Colesterolul. Generalități despre colesterol

Colesterolul, prieten si dusman

Aveti tendinta de a ocoli cerealele, fructele si legumele? Nu lasati sa treaca o zi fara sa mancati carne? Miscare faceti foarte rar? V-ati gandit ca un asemenea mod de viata poate creste nivelul de colesterol din organismul dumneavoastra? Statisticile medicale vorbesc despre colesterol ca fiind cea mai renumita substanta din organismul uman. „Am colesterol marit“ tinde sa devina un lait-motiv in zilele noastre, cand un nivel crescut de colesterol in sange este descoperit deopotriva la tineri si varstnici. Unele persoane iau masuri si cu ajutorul dietei reduc nivelul de colesterol din sange. Altele dimpotriva nu inteleg de ce trebuie controlat acest colesterol, din moment ce ele se simt bine pe moment. Efectele? Aproape jumatate din populatia Romaniei sufera fara sa isi dea seama de boli ca hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, pe fond de colesterol marit. Aproape jumatate dintre romani au colesterol marit, problema care distruge vasele sangvine mai devreme decat distrugerile provocate de varsta. Doi din trei romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare provocate de colesterol.

In cele ce urmeaza va vom arata de unde vine colesterolul, de ce trebuie supravegheat nivelul de colesterol din sange, la ce slujeste si de ce nu am putea sa traim fara colesterol. Chiar daca pare ciudat, nesuferitul colesterol are si partile lui bune.

Ce trebuie sa stim despre colesterol?

Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliara si o multime de alte boli, dar foarte putini sunt cei care cunosc faptul ca acest colesterol are un rol esential in mentinerea sanatatii corpului. Tratatele de medicina ne spun despre colesterol ca exista in fiecare celula a corpului, intra in alcatuirea membranelor care protejeaza nervii. Acelasi colesterol contribuie la sinteza unor hormoni, cum ar fi testosteronul si estrogenul. Pe de alta parte, un nivel ridicat de colesterol creste riscul de boala cardiovasculara, insa nici un nivel foarte scazut de colesterol in sange nu este bun. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Boston (SUA), persoanele cu un nivel de colesterol mult sub limita normala au probleme de concentrare, probleme cu memorarea informatiilor.

[articol=2090, box-verde]

Un nivel normal de colesterol in organism este esential pentru piele, unde este transformat in vitamina D sub actiunea razelor ultraviolete. De asemenea, despre colesterol se stie ca favorizeaza metabolizarea carbohidratilor si este necesar pentru sinteza hormonilor suprarenali (cortizol) si a celor sexuali.

Colesterol bun vs colesterol rau

In literatura de specialitate se vorbeste despre colesterol bun si colesterol rau. Diferentele de comportament manifestate de colesterol sunt determinate de proteina de care este legat. Lipoproteinele sunt agentii ce transporta colesterol in sange:

  • lipoproteinele de joasa densitate (LDL) transporta 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determina depunerile de colesterol in interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este asa-numitul colesterol rau.
  • lipoproteinele de foarte joasa densitate (VLDL), precursorul LDL, transporta aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.
  • lipoproteine de inalta densitate (HDL) transporta in jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse in principal din lecitina, lipoproteinele de inalta densitate sunt eroii cei buni care distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine si asigura circulatia colesterolului fara a bloca arterele. Acest colesterol este asa-numitul colesterol bun.

In acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rau) si HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Daca aceasta valoare creste, ar trebui sa luam masuri preventive inainte sa se ajunga la un nivel riscant de colesterol  (mai mare de 250 mg/dl). Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea nivelului de colesterol in limite normale.

Colesterol Valoare
Colesterol total 190-200 mg/dl
LDL colesterol Mai mic de 115 mg/dl
HDL colesterol Mai mare de 40 mg/dl

In cazul bolnavilor de diabet, al cardiacilor, al persoanelor cu colesterolul crescut, ultimele ghiduri europene recomanda chiar valori mai mici pentru colesterol, respectiv colesterol total − 175 mg/dl, LDL colesterol − 100 mg/dl.

Organismul produce singur colesterol

colesterolul-2

[articol=2093, box-orange]

Organismul isi fabrica singur atat colesterol cat ii este necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de colesterol. Daca alimentele consumate contin o cantitate prea mare de grasimi, apar depunerile de colesterol pe vasele de sange. Depunerile de colesterol de pe vasele sangvine provoaca ingustarea arterelor. In final, se poate ajunge la ischemie, infarct miocardic si la AVC (accident vascular cerebral) pe fond de colesterol ridicat.

Zilnic, absorbim aproximativ 0,5 grame de colesterol, ceea ce inseamna 20%-30% colesterol in sange. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. Din moment ce organismul produce singur colesterol inseamna ca un nivel ridicat de colesterol este, in mare masura, innascut. Acest nivel de colesterol creste prin supragreutate, lipsa miscarii si prin diabet. Un om „contine“ aproximativ 145 grame de colesterol.

