Totul despre detoxifiere și toxinele din colon

Detoxifierea este absolut necesară omului modern. În condițiile alimentelor tot mai pline de aditivi, poluării, stresului și sedentarismului, detoxifierea este primul pas către sănătate. Să nu uităm că starea de sănătate poate fi îmbunătățită în până la 80% din cazuri printr-o cură de detoxifiere. Există numeroase dovezi științifice care susțin beneficiile detoxifierii, există analize – markeri ai detoxifierii care demonstrează nevoia omului modern de detoxifiere. Pornind de aici, numeroși medici și nutriționiști includ detoxifierea în programele de tratament pe care le recomandă pacienților.

Pro și contra detoxifiere și placă mucoidă

Detoxifierea este o procedură luată în considerare de toate terapiile alternative din cele mai vechi timpuri: despre detoxifiere vorbesc și vechii egipteni, detoxifierea este metodă de tratament și în medicina chineză, și în ayurveda, detoxifierea este folosită și astăzi de specialiștii în fitoterapie, de nutriționiști. Cu toate acestea, beneficiile detoxifierii sunt negate și stârnesc aprigi dispute pe internet. Unul dintre cele mai discutate subiecte în acest sens este existența plăcii mucoide.

Susținătorii ei sunt de regulă adepți ai medicinei naturiste sau medicinei integrative (cea care înglobează atât valorile medicinei alopate, cât și pe cele ale terapiilor complementare) și care sunt convinși de necesitatea detoxifierii organismului și de beneficiile ei pentru sănătate în general. Cu sau fără pregătire medicală, combatanții sunt în general împotriva produselor și terapiilor naturiste pentru regenerarea și vindecarea corpului, despre care afirmă fără scrupule că nu au și nici pot avea vreun efect. De asemenea, sunt dușmani declarați ai homeopatiei și acupuncturii, precum și ai altor terapii valoroase, care au locul lor clar în menținerea sănătății, ei ignorând orice mărturie vie din jurul lor și acuzându-i pe pacienții vindecați de credulism sau, foarte simplist, de „efect placebo“.

Lor le place să se autointituleze „skeptoizi“ (sceptici) și clamează foarte mult că abordează „științific“ orice teorie, însă fără a încerca practic și ignorând total orice rezultat obținut de cei din jur, fie el vindecare sau beneficiu major, care nu corespunde modului lor simplist de înțelegere. Mai mult, acești sceptici la absolut orice susțin cu mândrie că ei cu „studiile“ sau „știința“ lor nu l-au putut descoperi nici pe Dumnezeu, considerându-se „superiori“ celorlalte ființe care cred în divinitate.

Medicina holistică, negată, deși este medicina viitorului. Care este interesul?

Noi, cei de la ColonHelp, credem cu tărie în terapiile holistice de îngrijire a sănătății, inclusiv în detoxifiere, avem sute de mărturii despre multiplele beneficii obținute prin detoxifiere și credem că medicamentele de sinteză chimică își au rolul lor bine stabilit, putând salva vieți atunci când este cazul, însă nu pot înlocui, ci sunt completate de dietele și terapiile naturale cu rol de detoxifiere, hrănire și regenerare a corpului la nivel celular.

Deși beneficiile detoxifierii sunt multiple și pot fi constatate inclusiv din mărturiile reale și verificabile ale clienților noștri, unele persoane încearcă să acuze ColonHelp că ar fi un „scam“, un fel de șarlatanie, și nu un produs natural și valoros. Deși majoritatea clienților noștri au consumat produsul în primul rând pentru beneficiile generale ale detoxifierii pentru sănătate, de la reglarea tranzitului, controlul sațietății și al greutății, reducerea colesterolului și a glicemiei postprandiale, refacerea echilibrului florei intestinale, energie și imunitate mult mai buna, „skeptoizii“ încearcă să devieze multitudinea de beneficii într-un mod foarte reducționist, doar pe seama mistificării plăcii mucoide.

