Organul cheie in detoxifierea organismului este colonul. In colon si intestinul subtire are loc procesul final de transformare a substantelor care provin din alimente si care apoi sunt absorbite sau eliminate.

Intestinul subtire

Intestinul subtire face legatura intre stomac si colon, are o lungime de 4 metri si un diametru de 3 centimetri. In intestinul subtire se petrec majoritatea proceselor din cadrul digestiei, si anume:

  • descompunerea grasimilor in acizi grasi
  • descompunerea carbohidratilor complecsi in glucoza
  • ruperea lanturilor peptidice ale proteinelor si transformarea in aminoacizi simpli
  • absorbtia aminoacizilor, acizilor grasi si glucozei in sange

colon-toxic-1

In intestinul subtire, alimentele sunt descompuse in particule asimilabile, cu ajutorul secretiilor pancreatice si hepatice si al sucurilor digestive. Dupa ce digestia s-a incheiat, substantele nutritive parasesc intestinul, traverseaza peretii intestinali, ajung in sange si astfel sunt transportate in organism, acolo unde este nevoie de ele. Cand nu avem probleme de sanatate, mucoasa intestinala actioneaza ca un filtru care lasa sa patrunda in sange doar substantele nutritive bine procesate, adica bine digerate. Alimentele prost digerate si reziduurile toxice raman in intestin si sunt evacuate in colon, de unde vor fi eliminate ca materii fecale.

[articol=2138, box-rosu]

In unele cazuri insa, mucoasa intestinala prezinta unele leziuni si atunci reziduurile toxice ajung in sange. Mucoasa intestinala este iritata de digestia proasta a alimentelor, de consumul excesiv de alimente, de alimentele de proasta calitate. Asocierea gresita a alimentelor creeaza tulburari digestive, care genereaza fermentatie si substante toxice si iritante pentru mucoasa intestinala.

Prin mucoasa intestinala sunt eliminate deseurile care se gasesc in mediul intern. Procesul se observa foarte bine la nivelul gurii: gura cleioasa si limba alba arata ca deseurile sunt eliminate prin mucoasa tubului digestiv.

Exista mai multe categorii de deseuri care trec prin intestinul subtire si sunt eliminate prin colon:

− particulele alimentare neabsorbite (fibrele de celuloza provenite din alimentele de origine vegetala);

− substantele utilizabile care nu au putut fi asimilate, dintr-un motiv sau altul. Se pare ca aceste substante reprezinta o treime din hrana noastra.

Care este rolul colonului?

[articol=2140, box-verde]

Colonul sau intestinul gros are un diametru de 3-8 centimetri si o lungime de 1,5 metri. Colonul are dubla functie. Pe de o parte vorbim despre functia digestiva, in colon realizandu-se ultimele transformari ale materiilor. Bacteriile din colon ataca fibrele alimentare, incercand sa extraga ce mai poate fi extras. Substantele extrase sunt absorbite de catre mucoasa colonului si trimise la ficat. De asemenea, la nivelul colonului sunt resorbite importante cantitati de apa. Cand tranzitul intestinal este incetinit si materiile fecale raman mai multe zile in contact cu mucoasa colonului, pe langa substantele nutritive sunt absorbite si substante toxice. Materiile neeliminate fermenteaza si se descompun, agreseaza peretii, facandu-i porosi si sensibili la patrunderea toxinelor.

Cea de-a doua functie a colonului este cea de eliminare. Prin colon sunt eliminate reziduurile inutilizabile sau asimilate, acestea formeaza materiile fecale. Materiile fecale sunt propulsate in colon datorita miscarilor peristaltice ale peretilor. In acest context, trebuie subliniata importanta prezentei fibrelor in dieta pentru imbunatatirea peristaltismului intestinal.

Daca scaunele sunt prea uscate, ele se lipesc de peretii colonului, avanseaza greu si sunt greu de eliminat. Cresterea aportului de lichide va permite umezirea materiilor fecale si rezolvarea problemei tranzitului si a eliminarii.

Alimentele bogate in amidon, preparate excesiv, prajite, cu multe proteine conduc la depunerea unei pelicule de fecale pe colon. In timp, aceste depuneri se pietrifica. In unele cazuri, aceasta crusta ajunge chiar la 5-7 centimetri grosime. In jurul varstei de 40 de ani, colonul este pietrificat din cauza fecalelor si incepe sa apese pe organele adiacente − ficat, vezica biliara.