Romania, invinsa de colesterol

30% din populatia Romaniei are colesterol ridicat, conform unui studiu coordonat de prof. doctor Mircea Cinteza. Acest procent al persoanelor cu colesterol ridicat se inregistreaza atat in zonele urbane, cat si in cele rurale. La nivelul intregii tari, 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani au colesterol ridicat. Un nivel ridicat de colesterol se reflecta in cresterea mortilor subite cauzate de accidentele vasculare.

In tara noastra, rata mortalitatii cauzata de afectiuni cardiovasculare (dintre care cele mai multe sunt date de colesterol) este de 61% din numarul total al deceselor, fata de 37% in Uniunea Europeana si 53% in statele care au aderat recent la UE, precizeaza aceeasi sursa. Peste 30% dintre romani au colesterol ridicat si aproximativ 40% sunt hipertensivi, iar consecinta este ca 2 din 3 romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare. Prin comparatie, din aceeasi cauza mor doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest, unde s-au popularizat efectele devastatoare ale nivelului ridicat de colesterol. Acest fenomen este cauzat de proasta educatie privind alimentatia si riscurile presupuse de colesterol. Nevoile energetice ale omului modern (care nu face decat un efort minim) sunt mult mai mici decat ale inaintasilor nostri (care depuneau un efort fizic mare la muncile campului si aveau o alimentatie destul de bogata in colesterol).

La nivel mondial, exista aceeasi problema cu privire la colesterol. Studiile au aratat ca in tarile cu o alimentatie traditionala bogata in fibre si saraca in colesterol, boli precum cancerul de colon, diabetul si afectiunile cardiovasculare sunt mult mai rare decat in tarile vestice.

Fibrele, tratament pentru colesterol

[articol=2095, box-orange]

Medicii americani de la Universitatea Harvard din Boston au urmarit regimul alimentar si nivelul de colesterol la un lot de peste 86.000 de barbati americani cu varste cuprinse intre 40 si 84 de ani, timp de peste cinci ani. Studiul a demonstrat faptul ca aceia care consumau zilnic cel putin 20-24 g fibre vegetale erau cu 20% mai putin expusi riscului de colesterol ridicat fata de cei care nu consumau fibre vegetale, iar nivelul de colesterol in sange era cu 25% mai mic. Iata cum un mic efort – cel de a consuma fibre vegetale zilnic – este un foarte bun tratament pentru colesterol si ne protejeaza de efectele unui colesterol ridicat (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau arteriopatie periferica).

Cand nivelul de colesterol sangvin este ridicat, riscul de ateroscleroza creste si, implicit, se mareste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Acizii biliari (care sunt formati din colesterol si sunt responsabili de digestia grasimilor din alimentatie, dar care sunt cancerigeni) sunt legati de fibre si sunt eliminati o data cu acestea.

[articol=2097, box-verde]

Noi am creat ColonHelp, un produs 100% natural, din fibre vegetale, pentru a preveni problemele date de colesterol. ColonHelp este un remediu natural pentru colesterol, un tratament eficient pentru scaderea colesterolului. Semintele de in si psylium, prezente in compozitia ColonHelp, consumate zilnic intr-o cura de 3 luni, scad nivelul de colesterol cu pana la 23% (potrivit unui studiu realizat recent in Olanda).

Studii clinice despre psyllium si colesterol

In produsul ColonHelp se gasesc atat fibre insolubile, cat si fibre solubile. Se stie ca fibrele solubile scad nivelul de colesterol din sange. Acest lucru a fost intarit de un studiu la care au participat 43 de persoane cu un nivel ridicat de colesterol in sange. Acestea au primit o dieta saraca in grasimi saturate (mai putin de 4% din numarul total de calorii) si in colesterol (sub 25 mg la 1.000 de calorii), dar foarte bogata in fibre (peste 24 g la 1.000 de calorii).

Un alt studiu, efectuat de aceasta data la St. Michael’s Hospital (Toronto), a demonstrat ca fibrele de psyllium, in doze de 1,78 g, de patru ori pe zi, reduc riscul de boala cardiovasculara si nivelul de colesterol din sange.

La studiu au participat persoane adulte cu un nivel de colesterol ridicat. Timp de o luna, subiectii au avut o dieta bogata in fibre, saraca in grasimi (mai putin de 25% din totalul caloriilor), saraca in colesterol (sub 150 mg/dl). Subiectilor le-au fost masurate nivelul de colesterol si tensiunea arteriala in saptamanile 2 si 4 ale studiului, iar greutatea le-a fost monitorizata saptamanal.