Considerăm că este de datoria noastră să aducem o lumină în asemenea dezbateri, adunând atât toate argumentele pro, cât și pe cele contra. Iar concluzia este a dumneavoastră, a celor care puteți judeca obiectiv, având toate datele la îndemână.

Detoxifierea, o invenție de marketing?

Combatanții spun că placa mucoidă este o invenție de marketing; produsele de detoxifiere a colonului conțin în general psyllium și argilă, care odată ajunse în organism iau forma intestinelor și sunt eliminate sub această formă. Practic, potrivit lor, placa mucoidă ar fi pur și simplu rezultatul psylliumului și argilei, iar toxinele și resturile alimentare mai vechi de pe colon nu ar exista în nicio situație. Ei argumentează că la colonoscopii, medicii gastroenterologi au găsit întotdeauna un colon curat, fără resturi alimentare. De asemenea, susțin că la intervențiile chirurgicale pe colon nu s-a descoperit o „placă mucoidă“ și nici la autopsii nu s-a văzut așa ceva.

Dar oare colonul se poate curăța singur la modul perfect, indiferent ce stil de viață avem și ce alimente sănătoase sau nesănătoase consumăm? Indiferent de cum combinăm alimentele, ce agenți iritativi și stimulatori de mucus consumăm? Oare medicii nu fac colonoscopie doar după ce au pregătit cu o zi sau două înainte colonul, folosind laxativ-purgative foarte puternice, care te „curăță“ în vederea investigației? Oare medicii la autopsii au timp să taie intestine urât mirositoare, să încerce să răzuiască pereții intestinelor și să le analizeze conținutul, toate astea doar din dorința de a sprijini produsele pentru îngrijirea naturală a colonului? Sau este posibil ca în sala de operație care trebuie să fie cât se poate de aseptică să taie intestinele și să stea să analizeze materiile fecale din ele, dacă conțin doar resturile mesei de ieri sau mai conțin și resturi alimentare putrefactive mai vechi? Există vreun interes științific serios în randul mainstream-ului medical pe această problemă a alimentației nesănătoase pentru colon, a toxinelor de la nivelul acestuia, a eventualei plăci mucoide din colon și importanța îngrijirii colonului pentru sănătatea organismului? Toate cele de mai sus sunt o argumentație simplistă și reducționistă și credem că parțial, datele sunt intenționat prezentate eronat.

Detoxifierea colonului, metodă de tratament din cele mai vechi timpuri

Detoxifierea colonului este recunoscută ca foarte importantă de către medicina tradițională de mii de ani, numeroase terapii din toate culturile și toate timpurile acordând importanța cuvenită acesteia. În ultima sută de ani au fost numeroși avocați ai detoxifierii colonului, medici și cercetători, care au observat impactul asupra sănătății și care au elaborat diferite metode de îngrijire a acestuia, de la lavaj intestinal prin clisme, până la diete speciale pentru refacerea colonului și chiar infuzii de bacterii lactice în colon, toate cu rezultate mai mult sau mai puțin evidente. În multe universități care au centre și laboratoare de cercetare, specialiștii monitorizează o multitudine de markeri care indică toxicitatea unui medicament sau capacitatea de detoxifiere a organismului pentru diferite substanțe, însă aceste analize nu sunt cunoscute decât celor care lucrează strict pe domeniul respectiv de cercetare. Cele mai mari descoperi din medicină nu sunt făcute de medici, ci de biologi.

Există o categorie de medici cercetători, însă de regulă sunt foarte puțini, lucrează în laboratoare specializate, nu inventează și nu susțin produse sau terapii de orice fel în cabinetele lor. De aceea, este greu să obții o părere în cunoștință de cauză pentru o terapie non-alopată de la un medic propriu-zis, care lucrează în cabinet sau în spital, pentru că nu are timp să se documenteze suficient despre tot ce se descoperă nou sau se reconfirmă ca fiind folositor.

