Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni, incidenta acestuia fiind crescuta in randul bolilor gastroenterologice. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie sufera de sindromul de colon iritabil. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei. Prevalenta sindromului de colon iritabil este maxima intre 20 si 50 de ani. Nu toti bolnavii cu colon iritabil se prezinta la medic, numarul persoanelor care au simptome recurente (dar pe care le considera incidentale) fiind mult mai mare.

[articol=2074, box-verde]

Simptomele principale ale sindromului de colon iritabil includ: durere abdominala (uneori declansata de durerile miscarilor abdominale), scaune neregulate (schimbari in ritmul si consistenta scaunelor) si distensie abdominala. Acestea pot fi insotite de alte simptome, legate de tractul gastrointestinal sau de oricare alt organ.

Cele mai multe persoane care sufera de colon iritabil nu sunt diagnosticate si, in timp, aceasta afectiune se poate agrava. Stresul psihologic este un factor agravant al sindromului de colon iritabil, prin accentuarea simptomelor de la inceput sau accentuarea episoadelor dureroase abdominale. De multe ori, aceste simptome sunt puse pe seama altor boli, pentru care ajungem sa luam tratament in mod eronat (de pilda, se prescrie tratament pentru afectiuni biliare sau pentru alte patologii mai grave), dar in realitate suferim de colon iritabil.

Sindromul de colon iritabil este asociat cu o stare de sanatate precara, care variaza in intensitate, de la slabiciune pana la depresie. Din aceste cauze, pacientii cu colon iritabil tind sa respinga locurile publice, calatoriile, deseori le este greu sa-si indeplineasca responsabilitatile la locul de munca.

Care sunt cauzele sindromului de colon iritabil?

[articol=2075, box-verde]
  • Cea mai frecventa cauza a sindromului de colon iritabil este stresul, care perturba motilitatea intestinala (contractia musculaturii care este reglata nervos si hormonal). Pe fondul acestor tulburari apar contractii dureroase fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului. Unii pacienti, diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul ca durerea abdominala creste in intensitate in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.
  • Alta cauza posibila a sindromului de colon iritabil este infectia bacteriana a tractului gastrointestinal.
  • Tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiana, devenind un factor declansator al sindromului de colon iritabil.
  • Alimentele care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general pot fi un alt factor de aparitie a sindromului de colon iritabil. Grasimile sub orice forma (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilitatii intestinale, determinand colon iritabil. S-a observat ca simptomele sindromului de colon iritabil se exprima mai puternic la femei in timpul perioadelor menstruale, din cauza cresterii concentratiei hormonilor sexuali in sange.

Cum se manifesta sindromul de colon iritabil?

[articol=2078, box-verde]

Simptomele sindromului de colon iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in:

  • Durere abdominala care variaza foarte mult ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominale dureroase. Durerea in sindromul de colon iritabil apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, si se reduce dupa cateva zeci de minute;
  • Dificultati in eliminarea scaunului in perioadele de constipatie. Fragmentele eliminate au consistenta foarte crescuta, cantitate mica si sunt in forma de creion, tipice pentru sindromul de colon iritabil;
  • In sindromul de colon iritabil, defecatia este insotita de senzatia de eliminare incompleta si aduce de obicei ameliorarea sau disparitia durerii;
  • Tipic pentru sindromul de colon iritabil este ca episoadele de constipatie sunt urmate de diaree si dureaza si ele 2-3 zile. Adesea poate aparea o falsa diaree, aceasta fiind un scaun lichid de iritatie colonica. Scaunele diareice apar ocazional, cel mai adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale, postprandiale sau la emotii (inainte de examene);
  • Caracteristice pentru sindromul de colon iritabil sunt fecalele amestecate cu mucus. Deseori, aceasta se constata la constipatie, unde scaunele sunt eliminate cu o cantitate crescuta de mucus ca dovada clara a iritatiei la nivelul peretelui colonului;
  • Balonarea este frecventa in sindromul de colon iritabil, fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate usura suferinta pacientului cu colon iritabil in mod tranzitoriu;
  • Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare, regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente la pacientii cu colon iritabil. Multi pacienti se plang de senzatia de plin, distensie abdominala, disconfort si devin incomodati de propriile haine;
  • Simptomele asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenta continua, durerile de cap si de spate, mictiunile frecvente, urgenta de a urina si gustul neplacut in gura.

