regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente la pacientii cu colon iritabil. Multi pacienti se plang de senzatia de plin, distensie abdominala, disconfort si devin incomodati de propriile haine;
  • Simptomele asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenta continua, durerile de cap si de spate, mictiunile frecvente, urgenta de a urina si gustul neplacut in gura.

Dieta, cea mai buna solutie pentru colon iritabil

[articol=2080, box-orange]

Pentru combaterea fluctuatiilor diaree-constipatie, specifice sindromului de colon iritabil, este nevoie de o restructurare a dietei. Pentru prevenirea sindromului de colon iritabil trebuie evitate bauturile carbogazoase, laptele, alcoolul, cafeaua, tutunul, grasimile de origine animala. Trebuie introduse obligatoriu in dieta fibrele alimentare, care au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal la pacientul cu colon iritabil. De aceea, va recomandam ColonHelp, un supliment cu fibre de cea mai buna calitate, extrase din seminte de in si psyllium care regleaza tranzitul intestinal in sindromul de colon iritabil.

Colon iritabil
Articolul următor
Rolul ColonHelp în sindromul de colon iritabil

371 de comentarii. Leave new

  • mai bine zis eliminarea candidozei…..multumesc din nou !!!

  • Administrator ColonHelp
    20 iunie 2011 11:13 am

    @ Niki: In combinatie cu iaurtul, ColonHelp reface flora intestinala si fortifica sistemul imunitar, ajutand astfel la combaterea candidozei si impiedicand recidiva. Nu ignorati insa un control de specialitate si tratamentul prescris de medic.

  • Buna ziua ,acum un an si jumatate au inceput „problemele” dupa nenumarate analize si controale medicii au ajuns la concluzia ca diagnosticul meu este de colon iritabil . Cauza – H.Pilory , nu fumez,nu beau alcool excesiv ,fac sport … Printre analizele pe care le-am facut au fost endoscopie inf + sup , colonoscopie , si foarte multe analize de sange , cat si analize de scaun,dupa cateva tratamente am reusit sa elimin aceasta bacterie . Va rog sa-mi spuneti , daca incep aceasta cura , cu Colon Help , exista posibilitatea de a elimina cauza acestui diagnostic de colon iritabil ? sau doar anumite efecte ?Am 21 de ani,stres foarte mare nu am ,stresul de zi cu zi..ca toata lumea , examene dar nimic major !
    Va multumesc!

  • Administrator ColonHelp
    20 iunie 2011 1:45 pm

    Sindromul de colon iritabil este o afectiune care, daca nu are simptome deosebit de suparatoare, poate fi tinuta in frau printr-un stil de viata echilibrat si un regim alimentar specific. Eliminati din dieta sau consumati cat mai rar alimentele care stiti ca va fac rau, faceti miscare si incercati sa tineti sub control nivelul de stres. ColonHelp va poate fi de ajutor pentru ca scade frecventa sau elimina episoadele de constipatie-diaree, balonarile si celelalte manifestari neplacute ale acestei afectiuni.

  • Buna! va rog si eu din tot sufletul sa ma ajutati dandu-mi un raspuns concret!
    Cu doi ani in urma am fost diagnosticata cu gastrita si reflux esofagian..Am luat diferite medicamente.mi-au mai ameliorat simptomele,dar trebuie sa am mare grija la ce mananc!Dar acum de vreo 6 luni mi se pare ca e ceva mai grav!Am luat medicamente pentru stomac si reflux dar degeaba…Nu-mi dispare gustul rau din gura,amaraciunea,ma mai si balonez,gaze,regurgitari.Tin si regim,nu beau bauturi acidulate,alcool,nu prajeli…S-ar putea sa sufar de colon iritabil si sa imi ajute acest medicament?ColonHelp???Am uitat sa mentionez ca sufar si de hemoroizi,am probleme si cu depresia ,stresul…nervii… 🙁

    VA MULTUMESC!! :*

  • Administrator ColonHelp
    23 iunie 2011 11:07 am

    Pentru a scapa de neplacerile cauzate de gastrita aveti nevoie de o dieta adaptata. De asemenea, controlul stresului este la fel de important. Diagnosticul de colon iritabil poate fi pus doar de catre medic, in urma analizelor de specialitate.
    ColonHelp va poate ajuta sa scapati de balonari. De asemenea, fibrele reduc reduc aciditatea, iar o cura cu acest produs va diminua simptomele refuxului esofagian.