Noi, cei de la ColonHelp, am afirmat despre placa mucoidă că se poate elimina doar în unele situații, în cazul unor persoane care au probleme de digestie, constipație cronică de mulți ani, al căror sistem digestiv nu mai funcționează optim. Spre exemplu, sunt persoane care au scaun o dată la 4-5 zile și asta de zeci de ani, din copilărie. Este de la sine înțeles că sunt alte condiții în colonul lor, care nu se mai poate detoxifia la fel de eficient ca atunci când o persoană are 1-2 scaune normale zilnic.

Dar ce este mucusul și ce rol are în organism?

Toate organele din organism care prezintă mucoase pot secreta mucus atât în cantități normale, fiziologice, cât și în cantități foarte mari, în cazul unor afecțiuni, atacuri ale unor agenți patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci etc.), dar mai ales în cazul unor factori iritativi alergenici.

Mucusul și sistemul de mucoase al organismului are un rol fundamental în imunitatea organismului, constituind practic bariera de protecție cea mai importantă împotriva agenților nedoriți în organism. Sistemul imunitar de la nivelul tuturor mucoaselor din organism poarta denumirea de MALT (mucosa-associated lymphoid tissue – țesut limfoid asociat mucoaselor). Din acest sistem mare face parte și sistemul GALT, cel ce asigură imunitatea prin mucoase la nivelul întregului tub digestiv. Pielea noastră are o integritate naturală foarte bună împotriva agenților patogeni. Echivalentul pielii la interior îl reprezintă mucoasele de pe diferite organe (nas, gât, faringe, sinusuri, esofag, trahee, stomac, intestin subțire și gros).

Sistemul de mucoase este în strâns contact cu tot mediul exterior, practic tot ceea ce respirăm sau ingerăm este în contact cu aceste mucoase. Dacă pielea de la exterior are doar rolul de barieră a organismului, mucoasele au rolul foarte delicat de a realiza schimburile cu mediul înconjurător. O dată cu oxigenul necesar respirației, cât și cu nutrienții din mâncare, sistemul de mucoase intră în contact cu toate virusurile, bacteriile, ciupercile, substanțele alergenice (pesticide, ierbicide, gaze de poluare etc.) pe care trebuie fie să le neutralizeze, fie să permită accesul lor în organism. Practic, poarta de intrare a microbilor în organism este prin sistemul de mucoase gestionat, așa cum este și normal, de cel mai puternic sistem imunitar al organismului, sistemul MALT, aflat în prima linie de luptă cu agenții patogeni la care suntem expuși constant.

Dacă pielea este aproape impenetrabilă pentru majoritatea agenților patogeni, mucoasele din organism secretă niște proteine specifice (mucină și altele), care au un rol protectiv și întrețin un întreg ecosistem de bacterii simbiotice cu rol imunitar, care intră în scutul imunitar mucosal MALT. Flora bacteriană de la nivelul mucoaselor poate fi afectată în funcție de alimentația noastră, condițiile de mediu (poluanți, substanțe chimice diverse) și de medicamente (în mod special, antibioticele pot perturba foarte mult acest ecosistem, de aceea se caută antibiotice cât mai specifice pentru un anumit microb, ca să protejeze restul bacteriilor prietenoase din organism).

Colonul, un organ mereu neglijat, adăpostește scutul imunității

Se apreciază că doar la nivelul colonului există o populație de peste 400-500 specii de bacterii cu rol fermentativ sau putrefactiv. Aceste bacterii din colon sunt în număr de peste 10 ori mai mare decât numărul celulelor din organism. Dacă este să măsurăm greutatea colonului, aproximativ jumătate din greutatea acestui organ este dată de greutatea bacteriilor din mucoasa colonului. Atunci când eliminăm un scaun, doar jumătate din greutatea lui este dată de resturile alimentare digerate, celalaltă jumătate este dată de bacteriile și mucusul din colon.

