Oua, carne, lapte, inghetata, frisca, maioneza… Aceste alimente alterate, alturi de fructele si legumele nespalate sunt cauzele cele mai frecvente ale toxiinfectiilor alimentare. Simptomele toxiinfectiilor alimentare − diaree, greturi, varsaturi, dureri abdominale − apar la 3-16 ore dupa consumarea alimentelor alterate.
Cine „raspunde“ de toxiinfectiile alimentare?
Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni digestive acute determinate de ingestia, o data cu hrana, a unei toxine alimentare. Practic, am mancat ceva care contine aceasta toxina. Toxina provine de la o serie de germeni care, in conditii propice, de caldura si umezeala, cresc si intoxica organismul. Iar in momentul cand mancam alimente care contin toxina respectiva incep sa apara manifestarile bolii. Cei mai frecventi germeni care dau toxiinfectie alimentara sunt Staphylococcus aureus si Salmonella.
Salmonella este o bacterie care se gaseste in carne, preparate din carne, tocaturi, mezeluri, preparatele din oua. Staphylococcus aureus se dezvolta mai ales in alimentele care contin proteine si sare in cantitate mare: branzeturi sau lactate de orice fel.
[articol=2483, box-rosu]Atentia pentru alimentatie presupune evitarea consumului de produse si bauturi alterate, vechi sau de calitate indoilenica, care sunt contaminate cu bacterii si paraziti ce ataca organismul.
Toxiinfectiile alimentare sunt datorate si recipientelor nespalate in care se pregateste mancarea. De aceea, prioritare pentru noi trebuie sa fie regulile stricte de spalare si curatare a fructelor, legumelor si, nu in ultimul rand, a veselei.
Majoritatea alimentelor care provoaca toxiinfectiile alimentare includ produse animale nesupuse corespunzator procesului termic, branza, oua si peste.
Un alt factor raspunzator de aceasta problema de sanatate este contactul produsului alimentar cu un mediul inconjurator neigienizat sau contaminat. Fructele pot prezenta risc pentru o toxiinfectie alimentara, atunci cand culturile au fost irigate cu apa contaminata sau cand pentru cresterea lor s-au folosit ingrasaminte chimice ce nu pot fi tolerate de organism.
Cum se produc toxiinfectiile alimentare?
Cel mai adesea, toxiinfectiile alimentare se caraterizeaza prin aparitia diareii, insotita de dureri abdominale, greturi, varsaturi, balonari, colici abdominale, in unele cazuri dureri de cap, paloare, transpiratii, chiar febra.
[articol=2484, box-verde]Simptomele toxiinfectiilor alimentare apar la cateva ore de la ingestia alimentului contaminat. Microorganismele sunt rezistente la aciditatea gastrica, de aceea trec prin stomac si ajung la nivelul intestinului subtire, unde se prind de peretii acestuia si incep sa se multiplice. Unele microorganisme raman in peretele intestinal, altele produc toxine care sunt eliberate in circulatia sangvina, iar altele invadeaza diferite tesuturi si organe.
Primele masuri contra toxiinfectiilor
Pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare este recomandata evitarea:
- alimentelor vechi, nespalate;
- carnii insuficient fierte sau pregatite in sange la gratar;
- laptelui nefiert.
Totodata, e bine de stiut ca depozitarea si pastrarea unor alimente cu un nivel de perisabilitate ridicat − ouale, carnea de pui, pestele, lactatele − trebuie facuta in cele mai bune conditii.
Cel mai important remediu in toxiinfectiile alimentare este prevenirea deshidratarii, cauzata de diaree si varsaturi. De aceea este necesar sa se consume cat mai multe lichide, fara acid, pentru rehidratare, dar si pentru eliminarea toxinelor din organism.
Mai expusi complicatiilor generate de toxiinfectiile alimentare sunt copiii, femeile insarcinate, bolnavii cronici, in special cei care sufera de diabet zaharat, deoarece prezinta un risc mai crescut de deshidratare.
Sa ne hranim sanatos
Intestinele au capacitatea de a depozita o cantitate considerabila de materie partial digerata, care se prezinta in stare de descompunere. De altfel, discutam aici si de acumulari de reziduuri metabolice la nivelul colonului, in conditiile in care hrana noastra este una in care predomina alimentele cu un nivel ridicat de procesare si care au in componenta un continut ridicat de aditivi chimici.
Acestui tablou, deloc pozitiv, i se adauga regimul de viata sedentar, lipsa de exercitii fizice si miscare in mod regulat si, nu in ultimul rand, stresul cotidian.
Sistemul digestiv (implicit colonul) are rolul unui sistem colector al organismului nostru. De aceea, curatarea lui este vitala. Cel mai important pas ar fi sa tinem o cura de detoxifiere pentru a ne restabili starea de sanatate.
Un organism intoxicat nu are capacitatea de a elimina singur toate reziduurile nocive; o data cu acest proces de acumulare a toxinelor, autointoxicarea devine mai pronuntata. Aceste fenomene de „autointoxicare“ nu sunt rare si pasagere, este bine sa cunoastem faptul ca multe boli incep cu afectiunile colonului care sunt neglijate.
In aceste conditii, este oportuna o cura de dezintoxicare cu ColonHelp care, prin ingredientele sale speciale, produce o dezintoxicare lenta, usoara, fara a forta organismul restabilind starea de sanatate. ColonHelp este ceea ce ne trebuie, acest produs natural avand o formula speciala care garanteaza efecte uluitoare. ColonHelp este calea spre sanatate!
13 comentarii. Leave new
@Veronica: Sunt indicate printre altele ceaiurile de musetel, menta sau sunatoare. Daca simptomele nu se amelioreaza intr-o zi este bine sa va adresati medicului.
Recunosc ca imi este foarte frica de toxiinfectiile alimentare. Sunt foarte neplacute! cand merg la cofetarie rog vanzatoarea sa imi ofere doar produse proaspete si invoc facptul ca le dau copiilor care sunt mici. Apelez la acest truc pentru a atinge ,,coarda” sensibila a vanzatoareleor.
Nu am suferit niciodata de toxiinfectii alimentare, nici cand eram copil. Ma intreb oare cum de oamenii de la tara nu fac aceasta boala in conditiile precare de igiena pe care le au!