In organismul nostru exista o legatura clara intre organe si parti ale corpului, de aceea o afectiune la nivelul uneia poate sa creeze durere in alta parte. In medicina clasica, acest lucru se numeste ,,durere la distanta” sau arc neural reflex.

Raportat la intregul organism, arcul reflex de la nivelul colonului este foarte important, pentru ca are corespondenta cu tot corpul. In aceste conditii, este necesar sa mentinem un colon sanatos si curat pentru sanatatea intregului corp, iar ColonHelp este un ajutor inestimabil in acest demers. ColonHelp este un produs natural, care are capacitatea de a elimina resturile din colon si, prin aceasta, de a mentine starea de sanatate.

Durere la sold din cauza unui diverticul pe colon

Dr. Jensen scrie despre arcul neural reflex in cartea sa, „Dr. Jensen’s Guide to Better Bowel Care”, cum ca disfunctiile acestuia ar fi explicatia durerilor carora nu le gasim cauza. Din experienta personala, dr. Jensen a elaborat o teorie in legatura cu arcul neural reflex: o durere la soldul si piciorul stang l-a dus la descoperirea ca aceasta se datora unui diverticul colonic, descoperit la o examinare baritata. El sustine ca fiecare portiune din intestinul gros corespunde printr-un arc reflex neural unui organ din corpul nostru.

Acest arc reflex neural este similar cu reflexul rotulian, care consta intr-un raspuns muscular obtinut in urma lovirii tendonului cvadripcesului, respectiv extensia gambei.

Din punctul de vedere al colonului, arcul neural reflex se declanseaza atunci cand o portiune din colon este iritata de toxinele asociate unei acumulari de reziduuri in portiunea respectiva. Acest proces implica generarea unui impuls nervos aberant, care este transmis pe cale nervoasa intr-o zona corespunzatoare, producand manifestari caracteristice.

Cu alte cuvinte, se stabileste o relatie intre colon si celelalte organe, glande si tesuturi si implicit exista o relatie intre bolile colonului (diverticuli plini de resturi de putrefactie) si tulburarile celorlalte organe. Tratand diverse afectiuni simptomatic, nu se face altceva decat sa se lase cauza in pace. Atata vreme cat colonul ramane netratat, simptomele vor persista sau vor reveni. Arcul neural reflex este un exemplu care justifica de ce colonul este un organ atat de important in mentinerea sanatatii.

Sa consideram ca functia neurologica a corpului este similara ca modalitate de functionare cu o orga moderna. O orga moderna poate fi pusa in functiune de la distanta, producand sunete chiar daca nu suntem langa ea. Acest lucru este posibil prin conexiuni electrice complexe, care servesc ca o legatura intre pupitrul de bord si miile de tuburi ale orgii aflate la distanta.

Durere la umar pe fondul unei crize biliare

Problemele intestinale pot cauza simptome care sa mimeze o multitudine de boli, doctorii fiind familiari cu durerea intr-o anumita arie care este cauzata de probleme in alta regiune. Aceasta durere este un simptom destul de des intalnit. Durerea sau orice alt simptom dintr-o anumita parte a corpului, dar cauzata de conditii din locuri diferite, prezinta o provocare pentru orice medic. Acest lucru poate sa fie derutant si pentru medic, si pentru pacient. Un exemplu pentru durere la distanta este cea din umarul drept asociata unei patologii acute biliare. Alt exemplu comun este cel din cazul unei probleme cardiace, in care durerea apare in bratul stang. In cazurile de durere la distanta ar fi nejustificat sau chiar primejdios sa tratezi durerea din acel loc lasand in urma cauza adevarata a problemei.

Legatura colonului cu celelalte organe

Intestinul este regele celor 5 mari organe cu rol in eliminarea toxinelor.

Intestinul este una dintre cele mai mari structuri din organism, ocupand mai mult spatiu decat oricare alt organ intern. Colonul este format din 4 portiuni: colon ascendent, colon transvers, colon descendent si recto-sigmoidul, fiecare portiune avand un rol particular, care contribuie la functionarea normala a intregului sistem digestiv.

Este foarte important sa avem o functie digestiva buna si un colon sanatos.

Studiile privind structura colonului si disfunctiile sale incep de la conceptie. La fel cum scoarta unui copac acopera si ramurile nou formate, asa si tubul digestiv are o foita care il acopera atat pe el insusi, cat si organele care s-au format din tubul digestiv primitiv (din punct de vedere embrionar), precum ficatul, pancreasul, vezica biliara, stomacul, plamanii si chiar vezica urinara. De asemenea, in aceeasi categorie intra si traheea, laringele si faringele. Toate organele care s-au dezvoltat din tubul digestiv primitiv sunt acoperite de o foita intestinala care vine impreuna cu o retea nervoasa. Aceasta arata ca toate organele sunt interconectate din punct de vedere nervos, de aceea sanatatea tuturor organelor enumerate pana acum depinde de curatenia colonului.

