Probioticele vor fi pentru medicina secolului 21 ceea ce antibioticele și microbiologia au fost pentru secolul 20! (Dr Michael Cann).
Ulcerul duodenal și cel gastric se numără printre cele mai chinuitoare, dar totdată frecvente afecțiuni digestive. Se știe că în cele mai multe cazuri acestea sunt provocate de infecția cu bacteria Helycobacter pylori, care reprezintă în plus și un major factor de risc pentru cancer deoarece favorizează dezvoltarea celulelor maligne (conform Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului). Se estimează că aproximativ jumătate din populația globului (atât adulți cât și copii) este infectată cu H. pylori (unele statistici vorbesc chiar de 2/3 din populație). Bacteria este contractată de multe ori în copilărie, iar în lipsa tratamentului poate dura pe termen nedeterminat.
Ulcerul se manifestă prin apariția unor leziuni la nivelul peretelui stomacului sau al duodenului. De regulă H. pylori se tratează cu medicamente puternice (o combinație de trei antibiotice). În plus, anumite tulpini de H. pylori sunt rezistente la antibioticele standard, iar antibioticele au de regulă anumite efecte secundare asupra florei bacteriene, a tractului digestiv în general și chiar a sistemului imunitar.
H. pylori provoacă o reacție inflamatoare puternică a mucoasei gastrice și leziuni care pot deveni maligne și dereglează funcția de barieră fizică și biochimică a mucoasei. Sunt afectați și hormonii gastrici, care sunt implicați printre altele și în producția de energie a organismului, așadar această problemă afectează în multiple modalități calitatea vieții și confortul persoanelor afectate.
Știai că…
Unele cercetări au arătat că probioticele au capacitatea de a influența reacțiile proinflamatorii sau antiinflamatorii ale organismului, deci pot contracara reacțiile inflamatorii excesive provocate de infecția cu H. pylori?
În 2007, cercetătorii finlandezi au tratat 47 de pacienți testați pozitiv pentru H. pylori cu probiotice (Lactobacillus rhamnosus, bifidobacterii și alte tulpini) în timpul tratamentului antibiotic și după terminarea acestuia. S-a constatat că, spre deosebire de grupul de control, pacienții cărora li se administraseră probiotice au avut mai puține efecte adverse din cauza antibioticelor, deci au tolerat mai bine tratamentul. Interesant este faptul că totodată s-a îmbunătățit și rezistența florei bacteriene intestinale (întărită prin suplimentele cu probiotice) față de acțiunea antibioticelor (care, se știe, afectează nu doar agenții patogeni ci și bacteriile benefice).
Știai că…
S-a demonstrat că mai multe culturi de probiotice inhibă atașarea H. pylori la celulele epiteliale ale tractului digestiv și stimulează producția optimă de mucus (acesta fiind una din reacțiile sistemului imunitar în efortul de combatere a acestei infecții)?
Tot în 2007, Societatea Americană de Nutriție a analizat mai multe cercetări care au argumentat folosirea probioticelor ca o soluție eficientă pentru:
- prevenirea și scăderea colonizării H. pylori
- scăderea efectelor secundare ale tratamentului antibiotic
- diminuarea simptomelor și durerilor asociate gastritei
- diminuarea inflamației gastrice și a efectelor secundare ale acesteia
- diminuarea alterării gustului, respectiv a diareei (ambele fiind efecte secundare ale antibioticelor)
- susținerea sistemului imunitar prin stimularea producției de acid lactic (cu rol imunomodulator) și a secreției de macrofage și limfocite.
Știai că…
S-a descoperit că consumul de probiotice, împreună cu vitamina C din surse naturale, contribuie și la prevenirea reinfectării cu H. pylori? Este o ipoteză extrem de utilă deoarece recidivele acestei infecții presupun noi tratamente agresive cu antibiotice.
Un studiu de laborator realizat în 2011 (publicat în Applied and Environmental Microbiology) a analizat efectele administrării de Bifidobacterium bifidum, una din cele mai studiate familii de probiotice, concluzia fiind cel puțin promițătoare: până la 95% eficacitate a probioticelor în combaterea proliferării acestei bacterii. De asemenea s-a constatat diminuarea leziunilor gastrice și prevenirea disbiozei (dereglarea florei bacteriene benefice) în urma tratamentului antibiotic.
Știai că..
Administrarea de sinbiotice (prebiotice – fibre- și probiotice) mărește efectele pozitive în tratamentul H. pylori, astfel că un supliment care conține atât prbeiotice cât și probiotice, precum ColonHelp Probiotic Forte maximizează efectele benefice ale aportului de probiotice?
În 2005 (Gotteland et al.) s-a descoperit că rata de eradicare a H. pylori, respectiv de combatere a efectelor nocive ale acestei infecții, au fost mai bune după administrarea de suplimente sinbiotice. Fibrele nu sunt digerate de organismul uman, însă ele sunt hrana pe care o fermentează probioticele din tractul digestiv uman, iar în urma acestui proces sunt secretate substanțe importante pentru sănătatea tractului digestiv.
ColonHelp Probiotic Forte este un produs 100% natural care poate fi un ajutor util în tratamentul H. pylori, respectiv al complicațiilor asociate și în prevenirea riscului de reinfectare. Stimularea naturală a imunității prin aportul de prebiotice și probiotice este însă mult mai vastă, având în vedere că până la 80% din celulele sistemului nostru imunitar se află în tractul digestiv.