Eliminarea deseurilor din colon dupa 24 de ore

[articol=2142, box-orange]

Deseurile trebuie sa paraseasca organismul sub forma de scaune la aproximativ 24 de ore dupa ingerarea lor. Altfel spus, in fiecare zi eliminam ceea ce am consumat in ziua precedenta. Intestinele care functioneaza bine se golesc o data sau de doua ori pe zi. In anumite situatii, materiile fecale se acumuleaza in intestin si cele care ajung ultimele apasa spre capatul tubului digestiv pe cele care s-au acumulat in zilele anterioare. Scaunele sunt astfel eliminate zilnic, in realitate insa ele au o intarziere de trei-patru zile. Atunci cand tranzitul intestinal este prea lent si eliminarea reziduurilor se face prost apar fermentatia sau putrefactia alimentelor in tubul digestiv, balonari frecvente.

Solutii pentru un colon curat

Intestinul poate fi umplut nu doar cu materii fecale, ci si cu cruste dure, care s-au depus in timp pe peretii intestinali. Aceste cruste ingreuneaza tranzitul intestinal si impiedica absorbtia substantelor nutritive. Ce putem face pentru restabilirea tranzitului intestinal, pentru un drenaj intestinal corespunzator?

„Corpul tau este cel mai bun produs de la Zenyth detoxifiant de care dispui“, spune medicina populara.

Pentru o buna detoxifiere si pentru un drenaj intestinal corespunzator, corpul nostru trebuie sa aiba posibilitatea sa elimine toxinele din tesuturi. In acest scop intervin produsele cu efect purgativ si laxativ. Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal si cresc continutul in apa al materiilor fecale, prin stimularea directa a motilitatii intestinale, prin cresterea secretiei active a apei si electrolitilor, prin retinerea apei in intestin si inmuierea directa a scaunului.

Diferenta intre remediile laxative si cele purgative consta in aceea ca laxativele sunt substante care inmoaie scaunul, in vreme ce purgativele provoaca eliminarea scaunului. Efectul depinde de substanta activa si de doza, in unele cazuri.

Astfel, fibrele alimentare insolubile din fructe si legume au efect laxativ si determina inmuierea scaunului in cateva zile. In vreme ce plantele care contin derivati antrachinonici (crusinul, senna, aloe, reventul) determina eliminarea unui scaun moale sau semilichid in 6-8 ore. Acestea din urma insa actioneaza radical, aproape violent.

Remediile din aceasta categorie au dezavantaje certe:

  • folosite in mod repetat obosesc intestinul
  • irita mucoasa intestinala
  • elimina o mare parte a florei intestinale
  • pe termen lung pot da dependenta

Unele studii avertizeaza ca purgativele care contin derivati antracenici, asa cum este crusinul, pot creste riscul de cancer colorectal. De aceea ar fi bine sa apelam la purgative de tipul crusinul, sennei, aloei, reventului doar in cazurile urgente, atunci cand este nevoie de evacuarea rapida si completa a scaunului.

Mult mai bune sunt laxativele, care actioneaza cu blandete, fara a irita mucoasa intestinala. Cele mai bune in acest sens sunt semintele de in, semintele de psyllium, taratele de grau. Un laxativ bine dozat inmoaie scaunele fara a le face prea lichide si declanseaza defecatia de doua-trei ori pe zi. Spre deosebire de purgative, laxativele nu irita si nu obosesc intestinul.

In acest context, noi va oferim ColonHelp, un produs 100% natural pe baza de fibre din seminte de in si psyllium. Acestea stimuleaza tranzitul intestinal, inmoaie scaunele, previn stangnarea toxinelor in colon si ne scapa de constipatie. Usor de administrat, ColonHelp se ia in fiecare dimineata intr-un pahar cu iaurt natural.

Fructele si legumele, remedii blande pentru colon

Cresterea aportului zilnic de fructe si legume ajuta la scoaterea din amorteala a intestinului lenes. Legumele si fructele au efect laxativ datorita continutului lor bogat in fibre alimentare, in special celuloza. Aceasta curata intestinul si stimuleaza peristaltismul intestinal. Iar mucilagiile si uleiurile continute de smochine, prune uscate lubrifiaza intestinul si favorizeaza astfel alunecarea fecalelor.