  • Buna ziua,
    Ma numesc Maria si am 22 de ani. Am petrecut deja ceva timp pe site-ul dumneavoastra , de fapt cautam cateva informatii despre fibrele alimentare si importanta lor. In acelasi timp ma interesa si dezintoxifierea organismului, sau curatatea acestuia si intamplator am citit si despre ColonHelp. Cei mai multi aici, va scriu fiindca au SCI …am inteles ce e, care sunt simptomele iar banuiesc ca eu nu am asta . Azi am fost la medic dupa ce acum vreo 3 saptamani am dat intr-o constipatie ingrozitoare, aceasta m-a tinut vreo 3-4 zile. Imediat am renuntat la orez, banane si am baut apa multa aprox 2 l pe zi, deasemenea am consumat si multe frcute si legume. Scaunul si-a reveni sa spunem, insa imi curge sange si ma doare cand trebuie sa ies afara cu scaunul. Ma ingrijora sangele si faptul ca nu imi mai reveneam si am mers la medic. M-a conultat si mi-a spus ca nu sunt hemoroizi insa vasele de sange sunt mai dilatate si mai inflamate. Am primit tratament spuzitoare si o crema, crema de fapt am cerut-o eu ca nu vroia sa mi-o dea. O sa vi se para curios de ce am cerut eu crema, ei bine nu ma aflu in tara, locuiesc in alta tara de aproape 3 ani. Am dificultati cand trebuie sa merg la medic, ar trebui sa incerc sa explic in engleza problema mea, mai apoi poate nu inteleg foarte bine afectiunea de care sufar explicand o in engleza. Azi doc a fost destul de concisa am primit Proctosedyl . Ce am primit de la medic ma ajuta s amai amelioreze durerea, insa eu am probleme mai mari la nivelul alimentatiei. De cand ma stiu am fost mai sensibila si nu am putut manca orice, ma balonez, am burta mai mare decat trebuie cu siguranta. Am luat cateva kg in plus in ultimii 3 ani de cand locuiesc aici si stiu ca principlale cauze sunt alimentatia, lipsa de sport, lipsa apei, sedimentarismul. Deci am inceput sa fac schimbari in ceea ce priveste alimentatia mea , fara prajeli, fara fast food , fara carbogazoase , fara condimente, fara paine alba … multe fructe, apa, legume . Sport de cel putin doua ori pe saptmana, imbinat alternativ si alergatul in aer liber , plimbarile cu bicicleta si pe jos. TOTUSI nu ma simt bine, scaunul imi este foarte urat mirositor, si am digestia ffff lenta cu siguranta, pentru ca merg la 2 zile la baie pentru scaun. Acum, vin si va intreb pe dumneavoastra, este important sa consult un medic nutritionist inainte de a incepe astfel de detoxifieri, fie ele si din fibre naturale. Este recomandat la aceasta varsta sa incepi cu astfel detoxifieri , cu prafuri fie ele si naturale 100%? Am inteles ca cea mai buna detoxifiere a organismului e cea naturala , eliminant alimenetele care ne fac rau si marind doza de fibre , lichide. Culmea e ca am facut asta, nu mai mananc asa de nsanatos ca inainte si totusi nu ma simt bine, nu mai zic de migrenele ingrozitoare zilnice aproape, balonari, depresie …. nervozitate…anxietate. As dori un raspuns rapid, ma gandesc sa il cumpar si sa mi-l trimita o cunostinta aici, ar fi ideal si pentru iubitul meu care nu are aceste probleme ca mine, el are o digestie buna, merge zilnic la baie pentru scaun si mananca aproape orice insa se simte balonat, nu mananca mult uneori si are burta mare, prea mare zic eu…face si el sport. Ce asteptari am de la acest produs? in primul rand sa imi elimine toxinele adunate , in atat timp pentru ca am senzatia de greu mai mereu la stomac si sper sa ma ajute in acest fel, sa imi reglez digestia sa revin cu scaunul bine, sa nu mai fie atata de urat mirositor .Astept un raspuns de la dumneavoastra cat mai repede daca se poate, va rog, vreau sa incep sa imi schimb obiceurile proaste alimentare definitiv si cred ca cel mai normal e sa fac o detoxifierea mai intai ,insa naturala , normala….fara consecinte grave. Acuma mi-e frica sa merg al baie, deci daca acest produs duce iar la constipatie va rog sa imi puneti. Pentru ca acest lucru nu imi doresc .Va multumesc

  • AAA sa nu uit…de aproape un an transpir in abuntenta la subrat, lucru care ma jeneaza in grozitor cu toate ca am incercat diferite produse …nu au mers. Stiu ca e tot alimentatia dar si toxinele din organism pe care nu le elimin normal si ma gandesc ca poate acest produs ma poate ajuta si sa imi revin cu transpiratia. Mentionez, nu aveam probleme cu transpiratia abundenta inainte, faceam dus normal., odata pe zi. Acuma ma spal , si imediat mii ud tricoul, nu ma pot purta haine tricouri inchise la culoare..si am mereu grija ce fel de material aleg. Am citit si despre asta si tot de la alimentatie pleaca si problema asta. Am facut ceva schimbari la nivelul acesteia insa transpiratia persista cand am emotii, sau sunt stresata sau dupa ce am facut dus. Mentionez ca am mai scazut si cantitatea de sare din alimentatie. Multumesc

  • A si.. am 1, 68 cu 68 kg….vreau sa si slabesc bineinteles, pe langa faptul ca vreau sa imi reglez digestia. Ce doza recomandati la greutatea mea?Multumesc

  • Administrator ColonHelp
    23 iunie 2011 5:47 pm

    Detoxifierea poate fi facuta la orice varsta, iar nutritionistii recomanda doua cure de detoxifiere pe an. Persoanele care nu sufera de afectiuni grave nu trebuie sa ceara avizul medicului inainte de inceperea curei, insa nimeni nu va impiedica sa faceti acest lucru. ColonHelp nu constipa daca beti doi litri de apa pe zi. Chiar daca faceti acum unele modificari in dieta, nu va asteptati ca rezultatele sa apara de pe o zi pe alta. Nu va descurajati si continuati asa, caci o alimentatie echilibrata este foarte importanta pentru sanatate.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.