Am ajuns deci la concluzia că mucusul în colonul sănătos se găsește în cantități apreciabile și că se elimină în mod normal prin scaun. Daca însă în colon sunt factori iritativi (agenți patogeni diverși, substanțe chimice iritante, E-uri etc., ingerate o dată cu mâncarea), răspunsul peretelui colonic la factorul iritativ este sporirea cantității de mucus pentru a-l dilua și elimina. Însă dacă persoana respectivă suferă de o constipație cronică, iar colonul nu mai funcționează așa cum ar trebui, acel mucus în exces nu se mai poate elimina corespunzător și cu siguranță nici flora intestinală nu mai este una sănătoasă, predominând bacteriile de putrefacție, în detrimentul bacteriilor de fermentație (prietenoase). Există de asemenea anumite alimente care predispun la formarea de mucus în exces, printre cele mai criticate fiind cerealele cu gluten (o proteină care este considerată iritativă) și cu amidon (substanță foarte lipicioasă, care poate folosi ca și clei), lactatele (prin conținutul de cazeină, proteină iarăși considerată iritativă) și chiar carnea în exces, care generează produși de putrefacție foarte dăunători, mai ales în prezența un tranzit defectuos, constipativ.

Ce se întâmplă când crește cantitatea de mucus secretat de organe?

Deci mucusul care se formează în mod normal pentru lubrifierea și protecția pereților colonului se poate forma și în cantități mult mai mari, în prezența unor factori patogeni sau iritativi sau în cazul unor afecțiuni ale colonului. La fel, când organismul este asaltat de microbi sau factori alergeni, producția de mucus crește foarte mult, ne curge nasul, tușim și expectorăm mucus (flegmă) din plămâni, iar organismul face eforturi disperate pentru a drena acest mucus, care înglobează atât microbii, cât și resturile de agenți patogeni eliminate de sistemul imunitar al organismului. Ce se întâmplă dacă acest mucus nu este eliminat corespunzător? Blocarea unui emonctoriu (cale de eliminare a toxinelor, inclusiv a mucusului în infecții) duce inevitabil la îmbolnăvirea mai gravă a organului afectat, așa cum se întâmplă în cazul sinuzitelor, bronșitei sau chiar în pneumonii, toate cu impact grav asupra sănătății organismului.

Dacă mucoasa intestinală este afectată de un factor infecțios, de regulă se produce diaree, pe care de cele mai multe ori este bine să nu o oprim prematur, lăsând factorul infecțios să fie eliminat și nu reabsorbit în organism. Dar dacă mucusul nu este unul infectat cu agenți patogeni, ci este doar combinat cu resturi alimentare și produși de digestie degradați (sucuri, acizi biliari, putresceină, cadaverină), cu amidon lipicios și cu proteine iritative, de genul glutenului (pe care îl ingerăm zilnic și aproape permanent din pâine), oare ce se poate produce? Noi credem că nu este imposibil să se poată produce anumite acumulări de mucus, care în unele cazuri să ducă chiar la formarea unei plăci mucoide.

Placă bacteriană pe dinți, plăci ateromatoase pe vasele sangvine, depuneri de mucus pe sinusuri… De ce nu și depuneri de toxine în colon?

Prin țevile de apă de la robinet trece doar apa, iar pe aceste țevi se pot depune resturi calcaroase; pe hornul de la sobă trece doar fum, și totuși în timp se depune pe pereți un strat gros de funingine; pe dinții noștri se poate depune o placă bacteriană care dacă se calcifică se transformă în tartru; pe sistemul nostru de artere se pot depune plăci ateromatoase, chiar dacă pe acolo curge doar sânge proaspăt oxigenat; pe sinusurile noastre se pot face depuneri de mucus infectat, care se pot scoate prin operație sau puncție însoțită de lavaj sinusal; traheele, în cazul unor infecții puternice, se pot obstrucționa cu mucus, din cauza producției foarte mari de mucus și neeliminării acestuia. Practic, toate sistemele tubulare din organism au mucoase care generează mucus sporit în caz de iritații sau infecții, mucus care le poate bloca parțial sau chiar total, însă dintre toate sistemele tubulare ale organismului, colonul este singurul prin care trece cea mai mare cantitate de deșeuri metabolice și digestive, este singurul care se poate „autocurăța“ la modul perfect fără niciun fel de problemă?

