Comunitățile complexe de microorganisme care colonizează tractul gastrointestinal uman influențează în numeroase feluri sănătatea întregului organism. Disbioza înseamnă un dezechilibru al microflorei bacteriene, care de regulă afectează preponderent tractul digestiv, dar se poate regăsi și la nivelul pielii sau al țesuturilor mucoase. În tractul digestiv, disbioza se asociază cu afecțiuni intestinale inflamatorii, oboseală cronică, slăbirea sistemului imunitar, obezitate și multe alte afecțiuni.
Disbioza implică frecvent un cerc vicios: scăderea numărului bacteriilor benefice, care pot ține sub control dezvoltarea bacteriilor patogene, duce la proliferarea acestora din urmă, în detrimentul florei benefice. Tipul și numărul bacteriilor care colonizează tractul gastrointestinal este determinat de o combinație de factori care include nivelul de inflamație existent în organismul gazdă, alimentația, anumiți factori genetici și de mediu. Cu toate că nu există încă definiții stricte a ceea ce înseamnă o microfloră sănătoasă, optimă, există multe studii care au confirmat implicarea disbiozei în cauzele, respectiv efectele secundare ale multor afecțiuni, întrucât s-au constatat numeroase diferențe în compoziția microflorei intestinale la persoanele sănătoase față de cele cu anumite probleme de sănătate. Aceste diferenţe nu se limitează doar la sistemul digestiv.
Cauzele disbiozei
Consumul de antibiotice este una dintre principalele cauze ale acestei probleme, în mod particular consumul nejustificat sau abuziv, de exemplu în infecții virale, în care antibioticele oricum nu au efect, sau în cazul administrării după ureche a unor antibiotice nepotrivite, după care urmează încă un tratament antibiotic cu substanțele adecvate, pentru a remedia în final problema.
Știai că…
Abuzul şi consumul prelungit de antibiotice slăbesc sistemul imunitar, mărind astfel riscul ca la infecții viitoare organismul să nu facă față și să fie nevoie din nou de antibiotice?
Ai luat vreodată antibiotice fără recomandare medicală? Sau a fost nevoie de tratamente repetate cu antibiotice? În mod garantat microflora bacteriană din tractul tău digestiv a fost afectată.
Alte medicamente pot avea efecte secundare similare asupra microflorei bacteriene, de exemplu hormonii de sinteză cu administrare orală, în special medicația împotriva simptomelor menopauzei, medicamentele împotriva acidității gastrice, contraceptivele, steroizii, substanțele miorelaxante, chimioterapia și radioterapia.
Alimentația dezechilibrată, inclusiv alcoolul, excesul de zahăr, consumul insuficient de fibre, agenții patogeni din alimentație, alimentele rafinate, intoxicarea cu metale grele sunt alte cauze aflate la originea disbiozei.
Dereglările acidității gastrice (hipoclorhidrie și aclorhidrie) devin o problemă după vârsta de 40 de ani. Acestea duc la:
– probleme de digestie a proteinelor (care ajung în intestinul subțire impropriu digerate, sunt fermentate iar în urma acestui proces se acumulează toxine, care favorizează dezvoltarea florei patogene);
– afectarea barierei împotriva agențiloir patogeni pe care o reprezintă acizii gastrici. Astfel agenții patogeni ajung mai ușor în tractul intestinal, ceea ce poate diminua numărul bacteriilor pozitive.
Consecințele disbiozei
Multe afecțiuni sunt asociate într-o anumită măsură cu dereglarea microflorei bacteriene intestinale. De fapt, unii specialiști spun că aproape toate afecțiunile influențează sau sunt influențate de numărul și activitatea acestor bacterii comensuale:
– sindromul colonului iritabil
– boala intestinală inflamatorie (boala Crohn și colita ulceroasă – deși nu se știe încă dacă disbioza este o cauză a inflamației intestinale sau consecința modificărilor provocate de aceste afecțiuni, ambele s-au dovedit a fi simultane cu dereglarea microflorei bacteriene)
– obezitatea (aceste bacterii sunt implicate în reglarea stocării grăsimilor)
– diferite tulburări metabolice
– diabetul de tip 2
– boala celiacă
– cancerul colorectal și de sân
– afecțiuni inflamatorii ale colonului
– alergii și afecțiuni atopice
– autism
– astm
– afecțiuni autoimune
– halitoză (sau halenă – mirosul urât al gurii)
– sindromul intestinului permeabil
– carii
– artrita reumatoida (Genes & Nutririon, 2011).
Cum păstrezi sănătatea florei intestinale?
Colonizarea bacteriană se petrece încă de la naștere, iar odată cu vârsta se produce o scădere naturală a numărului bacteriilor digestive. În consecință, influența probioticelor asupra dezvoltării copiilor, respectiv a stării de sănătate a vârstnicilor au stârnit un interes aparte pentru cercetători. Mulți vârstnici au probleme de motilitate intestinală și retenție a materiilor fecale, la care se asociază deficiențe nutriționale, consum sporit de medicamente și slăbirea sistemului imunitar – toate acestea fiind asociate, respectiv influențate direct de nivelul bacteriilor intestinale. Potrivit mai multor cercetări (Genes & Nbutrition, 2011), există un consens legat de faptul că menținerea unui nivel optim de bacterii probiotice în intestin este foarte importantă pentru menținerea stării generale de sănătate în mod particular la persoanele vârstnice.
Probleme intestinale? Apelează la ColonHelp Probiotic Forte!
ColonHelp Probiotic Forte este un supliment 100% natural, cu o compoziție echilibrată formată din fibre (prebiotice), probiotice (5 tipuri de culturi bacteriene din cele mai studiate pentru benficiile asupra sănătății), omega 3 (din semințele de in) precum și argilă și plante cu efecte benefice numeroase asupra tractului digestiv.
Majoritatea dintre noi trăim în medii poluate, avem o alimentație dezechilibrată sau plină de substanțe chimice, suntem stresați, avem diferite probleme de sănătate în cel mai fericit caz minore, dar chinuitoare, luăm cel puțin o dată pe an antibiotice și alte medicamente – cu alte cuvinte ne încadrăm la mai multe dintre cauzele disbiozei intestinale. De aceea este foarte important să înțelegem ce sunt probioticele, ce rol major joacă ele pentru sănătatea noastră și cum putem corecta disbiozele intestinale. Citește mai multe despre probiotice și sănătate și încearcă fibrele ColonHelp Probiotic Forte!
2 comentarii. Leave new
Va sugerez sa scoateti pe piata si ceva produse naturale 100% pentru imbunatatirea memoriei! Avem copii ce dau examene si poate ar trebui sa-i ajutam cu ceva suplimente!
Disbioza si colonul iritabil se completeaza ,,foarte bine” in asa fel incat sa deranjeze omul si sa nu se mai poata concentra la nimic. II distrage atentia…..este constientul tot timpul de ceea ce se intampla inauntrul lui!