Autointoxicarea: recircularea toxinelor neeliminate în organism

Teoria autointoxicării nu este nouă. Vechii greci și egipteni credeau că fermentarea și putrezirea alimentelor în tractul digestiv produc substanțe nocive pentru organism. În secolul XIX, celebrul microbiolog rus Elie Mecinikov a susținut această ipoteză prin studii în domeniul imunologiei și al nutriției. Constipația este una din principalele cauze ale autointoxicării. Multe persoane suferă de constipație cronică, dar ignoră această problemă, fără să realizeze că aceasta provoacă stagnarea și recircularea toxinelor, agenților patogeni și a altor reziduuri în organism.

Spre deosebire de toxiinfecția alimentară, care produce efecte la scurt timp de la ingestia alimentelor respective, autointoxicarea este un proces cu consecințe mult mai lente și mai puțin evidente. Toate sistemele organismului (cardiovascular, nervos, digestiv, cerebral..) sunt afectate în timp de eliminarea ineficientă a reziduurilor.
Organismul nostru are mecanisme în mod natural foarte eficiente de detoxifiere. Problema este că alimentația nesănătoasă ca și calitate (cu mulți aditivi și sărăcită de multe substanțe nutritive) sau cantitate, medicamentele, fumatul și alcoolul, precum și poluarea mediului pun o presiune suplimentară asupra organismului. Autointoxicarea este o problemă ale cărei efecte se acumulează în timp, iar o cură de reechilibrare a mecanismelor naturale de detoxifiere este un proces care necesită răbdare, dar mai ales înțelegerea mecanismelor de absorbție și detoxifiere.
Autointoxicarea este un proces biochimic (enzimele, flora bacteriană și celulele sistemului imunitar din tractul digestiv sunt suprasolicitate și nu mai reușesc să anihileze sau să elimine eficient reziduurile), dar și mecanic (bolul fecal nu este eliminat la timp și complet, ci stagnează în colon, ceea ce permite afectarea mucoasei colonului și reabsorbția anumitor toxine). Suplimentele cu vitamine și alți nutrienți nu pot fi eficiente dacă mucoasa intestinală este acoperită de un strat de reziduuri metabolice și alimentare sau dacă flora intestinală sanogenă este afectată, iar peretele intestinal inflamat. Așa se explică de ce la multe persoane, administrarea de suplimente (de sinteză) nu generează efecte benefice evidente și nu ameliorează diferite tulburări de sănătate.

Care sunt cauzele autointoxicării?

Printre cauzele frecvente ale autointoxicării se numără:

  • Constipația cronică sau frecventă.
  • Consumul rapid și agitat al alimentelor, mestecarea insuficientă.
  • Alimentele cu mulți aditivi, potențiatori de arome și conservanți, pe care sistemul digestiv nu le poate procesa în mod optim.
  • Sindromul intestinului permeabil, care permite intrarea prin mucoasa intestinală în sânge și recircularea unor toxine și agenți patogeni (viruși, bacterii, ciuperci).
  • Disbioza (perturbarea echilibrului florei bacteriene benefice din intestin, care în mod normal contribuie la funcționarea sistemului imunitar, cu atât mai mult cu cât până la 80% din celulele sistemului nostru imunitar se află în tractul intestinal).
  • Scăderea numărului enzimelor, ceea ce contribuie la afectarea absorbției de nutrienți (mulți cu valoare imunitară).
  • Antibioticele și diferite alte medicamente.
,
Articolul anterior
Cum știi că ai nevoie de detoxifiere?
Articolul următor
Primăvara aceasta redescoperă bucuria de a fi sănătos!

2 comentarii. Leave new

  • Autointoxicarea este o teorie la care nu ma gandisem pana in acest moment. Eu credeam ca toxinele le putem lua doar din mediul extern, credeam ca organismul lucreaza doar in beneficiul omului!

  • Ai dreptate crina! Si eu aveam aceeasi parere, ba chiar mai buna decat a ta, pentru ca, eu credem ca organismul nu are nevoie de detoxifiere pentru ca face singur acest proces.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.