Un diverticul se comporta ca o capcana, la fel cum este sifonul la o teava de scurgere din bucatarie. Acumuleaza in buzunarul sau resturi pe care un scaun normal nu le poate antrena cu el in procesul de defecatie. Aceste resturi, ramanand multa vreme, irita constant peretele intestinal si de aici pot sa dea simptomatologie la organul cu care este interconectat nervos. Rezultatul este ca nervii din pereti trimit informatiile prin calea arcului reflex si pot sa afecteze la distanta alte organe, prin caile adiacente. Astfel, iritarea unei regiuni din colon poate sa fie asociata cu simptome din alta parte a corpului. In acest caz, sunt tratate tocmai aceste simptome, iar colonul nu este luat in considerare.

Iritatia peretelui colonului da tulburari de ritm cardiac

Un exemplu comun de arc reflex este cel in legatura cu inima. Un diverticul situat in treimea inferioara a colonului descendent, al carui reflex poate sa interfereze cu impulsurile nervoase de la inima, genereaza aritmie. Daca in zona respectiva se acumuleaza gaz de fermentatie in exces, poate fi mimat un infarct miocardic. Simptomele asociate cu o iritatie a peretelui colonului pot sa dea manifestari cardiace, dar in aceste cazuri nu este nimic in neregula cu inima.

Reflexul arcului neural se declanseaza atunci cand tesuturile sunt asociate neurologic cu anumite portiuni din colon care sunt mai slabite sau bolnave. Ariile de tesut slabite sunt ariile din corp aflate in legatura cu iritatia si infectia unor zone din colon.

In cartea sa, dr. Jensen aminteste de dr. Sir W Arbuthnot Lane, un celebru chirurg scotian, medicul familiei regale britanice, care a elaborat o teorie, potrivit careia indepartarea unor portiuni de colon din cauza diverselor patologii a dus ca reactie secundara la tratarea unor afectiuni cronice ca artrita, astmul sau afectiune tiroidiana. De cele mai multe ori, daca a indepartat chirurgical o portiune din intestinul bolnav, a constatat ca acesta este in interconexiune cu un alt organ sau parte a corpului. De aceea, dr. Lane si dr. Jensen (pentru a mentiona doar doua dintre somitatile lumii medicale) au afirmat ca mentinerea unui colon sanatos si curat inseamna mentinerea sanatatii in intregul corp.

Solutii practice

Pentru a intretine un colon sanatos este necesara o dieta naturala care sa cuprinda fibre alimentare. In conditiile in care dieta este echilibrata si cantitatea de fibre vegetale consumate este corespunzatoare, scadem foarte mult riscurile de aparitie a unor boli ale colonului si implicit a durerilor ,,la distanta” cauzate de arcul reflex.

Ar trebui sa avem o viata echilibrata, fara stres, fara abateri de la orele de masa si, mai ales, respectand o dieta corespunzatoare, cu fibre vegetale suficiente pentru a mentine un colon curat.

In intampinarea dumneavoastra, noi venim cu o solutie la fibrele vegetale: ColonHelp, un produs natural pe baza de fibre din seminte de in si psyllium si plante, usor de administrat, constituentii sai fiind foarte bine tolerati de organism.

Parafrazand o afirmatie celebra, va recomandam sa faceti un mic pas, folosind ColonHelp, pentru un pas mai mare si mai important: sanatatea dumneavoastra.

Articolul anterior
Alternativele curățirii colonului
Articolul următor
Colonul. Scurtă lecție de anatomie

Nu am găsit niciun rezultat.

16 comentarii. Leave new

 • Ovidiu Grigore
  19 iulie 2013 3:16 pm

  Durerile de bila pot fi confundate cu durerea de colon?

 • @Ovidiu Grigore: Pentru diagnostic mergeti la medic.

 • Cam putine si sumare sfaturile practice! Cu vointa ne luptam!!

 • Am citit cartea dr Jensen pe care am primit-o gratuit de la dvs cand am facut o comanda de ColonHelp. Este foarte buna cartea!

 • Mucilagiu se face si in pahar..nu doar in stomac. Daca pui portia de ColonHelp intr-un pahar cu apa..si lasi jumatate de ora..se transforma intr-un mucilagiu ce se poate manca cu usurinta. Este recomandat acest mucilagiu celor ce nu pot bea foarte multa apa si celor constipati.

 • Nicoleta Lavinia
  30 august 2013 11:55 am

  Eu consum ColonHelp cu surplus de seminte de chimen. Nu stiu daca etse indicat, insa imi place asa mult gustul..incat imin pun si in salate!! Ma scapa de balonarile de dup masa!!

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.