Printre cele mai bune surse de celuloza sunt:

− vinetele, sfecla rosie, morcovii, varza, dovleacul, spanacul, laptucile, papadia, prazul, rosiile, napii;

− caisele, migdalele, ciresele, smochinele, capsunile, fragii, coacazele, pepenele, murele, maslinele, portocalele, piersicile, prunele, prune uscate, smochine.

Celuloza se asimileaza mai bine daca fructele si legumele sunt inmuiate prin fierbere: compoturi sau piureuri de fructe, supe de legume. Consumul fructelor si legumelor sub forma de compoturi, respectiv supe este recomandat si persoanelor care sufera de ulcer, enterita sau colita, sindromul de colon iritabil. In aceste cazuri, fructele si legumele bogate in celuloza pot provoca iritatii ale intestinului, de aceea este de preferat inmuierea prin fierbere a celulozei.

Foarte buna sursa de celuloza sunt taratele de grau. Odata ajunse in intestin, taratele excita peristaltismul cu celuloza lor dura si aspra, care zgarie peretii mucoasei intestinale si stimuleaza inervatia locala. Celuloza se umfla in umiditatea mediului intestinal, astfel incat usureaza tranzitul fecalelor.

Semintele de in din ColonHelp vs taratele de grau

Daca taratele de grau actioneaza putin cam dur, semintele de in au actiune mai blanda. Semintele de in, introduse in formula ColonHelp, imbunatatesc peristaltismul intestinal cu celuloza lor si se umfla datorita mucilagiilor pe care le contin. Fiind bogate in ulei, semintele de in lubrifiaza intestinul si ajuta la alunecarea fecalelor.

Foarte bogate in fibre si mucilagii sunt si semintele de psyllium. Si acestea se gasesc in formula ColonHelp. Volumul fibrelor de psyllium creste si odata consumate umplu intestinul cu balast, stimuland peristaltismul cu blandete. Semintele de psyllium sunt recomandate atunci cand intestinul este prea sensibil, iritat sau crispat.

Pentru reglarea tranzitului intestinal, persoanele constipate ar trebui sa bea de asemenea 2-2,5 litri de apa pe zi.

In categoria drenantilor intestinali naturali se incadreaza zerul. Acesta este bogat in lactoza, care se transforma in acid lactic in timpul digestiei. Acidul lactic este recunoscut pentru stimularea peristaltismului intestinal.

Laxative cu saruri minerale

Pentru stimularea tranzitului intestinal exista si asa-numitele laxative saline − saruri minerale preparate in laborator: citratul de magneziu, hiposulfitul de magneziu, sulfatul de sodiu. Organismul va incerca sa dilueze aceste saruri mai mult sau mai putin iritante pentru intestin, pentru a le diminua agresivitatea. Pentru aceasta, organismul extrage apa din tesuturi pentru a o introduce in intestin prin osmoza, in scopul lichefierii fecalelor si evacuarii lor. Pentru a suplini apa extrasa din tesuturi este recomandat sa se consume cantitati suficiente de lichide si infuzii diuretice.

Spalaturile intestinale

Pentru lichefierea scaunului si dizolvarea crustelor de pe peretii intestinului pot fi folosite spalaturile intestinale. Pot fi facute astfel dusuri rectale, prin care se umple cu lichid partea terminala a colonului, cu ajutorul unei pere de spalaturi. Dusul rectal nu creeaza dependenta, ci reeduca intestinul si il obliga sa lucreze. De aceea pot fi efectuate zilnic doua-trei dusuri rectale.

Efect similar au clismele. Acestea se fac cu mai multi litri de lichid, pentru a iriga bine colonul. Lichidul este tinut cat mai mult cu putinta pentru a da timp fecalelor sa se dizolve. Spre deosebire de dusul rectal, clisma poate fi utilizata doar ocazional. Daca este folosita frecvent, clisma epuizeaza intestinul si perturba flora intestinala. Apa pentru clisma trebuie sa aiba in jur de 37 de grade Celsius. Altfel, daca este prea rece provoaca spasme abdominale, iar daca este prea calda exista riscul provocarii arsurilor.

