ColonHelp Detox Forte este un detoxifiant hepatic și intestinal cu acţiune blândă, dar deosebit de eficientă. Pe lângă eliminarea toxinelor de la nivel hepatic şi intestinal, datorită ingredientelor pe care le conţine – inulină şi rădăcină de nalbă mare – ColonHelp Detox Forte are un rol de protejare a mucoasei intestinale. La contactul cu apa, inulina şi mucilagiile din rădăcina de nalbă mare, dar şi figrele solubile din tărâţele de psyllium, formează o peliculă care îmbracă mucoasa gastrică şi intestinală, având un rol emolient și calmant.
Mucoasa gastrică îmbracă stomacul, apărând lumenul acestuia de acţiunea acidului gastric și a enzimelor necesare desfăşurării digestiei. În afară de rolul protector, mucusul trebuie să permită absorbţia apei şi a nutrienţilor din stomac în organism, echilibrul acestei membrane fiind deosebit de important în păstrarea sănătăţii organismului. Dacă mucoasa gastrică este perforată, apare ulcerul. În multe dintre cazuri, responsabilă pentru această afecţiune este bacteria Helicobacter pylori.
Stratul protector este continuat, de-a lungul intestinului gros şi subţire, de mucoasa intestinală. Această membrană protectoare formează o barieră între organism şi cavitatea intestinală, astfel încât, în condiţii normale, gazda să nu fie expusă conţinutului intestinal.
În afară de funcţia protectoare, mucusul acţionează ca un lubrifiant, ajutând la trecerea bolului alimentar prin tractul digestiv. În plus, acesta reprezintă substratul ideal pentru dezvoltarea microflorei. Producţia permanentă de mucus permite păstrarea unui mediu optim de cultură pentru populaţiile de bacterii. Acestea au tendinţa de a creşte în colonii.
Bine de ştiut!
Mucusul este produs de celulele goblet din epiteliu, capabile să sintetizeze şi să secrete mucine, responsabile de proprietăţile gelatinoase ale acestui strat.
Bacteriile şi mucoasa intestinală
Lung de aproximativ 1,5 m, intestinul gros adăposteşte 400-500 de specii diferite de bacterii, fiecare cu o funcţie proprie. Colonul este steril la naştere. Primele bacterii care îl populează sunt enterococii şi enterobacteriile (bacterii anaerobe). Populaţiile bacteriene majore de la nivelul colonului sunt Bacteroides, Eubacterium şi Bifidobacteriile. Mai puţin numeroşi sunt lactobacilii şi clostridium.
În intestinul gros se găseşte o varietate imensă de specii de bacterii, care formează un ecosistem complex şi la nivelul căruia au loc o serie de procese metabolice. Bacteriile care formează un biofilm la nivelul mucoasei joacă un rol important în menţinerea sănătăţii întregului organism.
Între colonocite şi bacteriile intestinale există o strânsă legătură. Acizii graşi cu lanţ scurt produşi prin fermentaţie de microflora intestinală sunt folosiţi ca hrană de colonocite, în timp ce bacteriile utilizează ca nutrienţi celulele mucoasei şi secreţiile acestora. În acelaşi timp, microflora nu permite agenţilor patogeni să se înmulţească în acest mediu şi să cauzeze infecţii.
La nivelul colonului, unde populaţiile bacteriene sunt numeroase, se găseşte cea mai puternică barieră contra agenţilor patogeni. E.coli, de exemplu, colonizează de obicei intestinul subţire, pentru că acolo microflora este mai săracă din cauza acidităţii crescute şi mişcărilor peristaltice. Numai când E.coli aderă şi colonizează mucusul apar efectele negative, adică atunci când aderă la colonocitele expuse şi poate invada gazda.
Capacitatea organismului de a lupta contra infecţiilor depinde în mare măsură de rapiditatea cu care mucusul este produs. Acesta contribuie la eliminarea agenţilor patogeni înainte de colonizarea mucoasei şi de invadarea gazdei. Printre rolurile importante pe care microbii le au la nivel intestinal se numără menţinerea sănătăţii mucoasei intestinale, protecţia împotriva agenţilor patogeni, extragerea caloriilor din alimente şi digestia fibrelor.
Dezechilibrul florei intestinale şi mucoasa intestinală
Creşterea numărului bacteriilor patogene provoacă dezechilibrul florei intestinale. Produşii activităţii acestor bacterii agresează mucoasa intestinală şi pot produce microleziuni. Odată devenită permeabilă, mucoasa intestinală permite trecerea. Odată devenit poros din cauza microleziunilor, peretele intestinal nu-și mai îndeplinește rolul de filtru. Este deschisă astfel ușa nu numai pentru toxine, ci și pentru alți microbi.
Inulina reface flora intestinală
Inulina este o fibră solubilă, care se dizolvă în apă şi formează o materie gelatinoasă. Polizaharidă naturală, inulina face parte dintr-o categorie de fibre alimentare – fructanţi. Inulina este folosită de unele plante ca modalitate de depozitare a energiei şi se găseşte în mod tipic în rădăcini şi rizomi. Se extrage în special din rădăcina de cicoare, dar se găsește în stare naturală și în banane, ceapă, sparanghel și anghinare. Niciun component al monozaharidelor nu este absorbit ca atare, ci au un rol similar cu cel al fibrelor.
Rădăcină de nalbă mare protejează mucoasa
Rădăcina de nalbă mare conţine amidon, mucilagii, taninuri, flavonoizi şi săruri minerale şi se remarcă prin acţiunea emolientă, expectorantă, antiinflamatoare şi antidiareică. Datorită mucilagiilor, rădăcina de nalbă mare conferă produsului ColonHelp Detox Forte un efect emolient şi protector şi o acţiune asemănătoare unui pansament gastric.
Mucilagiile sunt concentrate în rădăcina de nalbă mare. La contactul cu apa, acestea formează un gel care îmbracă mucoasele de-a lungul tractului digestiv, reducând iritaţiile, iar asta recomandă produsul ColonHelp Detox Forte în curele de refacere a mucoasei intestinale. Studii recente au confirmat faptul că preparatele din nalbă mare au efecte calmante asupra mucoaselor în astm, bronşite, răceli, dureri de gât, tuse, boli intestinale inflamatorii (boala Crohn, colita ulcerativă), indigestii, ulcere, inflamaţii ale pielii.
Conţinutul ridicat de mucilagii face din rădăcina de nalbă un remediu indicat în afecţiunile respiratorii şi are o acţiune calmantă asupra mucoaselor inflamate ale tractului digestiv şi urinar.
Ştiai că…
Rădăcina de nalbă mare ajută la eliminarea excesului de apă şi mucus din organism?
Mucusul este eliminat în mod constant din intestine, iar celulele epiteliale au un ciclu de viaţă de 3-6 zile. Existenţa unui microorganism în acest mediu depinde de capacitatea acestuia de a se înmulţi mai repede decât îi ia organismului să-l elimine.
3 comentarii. Leave new
Inulina din compozitia produsului reface flora intestinala si regleaza si tranzitul intestinal. Putem avea beneficii muktiple de pe urma produselor naturale! Consumati produse naturale!
Da..si mie mi-a recomandat medicul gastroenterolog inulina. Am gasit la pliculete in farmacii, insa daca este asociata si cu alte plante..e si mai buna!!
Eu am citit un articol despre nalba si spuneau ca este buna si pentru acnee, dar nu stiu daca era vorba de floare sau de radacina…