Rădăcină de sfeclă roşie

Sfecla roşie (Beta vulgaris, var. rubra) este folosită în scop medicinal încă de pe vremea romanilor, când era utilizată pentru tratarea febrei, a constipaţiei, a rănilor şi a problemelor pielii. În formula ColonHelp Detox Forte a fost adăugată datorită compuşilor fenolici conţinuţi care, alături de aceleaşi substanţe din turmeric şi ghimbir, cresc nivelul de glutation în ficat şi susţin funcţia de detoxifiere a acestuia.

 

Un studiu clinic a demonstrat că sfecla roşie susţine funcţia de detoxifiere a ficatului şi ajută la eliminarea radicalilor liberi, protejând AND-ul celulelor ficatului de stresul oxidativ. Substanţele conţinute de sfecla roşie stimulează funcţionarea celulelor hepatice şi protejează ficatul şi căile biliare, îmbunătăţind funcţionarea ficatului, a rinichilor şi a vezicii urinare.

Bine de ştiut!
Sfecla roşie protejează ficatul de acumularea depozitelor de grăsime cauzată de abuzul de alcool şi deficitul de proteine.

Sfecla roşie, sursă valoroasă de nutrienţi

– Conţine magneziu, fosfor, sodiu, potasiu şi calciu, dar şi urme de cupru, seleniu, zinc, fier şi mangan.
– Conţine de asemenea o serie de aminoacizi care ajută la sinteza proteinelor.
– Antioxidanţii (flavonoide, carotenoizi) conţinuţi luptă împotriva radicalilor liberi şi a îmbătrânirii premature şi ajută la păstrarea sănătăţii organismului.
– Printre vitaminele conţinute se remarcă A, B1, B2, B3, B9 şi C.
– Culoarea roşu închis a sfeclei este dată de betacianină, substanţă ce ar putea împiedica apariţia cancerului de colon. Până acum, studiile au arătat că betacianina este utilă în reducerea tumorilor şi leziunilor esofagiale precanceroase.
– Silicaţii (derivaţi ai dioxidului de siliciu) prezenţi în sfeclă ajută organismul să utilizeze mai bine calciul şi participă la fortifierea sistemului osos, a părului şi a pielii.
– Betanina din sfeclă are efecte dovedite în lupta contra tumorilor de piele şi ficat (studiu realizat pe şoareci de laborator).
– Sfecla are un conţinut ridicat de compuşi fenolici şi antioxidanţi. Aceştia previn degradarea AND-ului şi a celulelor şi ajută la eliminarea radicalilor liberi.

Beneficiile pentru sănătate ale sfeclei

Scade tensiunea arterială. Studiile au arătat că sucul de sfeclă poate scădea tensiunea arterială şi ajută la menţinerea acesteia în limite normale, reducând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. În 2010 cercetătorii britanici au demonstrat că nitratul este ingredientul special care are acest efect. Studiul a fost finanţat de Fundaţia Britanică a Inimii şi a fost publicat în revista Asociaţiei Americane a Inimii, Hypertension.

Remediu contra anemiei. Fierul conţinut de sfeclă este benefic persoanelor anemice sau celor care au valori scăzute ale hemoglobinei. Consumul de sfeclă roşie duce la creşterea numărului globulelor roşii din sânge şi îmbunătăţeşte capacitatea acestora de a transporta oxigenul la celulele organismului.

Protejează creierul. Un studiu din 2010 a arătat că sucul de sfeclă roşie creşte fluxul sanguin la nivelul creierului la persoanele în vârstă, lucru care poate încetini progresia demenţei. Sfecla roşie conţine concentraţii mari de nitraţi, convertiţi în nitriţi de bacteriile de la nivelul cavităţii bucale. Nitriţii cresc fluxul sanguin şi îmbunătăţesc oxigenarea ţesuturilor.

Reglează metabolismul şi ajută digestia. Sfecla roşie stimulează terminaţiile nervoase intestinale şi ajută la digestia grăsimilor, motiv în plus pentru a fi inclusă în compoziţia ColonHelp Detox Forte. În cadrul unor studii realizate pe persoane obeze s-a demonstrat că sfecla roşie accelerează metabolismul şi poate fi de un real folos persoanelor cu probleme de greutate. De asemenea, are capacitatea de a creşte nivelul acidităţii stomacale la persoanele cu deficit de acid clorhidric.

Îmbunătăţeşte aspectul pielii şi al părului. Datorită antioxidanţilor conţinuţi, afecla roşie protejează pielea de îmbătrânirea prematură, neutralizând radicalii liberi. Deşi nu este dovedit prin studii clinice, opinia generală creditează carotenoizii cu o capacitate crescută de întărire a firului de păr şi de eliminare a mătreţii. Dovedit clinic este însă faptul că sfecla îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, asigurând transportul substanţelor nutritive la rădăcina firului de păr. Silicaţii din sfeclă pot contribui şi ei la însănătoşirea firului de păr, conferindu-i în acelaşi timp strălucire.

Fortifică sistemul imunitar si reduce inflamaţiile. Substanţele conţinute de sfeclă fortifică sistemul imunitar şi contracarează inflamaţiile. Procesele inflamatorii sunt principalele cauze ale îmbătrânirii premature şi ale instalării bolilor degenerative.

Îmbunătăţirea funcţiei cerebrale. Tot datorită îmbunătăţirii fluxului sanguin, consumul de sfeclă permite o mai bună oxigenare a creierului, încetinind declinul cognitiv. Studiile au relevat că fluxul sanguin la nivelul lobilor frontali a crescut în 4 zile le persoanele în vârstă care au consumat suc de sfeclă.

Creşte rezistenţa organismului. La sportivi, sfecla roşie creşte anduranţa, iar magneziul conţinut ajută la relaxarea musculară şi la eliminarea anxietăţii şi a stresului.

Are un puternic efect antioxidant. Sfecla roşie conţine antocianine, flavonoizi responsabili de pigmentul roşu închis. Antocianinele lupta împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Efecte adverse. Precauţii şi contraindicaţii

Sfecla conţine oxalaţi, care împiedică asimilarea calciului în organism, ducând la apariţia pietrelor la rinichi. Este indicat ca persoanele care suferă de litiază renală să evite alimentele care conţin oxalaţi, inclusiv sfecla.

Comandă acum produsul ColonHelp Detox Forte la doar 52 lei!