Dieta, cea mai buna solutie pentru colon iritabil

[articol=2080, box-orange]

Pentru combaterea fluctuatiilor diaree-constipatie, specifice sindromului de colon iritabil, este nevoie de o restructurare a dietei. Pentru prevenirea sindromului de colon iritabil trebuie evitate bauturile carbogazoase, laptele, alcoolul, cafeaua, tutunul, grasimile de origine animala. Trebuie introduse obligatoriu in dieta fibrele alimentare, care au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal la pacientul cu colon iritabil. De aceea, va recomandam ColonHelp, un supliment cu fibre de cea mai buna calitate, extrase din seminte de in si psyllium care regleaza tranzitul intestinal in sindromul de colon iritabil.

Colon iritabil
Articolul următor
Rolul ColonHelp în sindromul de colon iritabil

371 de comentarii. Leave new

  • colon help ma va ajuta sa nu mai am zgomote produse de stomac(borborisme)?

  • Administrator ColonHelp
    5 octombrie 2011 8:55 am

    @ Miha.a: ColonHelp regleaza tranzitul intestinal si ajuta digestia, eliminand simptomele cauzate de diferitele probleme digestive, inclusiv aceste zgomote produse de stomac.

  • … as dori sa stiu ce tratament poate urma un copil de 12 ani cu diagnosticul de colon iritabil… multumesc

  • Administrator ColonHelp
    24 octombrie 2011 9:18 am

    @ Stoica: Medicul care l-a diagnosticat ce tratament a propus? Cauzele sindromului de colon iritabil sunt diverse, de aceea tratamentul trebuie adaptat de la caz la caz. Eliminati din dieta lui alimentele care provoaca aparitia simptomelor neplacute (bauturile carbogazoase, laptele, grasimile de origine animala) si introduceti in dieta fibrele alimentare. Acestea au un un rol esential in reglarea tranzitului intestinal la persoanele care sufera de colon iritabil. In acest sens ii puteti administra un supliment de fibre: ColonHelp (o lingurita pe zi) sau ColonHelp Junior (doua lingurite pe zi).

  • Buna ziua tuturor
    Daca sunt diagnosticat cu sindromul colonului iritabil, dar la mine se nu se manifesta cu dureri abdominale si alternari intre perioade de constipatie si diaree ci sub forma unor scaune imperioase moi care prezinta mucus. Intrebarea mea este daca e bun acest medicament ColonHelp si pentru mine? Am vazut ca in compozitia lui sunt si laxative… eu nu am nevoie de asa ceva din moment ce am scaune neregulate (de la 1 pana la 3 pe zi) si toate cu aceasta urgenta de mers la toaleta – vorba aia „daca trebuie, trebuie!”

    Multumesc

  • Administrator ColonHelp
    27 octombrie 2011 8:55 pm

    @ Mihai: ColonHelp nu are in compozitie plante cu efect laxativ-purgativ. Fibrele au capacitatea de a regla tranzitul intestinal si nu provoaca scaune apoase. Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil au obtinut rezultate foarte bune in urma curei de ColonHelp, asa ca puteti incerca acest produs cu incredere.

  • Multumesc pentru raspuns. O alta intrebare ar fi cum se administreaza ColonHelp in cazul incontinentei fecale? Cand iau ColonHelp, ce cantitate, de cate ori pe zi, cata apa trebuie sa beau si ce regim alimentar sa adopt.

  • Administrator ColonHelp
    28 octombrie 2011 8:59 am

    @ Mihai: ColonHelp se ia de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de micul dejun si de cina (sau dupa aceste mese daca nu doriti sa slabiti). Doza recomandata in functie de greutate este de 1 lingurita pentru 55 kg, 1,5-2 lingurite la 55-80 kg, 2-3 lingurite la 80-110 kg si 3-4 lingurite pentru mai mult de 110 kg. Se recomanda administrarea produsului cu iaurt, dar se poate lua si cu apa, ceai, suc de fructe sau de legume ori fructe pasate. In timpul curei este bine sa renuntati la semipreparate, produse de fast food si patiserie, grasimi si prajeli. Cantitatea de lichide recomandata este de doi litri, dar puteti sa va limitati la cantitatea de lichide pe care o consumati in mod obisnuit din cauza problemei dvs.

  • Buna seara, am 21 de ani 61 de kg 1.74. Trec printr-o perioada mai stresatanta si mereu cand am emotii de orice natura , imi apare o stare de greata , puls neregulat , incep sa tremur si sa transpir. Nu vreau sa ma ganesc ca poate fi ceva mai rau. De aceea am considerat sa apelez la dvs. Considerati ca poate avea vreo legatura cu sindrumul de colon irirtat ? Va multumesc.

  • Administrator ColonHelp
    11 noiembrie 2011 9:50 am

    @ Claudiu: Pentru un diagnostic de orice fel este necesar sa mergeti la medic. Sindromul de colon iritabil si acele reactii de care vorbiti pot fi cauzate de stres. Este bine sa cereti ajutorul unui specialist care sa va ajute sa faceti fata mai bine stresului.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.