Probioticele și sănătatea creierului

Cercetările au demonstrat-o: creierul și sistemul digestiv sunt interconectate, iar comunicarea dintre cele două influențează întregul organism. Modificând mediul bacterian din intestine putem influența funcționarea creierului spun cercetătorii de la University of California. Zona intestinală comunică cu creierul prin intermediul nervului vag și al sistemului nervos enteric (un complex de celule, neurotransmițători și neuroreceptori din tractul intestinal, similar celor regăsite în creier), precum și numeroase și complexe procese biochimice. Rolul probioticelor în tratarea depresiei, sindromului ADHD, a oboselii cronice, anxietății și a altor afecțiuni asociate creierului a făcut obiectul a numeroase cercetări.

Activitatea probioticelor influențează zonele cerebrale asociate percepției durerii și emoțiilor

În anii `90 s-a descoperit că bacteriile intestinale pot răspunde direct la anumiți neurotransmițători. Se știe astăzi că lactobacilii și bifidobacteriile produc și totodată stimulează receptarea acidului gamma-aminobutiric (un neurotransmițător cu rol calmant), alte specii probiotice produc norepinefrina (substanță cu rol foarte important în răspunsul organismului la stres) și serotonina, dopamina (neurotransmițător important la nivelul sistemului nervos central și periferic). GABA are rol antiinflamator în zona intestinală și rol inhibitor în sistemul nervos. Aceste efecte sunt importante în anumite afecțiuni intestinale inflamatorii, dar și în diferite procese prin care creierul gestionează oboseala, stresul, durerile. De fapt, motivele pentru care probioticele sunt puternic recomandate în afecțiuni cu componentă de inflamație și durere, precum sindromul colonului iritabil, se referă la efectele antiinflamatoare și de diminuare a percepției durerii la nivel cerebral.

De asemenea, un studiu recent (2013) realizat de UCLA Geffen School of Medicine a arătat că administrarea de probiotice din produse lactate fermentate a avut un impact benefic semnificativ asupra reacțiilor emoționale ale subiecților (un grup de femei), precum și îmbunătățirea mai multor procese cerebrale. Una din tulpinile studiate, Lactobacillus bulgaricus, este inclusă în compoziția ColonHelp Probiotic Forte.

Probioticele și răspunsul la stres

Cercetările pe șoareci de laborator de la University College Cork au anunțat în 2011 că administrarea de Lactobacillus rhamnosus (una din bacteriile probiotice din ColonHelp Probiotic Forte) a scăzut nivelul hormonilor de stres precum și manifestările de depresie și anxietate.

În cadrul Human Microbiome Project (Evolutionary Psychiatry, 2012), cercetătorii au constatat că, dacă probioticele proliferează în tractul digestiv, creierul produce mai multe substanțe antiinflamatoare și împotriva anxietății și stresului, prin intermediul axei hipotalamic-pituitară-adrenală care reglează producția de corticosteroizi. Tulburările proceselor biochimice ale acestei axe se asociază cu fluctuări emoționale și comportamentale. S-a constatat că administrarea de lactobacili și bifidobacterii contribuie la reglarea acestor procese.

Probioticele susțin lupta împotriva depresiei

Stresul afectează microflora bacteriană intestinală, sistemul imunitar și producția substanțelor proinflamatoare și a hormonilor de stres. Statisticile au arătat că în intervalul 1994-2008, în S.U.A consumul de medicamente antidepresive a crescut cu 400%. Depresia clinică sau stările depresive frecvente sunt din păcate o problemă majoră în majoritatea țărilor dezvoltate. Alimentația joacă un rol mult mai important decât cred multe persoane în combaterea acestor probleme, iar probioticele sunt una din principalele indicații alimentare în acest sens – mai ales că nu au efectele secundare ale antidepresivelor, ci dimpotrivă au multiple efecte benefice.

Lactobacilii din ColonHelp Probiotic Forte reduc simptomele anxietăţii

Cercetătările au arătat că între mediul intestinal, populat de microflora bacteriană, și creier există un neîntrerupt dialog biochimic (University College Cork). Activitatea intestinală a lactobacililor (a căror hrană o reprezintă fibrele, adică prebioticele) modifică anumiți neuroreceptori din creier și reduc simptomele stresului și anxietății.

În privința unor afecțiuni psihiatrice severe, se știe că acestea se asociază cu un grad ridicat de inflamație în organism precum și cu diferite tulburări gastrointestinale. Acțiunea probioticelor ca antiinflamatoare și de reglare a proceselor digestive și de tranzit intestinal face ca mulți cercetători să considere probioticele un domeniu foarte important de cercetare în acest sens și un adjuvant important, sigur și eficient în tratamentul acestor probleme.

ColonHelp Probiotic Forte este în mod natural un reglator al digestiei și tranzitului intestinal, dar în mod specific un produs pentru detoxifiere și regenerarea florei bacteriene intestinale. Implicațiile bunei dezvoltări, respectiv ale disfuncțiilor acesteia (disbioza) sunt majore pentru întregul organism, iar studiile despre aceasta sunt destul de numeroase în ultimii ani.

Informează-te corect asupra importanței probioticelor pentru sănătatea și starea ta generală de fiecare zi! Încearcă ColonHelp Probiotic Forte și spune-ne cum te simți!

, ,
Articolul anterior
Pachetul SuperSilueta: Detoxifiere – Revitalizare – Slăbire
Articolul următor
Probioticele şi disbioza intestinală

2 comentarii. Leave new

  • Am observat ca atunci cand sunt stresata ma balonez foarte usor. Ma ajuta acest produs probiotic? Cum trebuie sa il iau? Mercic

  • @Ralu: Produsul se administreaza in combinatie cu iaurt, in cure de 1-3 luni. Doza zilnica recomandata este de 1-2 lingurite. Il puteti lua inainte sau dupa masa, in functie de cum observati ca isi face efectul mai bine in cazul dvs.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.