Taxă pe sare, zahăr și grăsimi

Ultima actualizare la 8 august 2013. Categoria: Medicina la zi
Acest articol a fost citit de 150 ori.
Taxă pe sare, zahăr și grăsimi

Guvernul ungar a anunțat o nouă taxă începând cu data de 1 septembrie 2013, taxa  pe alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi în valoare de 10 forinți, echivalentul a 0,37 euro. De asemenea, vor fi taxate suplimentar și bauturile carbogazoase bogate în zahăr, băturile energizante cu zahăr și cofeină, produsele îndulcite preambalate, snacks-urile, condimentele bogate în sare dar și băuturile alcoolice.


Măsura reprezintă alinierea la normele europene de combatere a obezității, pe principiul descurajării alimentației nesănătoase. Ungaria estimează un venit anual suplimentar de 70 milioane de euro la bugetul de stat, venit ce va compensa deficitul de fonduri din sănătate. Acest lucru se bazează pe principiul că o persoană care se hrănește necorespunzător va avea mai multe probleme de sănătate, deci i se va aloca un buget mai mare de la fonsul de sănătate. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în Ungaria propoția persoanelor obeze din populația generală este de 18,8% față de media europeană de 15,5%.

Există și critici la adresa legii argumentând că taxele suplimentare nu vor favoriza alimentația sănătoasă ci achiziția de produse fast food mai ieftine dar mai nocive. Alte voci atrag atenția asupra necesității unor programe de informare a populației asupra stilului de viață și a riscurilor ce decurg dintr-o alimentație dezechilibrată.

Comandă acum produsul ColonHelp Detox Forte la doar 52 lei!

Instrumente utile

Articole din aceeasi categorie:

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. Da, interesant!!!!Foarte!!!!!

  2. Voinea Adrian spune:

    NU mai e mult pana la 1 septembrie!!:))

  3. Poate daca vor creste preturile la alimentele nesatoase oamenii vor fi descurajati si nu le vor mai cumpara. Acesta consider a fi un lucru bun!

  4. Ce bine ar fi daca s-ar si pune in practica un progarm de combatere a obezitatii! Trebuie sa avem rabdare sa se miste ceva..

  5. Adevarul este ca statul in loc sa puna taxe pe gaze si curent, mai bine ar pune la mancarea nesanatoasa si asa ne-ar face si un bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus in pagina