Alege să fii tu învingătorul!

București, 19 mai 2014: Cu ocazia Zilei Internaționale a Luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale (19 mai), Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC) și în parteneriat cu APAA (Asociația Persoanelor cu Afecțiuni Autoimune din România), a lansat campania de educare și informare „Alege să fii tu învingătorul!“. Campania se desfășoară în perioada 19-21 mai 2014 și are ca scop informarea și sensibilizarea publicului asupra bolilor inflamatorii intestinale și impactului pe care acestea îl au asupra vieții pacienților. Astfel, timp de trei zile, bucureștenii sunt invitați să viziteze Colonul Gigantic amplasat în Parcul Unirii din București. Aici vor putea interacționa cu reprezentanții asociațiilor de pacienți și vor putea afla informații despre factorii de risc pentru sănătatea colonului.

 

De asemenea, în cele mai importante piețe și parcuri din Capitală, oameni purtând măști și păpuși gigantice vor atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale și vor împărți materiale educaționale.
Campania „Alege să fii tu învingătorul“ este organizată în parteneriat cu ColonHelp, AbbVie, MSD și Egis.

România: Peste 10.000 de pacienți cu boli inflamatorii intestinale

„Bolile inflamatorii intestinale au impact asupra vieții pacienţilor, afectându-le atât viaţa profesională şi capacitatea de a munci, cât şi relaţiile sociale. Am ales să organizăm acest eveniment pentru a atrage atenția publicului larg că aceste boli există și reprezintă o povară nu doar pentru pacient, dar și pentru întreaga societate“, a declarat Isabella Grosu, președinte al ASPIIR.
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Persoanelor cu Afecțiuni Autoimune, a atras atenția asupra discriminării sociale și la locul de muncă, la care sunt supuse persoanele cu boli inflamatorii intestinale.
Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecțiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care doar 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. Aproximativ 3 milioane de persoane suferă de BII în Europa.

Conf. dr. Liana Gheorghe: Să deții controlul asupra bolilor, să nu le lași să te controleze

„Bolile inflamatorii intestinale se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între 3-4 și peste 20 pe zi), apărute atât ziua, cât și noaptea, dureri abdominale, febră, dispariția apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de 4 săptămani trebuie să se prezinte de urgență la medic“, a arătat conf. dr. Liana Gheorghe, președintele executiv al Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă, prezentă la conferința de lansare a campaniei. Conf. dr. Liana Gheorghe a continuat prin a trage un semnal de alarmă asupra creșterii incidenței bolilor inflamatorii intestinale în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor sub 30 de ani din România. Din nefericire, cazurile înregistrate la tineri sunt forme severe de boli intestinale inflamatorii, forme rezistente la tratament. Cauza acestor afecțiuni nu este cunoscută, există însă o serie de factori care o favorizează: predispoziția genetică a individului, factorii de mediu, din care cel mai important este dieta.
„Să deții controlul asupra bolilor, să nu le lași să te controleze. Să te poți comporta ca un om normal“ este mesajul pe care conf. dr. Liana Gheorghe a vrut să îl transmită pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

Bolile inflamatorii intestinale în statistici

La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an. De multe ori, pacienții ajung să se simtă captivi, fiind nevoiți să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienți au crampe, dureri abdominale, sângerări și au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar și 5 zile pe săptămână.
Pacienţii pot trece prin mai multe evaluări medicale înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucât simptomele BII sunt insuficient cunoscute, iar uneori simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, supurații, cancer colonic). Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală.
Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.

Alege să fii tu învingătorul!

, ,
Articolul anterior
A 4-a Convenție Internațională de Fitness
Articolul următor
1 Iunie a venit mai devreme cu cadouri sănătoase