Oua, carne, lapte, inghetata, frisca, maioneza… Aceste alimente alterate, alturi de fructele si legumele nespalate sunt cauzele cele mai frecvente ale toxiinfectiilor alimentare. Simptomele toxiinfectiilor alimentare − diaree, greturi, varsaturi, dureri abdominale − apar la 3-16 ore dupa consumarea alimentelor alterate.
Cine „raspunde“ de toxiinfectiile alimentare?
Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni digestive acute determinate de ingestia, o data cu hrana, a unei toxine alimentare. Practic, am mancat ceva care contine aceasta toxina. Toxina provine de la o serie de germeni care, in conditii propice, de caldura si umezeala, cresc si intoxica organismul. Iar in momentul cand mancam alimente care contin toxina respectiva incep sa apara manifestarile bolii. Cei mai frecventi germeni care dau toxiinfectie alimentara sunt Staphylococcus aureus si Salmonella.
Salmonella este o bacterie care se gaseste in carne, preparate din carne, tocaturi, mezeluri, preparatele din oua. Staphylococcus aureus se dezvolta mai ales in alimentele care contin proteine si sare in cantitate mare: branzeturi sau lactate de orice fel.
[articol=2483, box-rosu]Atentia pentru alimentatie presupune evitarea consumului de produse si bauturi alterate, vechi sau de calitate indoilenica, care sunt contaminate cu bacterii si paraziti ce ataca organismul.
Toxiinfectiile alimentare sunt datorate si recipientelor nespalate in care se pregateste mancarea. De aceea, prioritare pentru noi trebuie sa fie regulile stricte de spalare si curatare a fructelor, legumelor si, nu in ultimul rand, a veselei.
Majoritatea alimentelor care provoaca toxiinfectiile alimentare includ produse animale nesupuse corespunzator procesului termic, branza, oua si peste.
Un alt factor raspunzator de aceasta problema de sanatate este contactul produsului alimentar cu un mediul inconjurator neigienizat sau contaminat. Fructele pot prezenta risc pentru o toxiinfectie alimentara, atunci cand culturile au fost irigate cu apa contaminata sau cand pentru cresterea lor s-au folosit ingrasaminte chimice ce nu pot fi tolerate de organism.
Cum se produc toxiinfectiile alimentare?
Cel mai adesea, toxiinfectiile alimentare se caraterizeaza prin aparitia diareii, insotita de dureri abdominale, greturi, varsaturi, balonari, colici abdominale, in unele cazuri dureri de cap, paloare, transpiratii, chiar febra.
[articol=2484, box-verde]Simptomele toxiinfectiilor alimentare apar la cateva ore de la ingestia alimentului contaminat. Microorganismele sunt rezistente la aciditatea gastrica, de aceea trec prin stomac si ajung la nivelul intestinului subtire, unde se prind de peretii acestuia si incep sa se multiplice. Unele microorganisme raman in peretele intestinal, altele produc toxine care sunt eliberate in circulatia sangvina, iar altele invadeaza diferite tesuturi si organe.
Primele masuri contra toxiinfectiilor
Pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare este recomandata evitarea:
- alimentelor vechi, nespalate;
- carnii insuficient fierte sau pregatite in sange la gratar;
- laptelui nefiert.
Totodata, e bine de stiut ca depozitarea si pastrarea unor alimente cu un nivel de perisabilitate ridicat − ouale, carnea de pui, pestele, lactatele − trebuie facuta in cele mai bune conditii.
Cel mai important remediu in toxiinfectiile alimentare este prevenirea deshidratarii, cauzata de diaree si varsaturi. De aceea este necesar sa se consume cat mai multe lichide, fara acid, pentru rehidratare, dar si pentru eliminarea toxinelor din organism.
Mai expusi complicatiilor generate de toxiinfectiile alimentare sunt copiii, femeile insarcinate, bolnavii cronici, in special cei care sufera de diabet zaharat, deoarece prezinta un risc mai crescut de deshidratare.
Sa ne hranim sanatos
Intestinele au capacitatea de a depozita o cantitate considerabila de materie partial digerata, care se prezinta in stare de descompunere. De altfel, discutam aici si de acumulari de reziduuri metabolice la nivelul colonului, in conditiile in care hrana noastra este una in care predomina alimentele cu un nivel ridicat de procesare si care au in componenta un continut ridicat de aditivi chimici.
Acestui tablou, deloc pozitiv, i se adauga regimul de viata sedentar, lipsa de exercitii fizice si miscare in mod regulat si, nu in ultimul rand, stresul cotidian.
Sistemul digestiv (implicit colonul) are rolul unui sistem colector al organismului nostru. De aceea, curatarea lui este vitala. Cel mai important pas ar fi sa tinem o cura de detoxifiere pentru a ne restabili starea de sanatate.
Un organism intoxicat nu are capacitatea de a elimina singur toate reziduurile nocive; o data cu acest proces de acumulare a toxinelor, autointoxicarea devine mai pronuntata. Aceste fenomene de „autointoxicare“ nu sunt rare si pasagere, este bine sa cunoastem faptul ca multe boli incep cu afectiunile colonului care sunt neglijate.