Bineînțeles că nu, și putem aprecia că placa mucoidă se poate forma în anumite condiții destul de ușor, în funcție de ce mâncăm și cum ne funcționează organismul. Dacă este să dramatizăm, în unele constipații cronice se pot produce fecaloame (bucăți mari de materii fecale, care obstrucționează colonul), ce împiedică eliminarea materiilor fecale. Când se acumulează mucus și materii fecale în apendice sau diverticulii de pe colon, aceste materii fecale acumulate se numesc fecaliți, iar ce se întâmplă ulterior din cauza toxinelor generate este știut: apar apendicita sau diverticulita, care pot fi foarte periculoase.

ColonHelp și interacțiunea sa cu mucusul din colon

Iată deci că toxinele care se formează la nivelul colonului sunt cât se poate de reale, există multe dovezi medicale asupra existenței și efectele lor. Se pune acum însă problema care este interacțiunea fibrelor ColonHelp cu acest mucus în exces sau cu placa mucoidă, la persoanele la care există.

ColonHelp, spre deosebire de alte fibre dure, cum ar fi tărâțele de grâu, conține o cantitate foarte mare de fibre solubile care, sub acțiunea apei, se transformă într-un gel sau mucilagiu. Acest gel sau mucilagiu, dizgrațios la prima vedere, care constituie o hrană extrem de valoaroasă pentru bacteriile din colon, din acest motiv, numindu-se fibre prebiotice (care sunt consumate de către bacteriile probiotice). Prin fermentarea acestor fibre în colon se formează acizii grași volatili cu catenă scurtă (SCF în limba engleză): acid acetic, propionic, butiric. Acești acizi grași volatili rezultați constituie hrana colonocitelor (celulele peretului colonic), ele având un rol protector și anticancerigen dovedit prin numeroase studii științifice (www.pubmed.com).

Iată de ce ColonHelp nu „scoate“ bacteriile bune din colon și nu perturbă flora existentă, ci dimpotrivă, consumând aceste fibre, furnizăm colonului hrană extrem de valoroasă atât pentru bacteriile lactice, fermentative (care se vor înmulți în detrimentul celor putrefactive), cât și hrană pentru colonocite. Se estimează că acizii grași SCF sunt atât de necesari, încât abia 5% ajung să fie eliminați prin fecale, restul fiind folosiți instantaneu de către celulele colonului.

Din punctul nostru de vedere, mucusul se poate amesteca cu resturi alimentare digerate sau nedigerate și poate forma sau nu o placă mucoidă, în funcție de mai mulți factori care afectează buna funcționarea a colonului. Dar fie că există placă mucoidă sau nu în colonul unor persoane, cu certitudine pot exista toxine și resturi alimentare mai vechi, care pot fi eliminate cu o cură de detoxifiere intestinală!

Întrebări pentru „skeptoizii“ detoxifierii colonului și ai plăcii mucoide

1. Dacă placa mucoidă este doar efectul conglomerării psylliumului cu argila, de ce au eliminări importante de resturi mucoide majoritatea persoanelor care apelează la clismă? Știți că sunt persoane care țin post doar cu apă distilată și tot elimină asemenea deșeuri intestinale? Cum explicați acest lucru, în cazul lor, din moment ce nu consumă nici măcar alimente pe durata postului? Sau în cazul vegetarienilor sau raw-veganilor, care pot experimenta asemenea eliminări la începutul schimbării regimului alimentar?