Pentru cresterea eficientei clismei pot fi folosite infuziile din plante medicinale. Clisma cu infuzie de crusin, siminichie stimuleaza peristaltismul. Cea cu plante bogate in uleiuri esentiale (cimbrisor, eucalipt) are efect dezinfectant, iar cea cu musetel, tataneasa sau nalba mare calmeaza mucoasa inflamata a colonului. In apa pentru clisma poate fi adaugat ulei de masline (2-3 linguri la un litru), uleiul lubrifiaza peretii intestinului, favorizand eliminarea scaunului.

Curatirea colonului este folosita ca metoda de detoxifiere de mai bine de 4000 de ani. Acest proces reda dimensiunea naturala si functiile corecte ale colonului. In acelasi timp, detoxifierea colonului tine la distanta tulburarile digestive, colitele, oboseala cronica, obezitatea si cancerul.

detoxifierea colonului
Articolul anterior
Autointoxicarea organismului
Articolul următor
Reacția organismului la detoxifiere

25 de comentarii. Leave new

  • Un subiect care tine de iubirea aproapelui. Ai da informatii cand este bolnav…mi se pare un gest mai mult de cat caritabil…
    Va multumesc !
    Am hemoragie intestinala – colon de cca 3 ani. …
    Va apreciez si va salut cu respect .

  • din experinta altei persoane, foarte bun este propolisul in stare solida, mestecat apoi inghitit cate putin. eu caut cu disperare un remediu la o constipatie generata de ingestia medicamentelor. de ce incerc sa nu mai iau medicamente, parca de aceea sunt nevoita sa iau iarasi.

  • Administrator ColonHelp
    10 februarie 2010 12:25 pm

    Puteti incerca produsul ColonHelp pentru rezolvarea constipatiei. Acesta este un supliment alimentar, nu un medicament. ColonHelp rezolva constipatia in mod natural, fara a agresa peretii intestinali asemenea laxativelor obisnuite.

  • Nu folosesc laxative sau purgative. Am colon toxic (cred) de la chimioterapie, de la cura cu fier, medicamentele pentru afectiuni cardiologice si lista poate continua. Cand nu iau medicamente NU am probleme. Va rog sa-mi recomandati ceva pentru refacerea florei intestinale. Situatia mea financiara este departe de a fi buna. As fi incercat ColonHelp cu incredere, mai ales ca o prietena l-a folosit si a fost bun. Multumesc mult.

  • Administrator ColonHelp
    12 februarie 2010 10:36 am

    ColonHelp este foarte bun pentru refacerea florei intestinale. ColonHelp este un supliment din fibre alimentare, care administrate impreuna cu iaurtul refac flora intestinala si stimuleaza imunitatea. Pentru refacerea florei intestinale avem nevoie de probiotice si prebiotice. Administrarea cu iaurt a fibrelor de in si psyllium din produsul ColonHelp este inspirata, deoarece pe langa probiotice (iaurt) ii oferim organismului si prebiotice (fibre).

  • Eu caut un remediu pentru constipatia aparuta in urma administrarii citostaticelor impotriva cancerului de colon. Multumesc

  • Administrator ColonHelp
    7 mai 2010 1:38 pm

    Daca sunteti sub tratament cu citostatice ar fi bine sa discutati cu medicul dumneavoastra sa va recomande un remediu pentru constipatie.

  • sunt extraordinar de importante si educative

  • in urma cu ceva ani foloseam supozitoare si am obsevat ca intenstinul devenea mai lenes atunci am abandonat toate medicamentele si am inceput sa beau cafea stiu ca nu e bine dar ma ajuta sa ies afara nu intotdeauna da rezultat dar in general are efect asta o fac ca sa evit pe cit posibil medicamentele e foarte greu sa fii tinar si sa ai colon iritabil mergem cu speranta inainte pentru ca atunci cind au inceput problemele adica la 16 ani medicii nu prea imi dadeau importanta la ce le povesteam eu nici analizele care le faceam si erau vizibile nu rea ii convingeau asa ca in timp sufera bolnavii nu ei multumesc este trist dar real si multa lume sufera iar eu ii inteleg

  • Sincer iau de 13 zile ColonHelp si nu mi`a facut nici cel mai mic efect:|

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.