In aceste conditii, este oportuna o cura de dezintoxicare cu ColonHelp care, prin ingredientele sale speciale, produce o dezintoxicare lenta, usoara, fara a forta organismul restabilind starea de sanatate. ColonHelp este ceea ce ne trebuie, acest produs natural avand o formula speciala care garanteaza efecte uluitoare. ColonHelp este calea spre sanatate!
13 comentarii. Leave new
Patit fiind la capitolul toxiinfectii, am priceput dezbaterile prezentate mai sus. In schimb nu sunt edificat care-i adevarul despre lapte: fiert sau nefiert? Dupa unii autori, alimentele prelucrate la temperaturi mai mari de 40 de grade pierd din calitatile nutritive, in acelasi timp recomandati si dumneavoastra ca – nefiert – laptele poate dauna sanatatii. Un autor francez – cred ca Valnet, nu-l am momentan aproape – scria ca unei vite i s-a gasit tuberculoza, iar consumatorii de lapte nefiert de la animalul bolnav n-au patit nimic.
Asadar, care-i adevarul?
Exista studii care spun ca laptele de capra este mai bun decat cel de vaca. Aceasta deoarece caprele nu se imbolnavesc de tuberculoza sau bruceloza, cum se intampla in cazul vacilor. De aceea, nu exista riscul de transmitere la om a acestor boli. Laptele poate fi consumat crud doar daca provenienta si igiena sunt sigure. Altfel, riscurile pentru sanatate sunt destul de mari. Laptele este un mediu propice dezvoltarii microbilor si bacteriilor si un mijloc de transmitere a unor germeni patogeni, de aceea nu e bine sa fie baut nefiert.
Spuneati de alimente prelucrate la temp mai mari de 40 de grade, in principiu da, e adevarat pentru legume, insa si aceastea daca sunt fierte in ciorba/supa, multi nutrienti raman acolo, deci din acest motiv supele/ciorbele sunt importante. Referitor la lapte insa, personal cred ca in aceasta situatie balanta beneficii/riscuri este in favoarea laptelui tratat la temperaturi ultrainalte (UHT), adica nutrientii importanti nu sunt afectati, doar eventualele microorganisme, care de altfel duc la alterarea laptelui. Deci UHT= eliminarea microorganismelor, capabile de producere de infectii diverse si totodata pastrarea valorilor nutritive.
Referitor la persoanele care au baut lapte de la o vaca bolnava: fiecare om reactioneaza diferit la acelasi agent etiologic aici: micobacterium tuberculosis, insa aceasta infectie e putin diferita de altele: adica exista o prima infectie, prin care toti trecem, fara sa simtim, si ulterior cand organismul este slabit, o recadere – deci cunoscuta boala Tbc care se manifesta prin simptomele bine cunoscute. Din acel motiv, aceea e boala mizeriei, pentru ca in mizerie imunitatea este scazuta, deci sansa de a te infecta cu M.tuberculosis este ft mare. Deci daca persoanele acelea nu au facut boala a fost pentru ca aveau imunitatea crescuta.
multumesc din suflet!peste o saptamana am un examen de sustinut,dar nu in tara iar ceea ce mi s-a predat la cursuri,fiind intr-o limba straina,mi-a fost greu sa inteleg.datorita acestui articol,am reusit sa fac diferenta intre intoxicatii si toxiinfectii!multumesc inca o data!
da imi place tot ceea ce face acest produs,dar eu sunt interesata daca are ceva contra trat. pt. TBC
@ Alina: Cel mai bine ar fi sa cereti sfatul medicului dvs.
De ce nu exista si medicamente pentru detoxifiere? Pe vremuri nu murea nimeni intoxicat..de la mancare. Este doar un ,,curent modern”.
E clar ca trebuie sa invatam ce sa mancam si cum sa ne preparam mancarea. Eu am luat o hotarare foarte buna. Mananc cat mai putin prelucrat. In cazul carnii articolul este foarte adevarat.
@Corina L.: lucrurile sunt usor mai nuantate. Exista medicamente folosite pentru dezinotxicarea organismului, adica a eliminarii metalelor grele din corp. Detoxifierea se refera la eliminarea toxinelor ajunse in organism din aer, apa, mancare, cosmetice etc. Momentan, alimentele sunt excesiv procesate, saracite de nutrienti si pline de coloranti, conservanti, indulcitori artificiali, stabilizatori de gust etc. In timp, aceste toxine de care organismul nu are nevoie si pe care nu le poate metaboliza ajung sa cauzeze numeroase probleme de sanatate: de la probleme digestive, de tranzit intestinal si de piele, pana la dureri de cap, oboseala cronica sau afectiuni cronice.
Dar in cazul in care o patesti urat..de la un aliment nu tocmai proaspat, nu putem beau nistea ceaiuri pe acasa? Ce recomandati? ceai de urzica, de musetel sau o anumita combinatie?