2. Dacă argila terapeutică și psylliumul au un asemenea efect, de ce oamenii nu elimină placă mucoidă pe tot parcursul curei? De ce elimină doar o singură dată sau de câteva ori placă mucoidă, și nu în fiecare zi, de vreme ce se consumă zilnic? De ce nu elimină placă mucoidă doar o mică parte dintre oameni, cu antecedente de proastă funcționare a colonului și nu absolut toți oamenii care consumă cele două ingrediente?

3. De ce după două, trei cure de detoxifiere, oamenii ajung să nu mai elimine decât resturile simple digerate de psyllium și nu mai elimină acea placă putrefactivă cu miros specific ca de canal? De ce acele eliminări de placă mucoidă au acel miros specific, de materii vechi putrefactive, ca acela din chiuvetele înfundate? De ce oamenii încep să se simtă mai bine după o cură de detoxifiere a colonului, mai ales după ce scapă de asemenea deșeuri care supraîncarcă organismul cu toxine?

4. De ce credeți că un procent insignifiant de 1% argilă (în cazul ColonHelp o minigranulă de 0,08 g/doză) ar putea să impacteze întreg colonul și să producă placă mucoidă? Chiar dacă fibrele se pot amesteca cu resturile sau mucusul în exces din colon, determinând astfel eliminarea unui mucus cu miros urât și dezagreabil și amestecat cu resturi de digestie, nu e mai probabil ca acel mucus să se datoreze alimentației moderne bogate în lactate, gluten sau cazeină, care predispun la formarea masivă de mucus? Cum vă explicați că acel mucus se elimină și prin dietă crudivoră, post, clisme sau doar prin terapiile de irigare a colonului cu apă, cum ar fi colonohidroterapia?

5. De ce doriți să suprimați terapiile naturale cu care omul a trăit de mii de ani? Alimentele și plantele medicinale sunt produse complexe, fiecare cu sute de nutrienți cunoscuți și necunoscuți nouă, care conțin în fiecare celulă informația vieții sub formă de ADN, informații pe care organismul a învățat să le decodifice și prelucreze fără probleme în curs de mii de ani. Cine are interes să discrediteze toate produsele naturiste și valoarea alimentației sănătoase?

Ar trebui să reflectăm la cele de mai sus și să putem aprecia la adevărata valoare natura. Faptul că omul a progresat foarte mult este incontestabil, însă nu credem că vom putea vreodată să renunțăm la ceea ce ne oferă natura și să putem trăi exclusiv cu ceea ce ne oferă omul.

În concluzie, chiar dacă nu vorbește strict de „placă mucoidă“, medicina alopată indică faptul că pe pliurile colonului rămân resturi alimentare, în diverticuli de asemenea rămân resturi alimentare și materii fecale. În cazul colonoscopiilor, investigatorul poate observa resturi lipite de pereții colonului pe care trebuie să le diferențieze de posibile afecțiuni. Aceste resturi formează așa-numita placă mucoidă sau biofilm sau, mai simplu, și pe înțelesul tuturor acumulări de toxine.

colon, colonhelp, detoxifiere, placă mucoidă
Articolul anterior
Placa mucoidă
Articolul următor
Cum știi că ai nevoie de detoxifiere?

3 comentarii. Leave new

  • Foarte bun articolul. Daca ai rabdare sa il citesti te fascineaza informatiile insusite si iti doresti sa afli mai multe. M-am uitat si pe link-urile din articol pentru a intelege mai bine termenii analizati. Si eu as fi curioasa daca printr-o cura de detoxifiere bazata pe fibre as putea elimina placa mucoida. Cine stie ce se gaseste in colonul nostru?

  • In perioada de detoxifiere cu Colonhelp avem voie sa consumam carne???

  • @Rodica: In perioada detoxifierii este recomandat consumul cat mai redus de carne si alimente gatite. Puteti consuma carne de pui sau peste la gratar sau la cuptor.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.