Comparativ cu grupul de control, subiectii in dieta carora au fost introduse fibrele de psyllium au observat o reducere a nivelului de colesterol total (cu 2,1%) si a celui de colesterol LDL (cu 2,4%).

Legatura dintre trigliceride si colesterol

Analizele de laborator determina pe langa colesterol si nivelul de trigliceride din sange. Intre cele doua tipuri de grasimi (trigliceride si colesterol), exista o relatie de interdependenta: desi nivelul ridicat al unuia nu implica in mod obligatoriu cantitati crescute din celalalt, scaderea continutului de trigliceride pare a ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Trigliceridele sunt lipide mai simple care intra in compozitia grasimilor si au rol energetic. Cresterea lor este determinata de aceleasi cauze care produc si cresterea nivelului de lipide, respectiv colesterol total, dar trigliceridele in exces prezinta un risc mult mai mare pentru sclerozarea arterelor.

Valorile normale ale trigliceridelor se incadreaza intre 50-150 mg/100 ml. Trigliceridele sunt grasimile prezente in sange care provin, in principal, din alimentatie. Acestea apar mai ales in urma transformarii zaharurilor de catre ficat. La fel ca si excesul de colesterol, excesul de trigliceride ameninta sanatatea inimii si a arterelor, pentru ca favorizeaza formarea placilor de aterom. Acest lucru se observa in cazul consumului exagerat de zahar, alcool si tutun, precum si in cazul persoanelor obeze si/sau diabetice. Pentru unele femei, pilula anticonceptionala joaca un rol important in cresterea nivelului de trigliceride. In plus, exista niveluri crescute ale trigliceridelor de origine ereditara. Valoarea normala se situeaza sub 1,60 g/l.

Ce sunt acizii grasi?

Acizii grasi sunt lipide si mai simple, pentru ca din ei se sintetizeaza trigliceridele. Acestia sunt de doua tipuri: acizi grasi saturati (care se gasesc mai mult in grasimile animale) si acizi grasi nesaturati (care se gasesc mai mult in grasimile vegetale). Un consum prea mare de acizi grasi saturati in dauna celor nesaturati duce la ateroscleroza si, implicit, la boli cardiovasculare. Eschimosii care consuma mult ulei de foca bogat in acizi grasi nesaturati fac rar ateroscleroza. Concentratia acizilor grasi din sange variaza mult in raport cu alimentatia. De obicei, acesti acizi cresc in sange o data cu cresterea lipidelor totale si a trigliceridelor. Valorile normale ale acizilor grasi sunt de 200-450 mg/100 ml.

colesterol
Articolul anterior
ColonHelp și scăderea colesterolului

49 de comentarii. Leave new

  • Foarte bune explicatiile dvs! Interesante!

  • @Florence: Riscuri pentru sanatate apar in cazul unui colesterol bun (HDL) scazut, din moment ce acesta previne aparitia aterosclerozei. Contrar, un nivel crescut de LDL-colesterol contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare.

  • La o valoare de 200 a colesterolului trebuie sa ma ingrijorez?
    Am 1,64 m inaltime si 57,5 kg.

  • Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Daca aceasta valoare creste, ar trebui sa luam masuri preventive inainte sa se ajunga la un nivel riscant de colesterol (mai mare de 250 mg/dl). Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea nivelului de colesterol in limite normale.

  • Imi place mult smantana, insa ma simt intotdeauna rau cand o mananc. Are importanta concentratia de grasime pe care o contine?

  • Cu cat cantitatea de grasime este mare, cu atat riscurile pentru sanatate cresc. Puteti inlocui smantana cu iaurt pentru prepararea mancarurilor sau optati pentru o smantana cat mai „light”.

  • Dislipidemia nu doare decat cand e prea tarziu!!!
    Orice crestere a lipidelor, colesterolului, LDL colesterolului si a trigliceridelor este un semnal de alarma si necesita prezentarea la medic (endocrinolog, medicina interna sau boli de nutritie) pentru tratament si dieta corespunzatoare.

  • salcianu maria
    13 noiembrie 2013 1:05 pm

    eu am 40 de ani ,si am facut de curand analizele ,in august era 246 ,si dupa doua luni a crescut la 331.Sincer nu stiu care e cauza ca mereu stateam atenta la ceea ce mancam .Acum am exclus de tot lactatele ,ouale si prajitulsi bineinteles dulciurile ,vreau sa vad dupa o luna cum sunt,AA iau si integratori pentru reducerea colesterolului.V multumesc mult pentru informatiile date .multa sanatate

  • Buna ziua. Daca va referiti la valoarea colesterolului ar trebui sa faceti o investigatie mai amanuntita (analiza intregului profil lipidic, ecografie abdominala) pentru a vedea daca aceasta crestere a nivelului de colesterol se datoreaza alimentatiei sau metabolizarii hepatice ineficiente.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.